Last news in Fakti

28 Април, 2021 12:19, обновена 28 Април, 2021 12:37 3 577 73

Емилиян Гебрев е бил мишена за руското разузнаване

  • емилиян гебрев-
  • емко

Спецпрокуратурата и ДАНС установи сходство между 4 от взривовете в складове за боеприпаси у нас

Емилиян Гебрев е бил мишена за руското разузнаване - 1
Снимка: БГНЕС

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция "Жандармерия" анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях. Това разкри пред журналисти говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя заедно със Специализирана прокуратура и ДАНС дадоха изявление относно наблюдавано досъдебно производство, касаещо националната сигурност на страната. В брифинга се включи и главният прокурор Иван Гешев.

"През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за взривни вещества и боеприпаси. Установено е сходство при четири случая. Единият е на 12 ноември 2011 г., когато е взривен склад на търговско дружество "ЕМКО". Собственикът на търговските дружества, чиято продукция е складирана там, е на Емилиян Гебрев. Вторият случай е взривена продукция на ВМЗ "Сопот" през 2015, част от която отново е на "ЕМКО". Третият случай също е през 2015 година и отнов са взривени боеприпаси на ВМЗ "Сопот"", обяви Сийка Милева.

През 2015 година има пожар, при който са изгорени част от доказателствата по делата за взривовете.

"Четвъртият случай е през 2020 година край Мъглиж, когато е взривен склад на завод "Арсенал"-Казанлък. При четирите произшествия се наблюдава сходство", уточни Сийка Милева.

Работната версия е, че предизвикването на пожари преди това е направено, така че хората, които са в близост, да се оттеглят. Категорично установено е, че дистанционно са задействани заряди, стана ясно от думите ѝ. И при четирите взрива, унищоженото оръжие е било предназначено за износ за Грузия и Украйна, добави Милева.

Има обосновано предположение между тези взривове опитите за отравяне на трима български граждани и извършени престъпления на територията на чужди държави, посочи Милева. Тя директно даде името на Емилиян Гебрев и уточни, че заподозрените за покушението срещу оръжейния търговец шестима руснаци най-вероятно са действали

Сътрудничим си с Чехия, каза още Милева, визирайки взривовете в Врбетице, за които тя уточни следното – там е имало продукция на "Емко", компанията на Гебрев. Компанията на Гебрев "Емко" обяви, че относно износ на оръжия за Украйна не е точно така, макар че в The New York Times излезе статия с точно това твърдение - че е изнасял оръжия за Украйна.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че иска да окуражи прокурорите по случая и ДАНС да продължат да работят "за българската национална сигурност, в интерес на българските граждани и общество" и партньорите от ЕС.

Ръководителят на специализираната прокуратура прокурор Маджарова разкри, че мога да бъдат огласени някои факти и обстоятелства по разследването.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    64 16 Отговор
    Стига вече ни занимавахте с тоя палячо.

    Коментиран от #19

  • 2 СМЕРШ

    52 8 Отговор
    В ДАНС работят само албански реотани!
  • 3 Малинов

    21 50 Отговор
    Ха-ха! Понеже чехите не клекнаха пред Русия, сега ние се чудим как да не видим очевидното, широка затваряме очи пред руските диверсии у нас.
    Каквото и да стане, както и да приключи"разследването", Русия ще се измъкне чиста.
  • 4 русенец

    60 14 Отговор
    Ако е бил мишена, то мишената отдавна да е поразена!:))) Прави си реклама старчето.
  • 5 чудна работа

    42 5 Отговор
    Как пък все нашия гърбав замесен във взривовете у нас и в чужбина ?
  • 6 Някой

    51 9 Отговор
    Брех, тези руски служби!
    Как навсякъде са пусналиу пипала, а не могат да отровят качествено един български гражданин... Наистина много некомпетентни, но пък за сметка на това - зли!
    И нито дума за прословутата българска небрежност, която може да се види навсякъде около нас. Не е възможно складовте да са гърмели ит небрежност на собственици и на персонал. Не, никак даже...

    Коментиран от #44

  • 7 Ако

    36 5 Отговор
    беше продавал гъби , а не пушки , нямаше да е !
  • 8 Разбойници

    49 10 Отговор
    тоя снабдител на терористи що нее в затвора бе, стига сте му вземали парите да го рекламирате
  • 9 Крачулан

    54 3 Отговор
    С тия взривове прикриха доста липси които реализираха на пазарите в Сирия и Ирак. Явно далаверата е била в пъти по голяма от цената на складовете.
  • 10 !!!?

    16 46 Отговор
    Диверсии на русофили-продажници в интерес на Кремъл. Вън кремълските шпиони и позор за продажниците !!!
  • 11 Слави евнуха

    13 8 Отговор
    Да живее чалгата
  • 12 Гост

    38 3 Отговор
    Тоя Гебрев вместо да разследват кой го е тровил , да вземат да го разследват за загиналите по време на взривовете у нас.

    Коментиран от #49

  • 13 Деймос

    26 2 Отговор
    Да бе:)) Искали да взривят оръжията излезли от УПОТРЕБА, а ТИКВАТА искал да изкара нещо за чекмеджето с продажба на ИДИЛ и Украйна ..
    Петров и Баширов направили интрига ...за да може да скарат Запада с Украйна и САЩ !! Либерални деби...:))
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БАЦЕ

    29 2 Отговор
    В прокуратурата са завършили помощни училища.
    Толкова им стига фантазията.
  • 16 Хахаха

    19 3 Отговор
    Потвърждаваме всичко КАКВОТО КАЖАТ ОТ КОЗЯК
  • 17 Сандо

    29 3 Отговор
    Някои се чудиха къде се загуби Гешев?Ами ето къде,при кукловодите си,да подготвят поредната провокация срещу Русия.А това,че съсипват малкото ни останала репутация,че ни унищожиха и последните останки суверенитет,че изобщо ни затварят вратите на Изток,за тях дори не мислят.И обидата към милионите българи,искащи поне нормални отношения със всички страни,вкл. Русия и Китай.И след време ще се чудят защо имало Народен съд.
  • 18 хъх

    20 1 Отговор
    Оръжейният търговец Емилиян Гебрев е агент Димов от Държавна сигурност.

    Това се потвърждава от решение на Адмитистративен съд София-град (АССГ) от 27.07.2020 г., с което се отхвърля жалбата на Гебрев срещу Решение №2-1224 от 26.02.2018г. на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, с което е установена и обявена неговата принадлежност към органите на Държавна сигурност.

    Коментиран от #37

  • 19 Евала

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "3121":

    Направо евала на героите взривили джепанетата приготвени за бандеровците с които да бъдат избити хиляди мирни граждани, жени, деца!!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 az #МУТРИ, ВЪН!

    20 2 Отговор
    Пак от вкисналите манджи!
  • 22 Българка

    29 2 Отговор
    И защо чак селд почти 10 години (първият взрив е 2011)се вдига завесата? И защо каскетурата вече няколко пъри спира разследването за отравянето на Гебрев и още двама българи? И срещу Гебрев не е само ГРУ. Срещу него са обслужващите и правещи далавери с оръжие , цигари... Пеевски, Борисов и предполагам Доган. Нещо за тези персони да каже Сийчето
  • 23 тралала

    24 2 Отговор
    След като е бил мишена,руските разведчики с какво са го целили? С лазер или с регулярна оптика?
  • 24 TOTO

    22 4 Отговор
    този чове е опасен за България
  • 25 Гнида

    25 2 Отговор
    Каскетурата ни занимава с разни смешници , вместо да се сезира за неправомерните д-я на тиквата . Когато решат рашите да те известят ставаш на шиши . Аре да си оправим държавата , като започнем със сваляне на каскета .
  • 26 Камба

    25 2 Отговор
    Всичките взривове са с цел да се прикрият нелегано изнесени боеприпаси..е, няма как да продават на някои официално.. стига се търсили под вола теле..макар че указанията са от " Козяк"... Пак
  • 27 ГЕРБ=БСП=ДПС

    27 1 Отговор
    Стига сте писали глупости. Онзи взрив на "завода" за утилизация на взривни вещества. Който стана преди десетина години. И загинаха над 10 работника, включително шефа син на собственика. Се разбра, че е поради лошо условия на труд. Трябва да го вкарат в затвора този робовладелец. А не да хвърлят вината върху руснаците. За другите 3 случая може и да са дело на руснаците. Но го докажете, а не говорете празни приказки.
  • 28 Навреме

    16 0 Отговор
    След 7 години по чужди сигнали ще разследваме действията на български търговец? Е къде са гледали до сега контролните органи? Сего ще има разследване 10 години и после ... нищо.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Интересно

    19 0 Отговор
    От герб-дпс прокуратурата "независимата" , неубедитено ни съобщиха , че Гебрев се бил отровил с някаква отровна рукола , а въпросният господин каза , че през живота си не е вкусвал рукола ... Остава усещането за шпионаж в редиците на каскетурата
  • 31 kplane

    16 1 Отговор
    Няма живи мишени на руското ГРУ. В момента просто сме свидетели на евтин театър с актьори аматьори.
  • 32 Venseremos

    14 1 Отговор
    От козяк ги вкл с дистанционното в прокуратурата и ДАНС
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Братушки

    3 20 Отговор
    Какви братушки са ми тия ватници, бе !
  • 35 Морфей

    13 1 Отговор
    Козяшки поръчки нещо за пръскачките пред народното събрание?
  • 36 оня

    5 2 Отговор
    Няма статия без правописни грешки:)) Журнализъм - чудесия:))

    Коментиран от #58

  • 37 USA

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "хъх":

    Не само че е агент на ДС този тровения мошеник а и продължава да лъже - нали първоначално каза че нямало негови оръжия в складовете в Чехия, сега пък имало, сега пък му взривили и складовете в България. Сега пък отровените станаха трима в България и изнасяли оръжия за Украйна ама не баш - абе направо се оплетоха в лъжи ама има поръчение от краварника и трябва да се изпълнява.

    Само великите "разследващи" не можаха да установят как се появиха наши оръжия при ИДИЛ в Сирия - даже беше снимала серийните номера журналистката която уволниха.
  • 38 Стрина Пена

    14 0 Отговор
    Деййбъ и Гебрев и всички за&цни$ци
    Стига нри занимавахте
  • 39 Горо

    11 1 Отговор
    Гебрев си продаде душицата и забрави кой тук искаше да му вземе бизнеса, решавайки да избере най-простия път да сътрудничи на службите и да участва във всеки удобен шпионски сценарий.
  • 40 Гришата

    15 2 Отговор
    Русия не се занимава с кокошкарски истории,Чехите сега се сетили за събития от преди 7 години явно склеротичният старец дедо байданчо поставя задачи на своите сателити а кой е този гебрев? дребна мушица ах как искаме да се докажем пред господаря старец ,че сме значими Кой ще се интересува от държава без армия ,самолети ,танкове ,кораби с много генерали без войници
  • 41 Струва ми се

    7 2 Отговор
    че тоя скоро ще отпътува нанякъде

    Коментиран от #52

  • 42 pepe le pew

    13 2 Отговор
    Преди 3 дена чешкия президент каза, че доказателства за руска намеса няма. Винету и прокуратурата, четете ги тия вестници бе маааа му стара.
  • 43 Мери

    11 1 Отговор
    Видяла жабата,че подковават коня, вдигнала и тя крак...Та, така и с нашите служби и прокурор.
  • 44 Урко

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Някой":

    Гърмяха за да покрият липсите .След 89г магазиите и погребите бяха пълни с оръжие и боеприпаси успяха да ги изпразнят и станаха милионери-олигарси бизнесмени.
  • 45 И не само той

    3 1 Отговор
    И Светият синод. Но си чисто - след дъжд, качулка.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 999999

    4 15 Отговор
    Прав е Байдън за Путин. Да затворим посолствата и да скъсаме депломатически отношение с остатъците от съветите
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 аман от дебили

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Точно това започнаха бе, каун. За пияната орда, човешкият живот никога не е имал стойност.
  • 50 Съдията Дред

    8 3 Отговор
    СВЕТОВЕН СМЯХ, ДЕЛА ПРИКЛЮЧИЛИ С ПРОКУРОСКИ ПОСТАНОВЛЕНИЯ ИЗВЕДНЪХ ОТКРИЛИ СХОДСТВА ДЛЕ 10 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ. НА ДИСТАНЦИОННОТО БАТЕРИИТЕ СА ИМ СМЕНИЛИ ОТ ГЕШЕВТУРАТА ЗАТОВА ЛИ ХОДИ В АМЕРИЧКАТА НА ИНСТРУКТАЖ!!!
  • 51 българин

    8 2 Отговор
    Само едни лесни въпроспета:как са влезли и са внесли, каквото им трябва? Как са запалили нещо си и са се изнесли? Ей, това не са складове за картофи. Май някой ни прави на глупаци?

    Коментиран от #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 аман от дебили

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "българин":

    Старши, няма нужда да ви прави... Такива сте си.
  • 54 В.В.П.

    2 2 Отговор
    Пълна ,Ликвидация,,на съселите....!!!.Еее,всички ,,търговци ,,са мишени,,обаче заради търговията им..!!!Нищо ,лично.!
  • 55 xlcr

    4 2 Отговор
    ''Кoмпaниятa нa Гeбрeв "Eмкo" oбяви, чe oтнocнo изнoc нa oръжия зa Укрaйнa нe e тoчнo тaкa, мaкaр чe в Thе Nеw Yоrk Timеs излeзe cтaтия c тoчнo тoвa твърдeниe - чe e изнacял oръжия зa Укрaйнa.''

    На кого да вярваш! Пълен смях.
  • 56 Гебрев е мизерник

    8 1 Отговор
    Аз бих направил друго внушение, бг фирмите всички изнасят само заУкрайна и Грузия, за другаде няма кой да им разреши! Разрешават им защото тук е безумно евтино производатвото на оръжие, сащ го препродават на Украйна и Грузия на двойна цена. А гърми все в тези фабрики, защото безопасността е като всичко друго тук, скапано! Тр злополуки тук са 2.5 пъти повече от Германия! Ако са искали да са го думнали! Оня на светофара в до моста как стана и никой не разбара!
  • 57 Амед Азнавур

    12 2 Отговор
    а стига с тоя изз мекяр 3 пъти тровен 6 пъти бит, 9 пъти отвличан 11 пъти изнасилван със синът си- и устоял за него няма открита отрова или смъртоносно паве!

    пиносите му резнаха бизнеса в америките и азия..та с я плаща в медиите - жертва бил.. незначителен ка пут с ални мераци.
  • 58 Амед Азнавур

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "оня":

    тук никога не е имало статии, няма и журнализи надомно подработват някакви неясни субекти от 19 пол..имат и снимки
  • 59 Димитров

    8 2 Отговор
    Ако и в Чехия така са разследвали.сходство,съмнения и т.н.извинете звучи несериозно.За сведение вижте как ФСБ в Русия работи .аудио.видио записи на украинския дипломат ,също и при ареста на групата за покушение срещу Лукашенко.Ивода и сравнението е много лесно!

    Коментиран от #61

  • 60 Словянин

    10 2 Отговор
    През 2011 нямаше Гражданска война в Украйна. Т.е. Прокуратурата в желанието си да се докара на Козяк, сбърка с 3 г конфликта. Да се смееш ли, да плачеш ли, абсолютни подлоги станахме на Запада.
  • 61 Точно така

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "Димитров":

    "Ивода и сравнението е много лесно!" В Европа и САЩ им обърнаха г..а с хастара навън и ги наритаха.

    Коментиран от #69

  • 62 2121

    9 2 Отговор
    Голямо излагане на сащ.Преди беше Скрипал и Юлия-оказа се, че в гр. Солсбъри се произвежда "Новичок"от тяхна,английска лаборатория и бяха отровени от Анлия- обвиненията към Руия отпаднаха.После дойде Навални-наркоман,алкохолик, на антидепресанти, предател ,служи при някакви си ЦРУ-та, крадец от френска фирма на евро в големи размери, осъден за пропаганда против Русия и Президента Вл. Путин и за капак, обида на ветерен от ВСВ.Навални го лекуваха от наркомания и алкохолизъм в немска болница "Шарите"-специализирана за алкохолици и наркомани в Германия ,а не от отравяне с "Новичок".И това премина.Сега тъпите сащ използват Чехия/така използват Прибалтийските държави и Полша-колонии на щатите/,като страна против Русия,заедно с мухъла Гебрев/а защо не и доносник на ДС-има ли такава в България след 10.11.1989 г.?!/.и неговите складове за боеприпаси и взривни вещества,които гръмнаха.След това глупачката Ек. Захариева изгони "руски шпиони",подписа някакъв пасквил "За Три Морета".Така си направихме това, което и Господ не може да ни направи т.е. изолирани сме от всички важни страни с разум, опит, и правилно отношение към Русия,без да отпяват на пропадналите сащ.Така се прави политика.
  • 63 Факт

    3 0 Отговор
    Това с изгорелата гимназия не ли свързано с анализа!?
  • 64 Боко Тиквата

    5 1 Отговор
    "Приказки под шипковия храст"!
  • 65 Абе

    5 1 Отговор
    Онези от Чехия викат взривеното таморъжие е на Гебрев, нашия вика не е:)), да не говорим, че то оръжието, което търгуват е по руски патент от соца още и те се обогатяват без да се плаща никакъв лиценз на руснаците, на всичкото отгоре го продават и да се използва срещу тях с цел забогатяване
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 big

    8 1 Отговор
    Как толкова години не ги намериха тези сходства, а след чешките взривове, веднага излязоха? Прави ли впечатление, че най-малките и зависими държави в ЕС и НАТО солидарно скочиха срещу Русия? В конкретния случай, дали е вярно или не, е без значение! По цял свят оръжейния бизнес е опасна и непредвидима игра, там има много интереси и пари, така че, ако е имало нещо срещу Гебрев надали са били руското правителство. Самия Гебрев във връзка с взривовете в Чехия се оплете като пиле в кълчища, с други думи лъже като дърт циганин, а щом лъже не му е чиста работата! Нормално е да се предположи, че лъже и за друго!
  • 68 chi

    0 1 Отговор
    Бил е, ама друг път!
  • 69 Димитров

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Точно така":

    Несе плашете от фактите,те са такива,каквито са!Чувствата и емоциите трябва да не са водещи,това,че съм изпуснал буква-не е като да скрия факт,на всеки може да се случи.
  • 70 123

    1 1 Отговор
    Ей спрете се за пари и майка си ще продадете нато вън
  • 71 ДАНС и Ко

    2 0 Отговор
    Брей, тия от руското разузнаване били големи леваци в сравнение с кака Сийка, Гешев и ДАНС! Те и тия тъпаци от The New York Times са въздух под налягане в сравнение с нашите професионалисти!!! Добре, че са те, иначе ЕС щеше отдавна да е превзет от Русия!!!
  • 72 българин

    1 1 Отговор
    Гербев беше мишена на мутрите, а не за руското разузнаване. Един ден ще чуете и за имената на хората, които искаха да му вземат бизнеса.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове