Last news in Fakti

24 Април, 2021 18:25 3 411 16

Турция: Думите на Байдън няма да имат правно основание

  • арменски геноцид-
  • джо байдън-
  • турция-
  • сащ-
  • геноцид-
  • армения-
  • първа световна война

Турция възразява срещу представянето на тези събития като „геноцид“

Турция: Думите на Байдън няма да имат правно основание - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изявлението, което се очаква да бъде направено от президента на САЩ по повод събитията от 1915 г., ще бъде само „политическо изявление без правно основание“, заяви председателят на турския парламент Мустафа Шентоп, цитиран от Анадолската агенция, предаде агенция "Фокус".

„Както се твърди, не съществува нито едно от условията, посочени в закона, събитията от 1915 г. да бъдат определени като геноцид“, каза Шентоп. Неговите забележки дойдоха по време на посещение на гробище в столицата Анкара, където са погребани дипломатите и техните семейства, пострадали от арменски терористични организации. Шентоп също заяви, че призивът на Армения за признаване на "геноцида", който противоречи на историческите факти, "засенчва усилията за нормализиране на отношенията между Турция и Армения". Президентът на САЩ Джо Байдън има намерение в събота да характеризира събитията от 1915 г. като „геноцид“.

Турска позиция по събитията от 1915 г.

Позицията на Турция относно събитията от 1915 г. е, че смъртта на арменци в Източна Анадола е станала, когато някои от тях са застанали на страната на нахлуващите руснаци и са въстанали срещу османските сили. Последвалото преместване на арменците е довело до множество жертви. Турция възразява срещу представянето на тези инциденти като „геноцид“, описвайки ги като трагедия, при която и двете страни са претърпели жертви. Анкара многократно предлага създаването на съвместна комисия от историци от Турция и Армения, както и от международни експерти, които да изяснят проблема. Много американски президенти се въздържаха да наричат смъртта на арменците „геноцид“, но бившият президент Барак Обама прие арменската фраза „Meds Yeghern“ или „Ужасно зло“, за да опише трагедията, практика, повторена от Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    28 12 Отговор
    Геноцид е и никой не може да го отрече тоест може, но само един лъжец.

    Коментиран от #8

  • 2 гост

    23 12 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел!!!!! Едните са снемали скалпове на местните индианци а другите са потурчвали местното население насила и набивали на кол ако не се потурчат !!!! Всички знаят че отнемането на територия и избиване на местно население е ГЕНОЦИД !!!!

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Врачка

    20 9 Отговор
    Президента да спомене и Батак ,Ей така от кумова срама.А е редно Българите да поискат от Анкара парични компенсации за 500 години робство.И още 500 год докато се осеферим като народ и нация.

    Коментиран от #7

  • 4 Пръц

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Индианското население в САЩ е получило като компенсация правото да не плащат данъци на хазната.

    Коментиран от #5

  • 5 Антитрол

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пръц":

    Това което е останало от индианското население (почти нищо) - и не плаща данъци само в резерватите а извън тях си плаща. Самото съществуване на резервати в 21 век е геноцид - нарушава едно от основните права на човека.

    Така че с пропаганда и лъжи не става ама ви плащат да пробвате.
  • 6 Хуманизъм

    12 10 Отговор
    В деня, когато всеки турчин, който отрича геноцида над арменците, ще бъде затворен, тогава ще бъде оправдана невинната кръв на арменските жертви, но и на всички етнически групи(българи, гърци, кюрди, араби т.н) заклани от варварските и нецивилизовани предци на тази кръвожадна турска нация.

    Коментиран от #10

  • 7 Пашшол.........!

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Врачка":

    Компенсациите от вековното "турско робство" ги получихте в многократни размери.Повече от 100 години, мюсюлманите и ромите се чанчиха в трудови и ж.п.войски, бачкаха и бачкат в най-мръсните отрасли на икономиката, тотално бяха изолирани от управлението на държавата. Те вадеха хляба на България, построиха България, която вие, Червените мародери, разрушихте и разграбихте.И сега се гърчете и чезнете в собствения си геноцид.
  • 8 Турчин

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Геноцид е било,така да бъде,ее ииии?кво праим ся?
  • 9 Британците,Сащ и Франция

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Са отнемали територии цял живот,и са избивали местното население по цял свят,кво праим ся?признаваме или не? Ем то кое да признаем,като са прекалено много геноцидите
  • 10 Кокошкар,Само

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хуманизъм":

    Фурнаджийска лопата вас ша ва опраи ей,ама неква крива да е,омазан дир...ник с работническо дело
  • 11 С.Н.

    11 4 Отговор
    Знаеш ли колко им пука на Турция ,от снощи вилнеят в Ирак и трепят ПКК ...това ,че Байдън употребил думата Геноцид не е нищо повече от политически натиск е и .... за да получат някакви компенсации арменците трябва да си отворят архивите и да се представят доказателства,но такива ЙОК ...капиш..Ганьо Балкански.
  • 12 Мехмед

    8 6 Отговор
    Имало е взаимно избиване!При нахлуване и отстъпление на руските войски,арменските отряди са участвали в масови убийства на турското население!
  • 13 Call of Duty

    4 6 Отговор
    При oткривaнeтo нa пaрлaмeнтa в Aнкaрa нa 24 aприл 1920 ocнoвaтeлят нa Турcкaтa рeпубликa Муcтaфa Кeмaл Aтaтюрк нaричa гeнoцидa нaд aрмeнцитe „пoзoрнo дeяниe oт минaлoтo“. И тези думи нямат правно основание и спокойно Ердоган погребва светската западна република и вече са Федерална ислямиска империя на аназолци и кюрди и почитаме арабския бог алах и чичо мохамед до гроб скоро ще се опънем на френската република и няма да купуваме френско вино докато френския учител не ни благодари в отвъдното
  • 14 Call of Duty

    4 9 Отговор
    По време на преврата през 2016 уличните анадолци рязаха глави на собствените си млади войничета и на сирийци през войната имаше и клипове и пак непризнават геноцид срещу българи гърци арменци и асирийци това е днешното управление на осетинския грузинец Ердоган

    Коментиран от #15

  • 15 Хасан

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Call of Duty":

    А теб какво те сърби !? Ердоган строи АЕЦ ,строи най голямото летище ,строи сателити ,развива космически програми и приютява 4 милиона бежанци
  • 16 биби

    3 1 Отговор
    а геноцида на арменците срещу азерите в нагорни карабах.за геноцида на алжирци и мароканци от французите.за геноцида на индианците от американците и бомбите над хирошима и нагазаки.за геноцида на иракчани сирийци други араби от американците.испанците са заличили цели цивилизации от лицето на земята в латинска америка.геноцида над либийци от италианците.кой ще каже.....
Новини по държави: