Отидете към основна версия

4 317 55

Чехия: Доказана е българската следа във взрива

  • емилиян гебрев-
  • чехия-
  • боеприпаси-
  • българия-
  • българска връзка-
  • русия-
  • милош земан

Русия ще си плати за този терористичен акт, ако бъде доказана нейната връзка

Снимка: БГНЕС/ EPA

Чешките правоохранителни органи са установили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г. Това заяви днес чешкият президент Милош Земан в извънредно обръщение по телевизиите "Прима" и "Си Ен Ен Прима нюз", предаде БТА.

Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България, заяви Земан. По думите му е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че "може да се смята за доказана българската следа". Президентът призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването на инцидента във Върбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

"Ако узнаем, че се оправдават подозренията /за причастност на Москва към експлозиите/ (...) Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт", посочи Земан. Ако обаче тези подозрения бъдат опровергани, това ще означава, че става дума за игра на специалните служби, която може да има сериозни последствия за нашия вътрешнополитически живот", добави чешкият президент.

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Върбетице са възникнали през последните седмици. "Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Върбетице досега през последните шест години," каза той, пише агенция БГНЕС.

Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. "От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Върбетице. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX (който е наел складове за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено", допълни Земан.

Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби се считат за причини за експлозиите във Върбетице. "Работим с две версии - че експлозиите във Върбетице са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси, и втората версия - че агентите на чуждестранни специални служби са виновни за това," каза Земан.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания