ФАКТИ.БГ

ЕМКО: Никога не сме изнасяли за Украйна боеприпаси с произход от Чехия

Във връзка с изнесена по-рано информация от чешките разследващи органи

Публикувана: 19 Април, 2021 18:49
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2299
ЕМКО: Никога не сме изнасяли за Украйна боеприпаси с произход от Чехия
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано.
Това се казва в официално съобщение на ЕМКО по повод разкритията на чешкото правителство за участието на агенти на руските специални служби в терористични действия на територията на Чешката Република, публикувано от БГНЕС:

1. Усилията на властите на Чешката република за защита на сигурността на държавата и на нейните граждани заслужават най-високо признание. Провежданото от тях разследване на терористичния акт на тяхна територия и резултатите от него са пример на решителни действия в тази насока.

2. Групата компании „ЕМКО“ е сред най-големите производители на боеприпаси в Европа. Тя има широк кръг от партньори, с които поддържа отношения, стриктно регулирани от законодателството на ЕС и от съответните национални регулаторни режими и органи. Сред тях са и партньори от Чешката Република.

3. Украйна е суверенна държава с всички легитимни права да организира своята отбрана и върху доставките на военни материали за нея няма никакви ограничения. За Украйна доставят правителства и частни компании от цял свят в т.ч. от Централна и Източна Европа. На този фон, доставките от България са били пренебрежимо малки, ако въобще ги има.

4. Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината. Нещо повече, ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия. Това е документално доказано.

5. В периода месеци преди, по време на и поне година след взривовете в Чехия, ЕМКО не е извършвало, и не е планирало извършването на транспорт на имущество от въпросните складове, нито към България, нито към която и да било друга страна. Припомняме, че транспортирането на военно имущество, особено на взривни материали е сложен процес, изискващ продължителна подготовка и значителен документален обмен с органите на изпращащата и получаващата страна, като и на транзитните страни, през които би трябвало да преминат материалите. Документите в архива на ЕМКО изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт между м. април 2014 г. и м. декември 2015 г.

6. До днес никакъв разследващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса. ЕМКО отново заявява своята готовност да сътрудничи с разследващите органи на Чехия и на други съюзни държави за установяване на истината по случая. ЕМКО разбира се е готов да сътрудничи и с българските разследващи органи, ако те проявят интерес.

7. Предположенията относно мотивите и причините за взривовете трябва да бъдат изяснени от разследващите органи на Чехия. Както се вижда от направените досега публични заявления, включително от официални лица, съществуват редица противоречиви и дори взаимоизключващи се тези.

8. Това, за което вече има убедителни доказателства обаче, са участниците в терористичните актове както при взривовете в Чехия през 2014 г. така и при атаките с Новичок в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г. Очевидно всички те са агенти на една от организациите на руските специални служби.

9. Българските власти би трябвало активно да се включат в това разследване. Основание за това са не само нашите съюзни отношения с Чехия, а и други наши съюзници по линия на НАТО и ЕС. Българските власти продължават да са длъжник в това отношение преди всичко на своите граждани.

10. Независимо от театралните разкрития на второстепенни руски агенти на територията на България в последните месеци, двуличното отношение на правителството на Бойко Борисов и на висши прокурори по тези въпроси е добре известно. България рязко контрастира с останалите страни от НАТО в действията си срещу подривните действия на руските специални служби. През 2018 г. правителството на Борисов остана единственото, което не сподели солидарността на съюзниците от ЕС и НАТО след атентата в Солсбъри през 2018 г., при все, че негови граждани бяха вече станали жертва на руския Новичок.

11. Правителството на Борисов и ръководството на Върховната касационна прокуратура (ВКП) вече няколко години продължават да мълчат, да саботират и всячески да омаловажават разследването на терористичния акт срещу 3-ма свои граждани, известен още като „Българският Новичок“ през 2015 г. Те не търсят и помощта на съюзниците, както това направиха Великобритания и Чехия. Тях ги е страх от интернационализацията на този проблем. Причините за замитането на следите по това разследване вече се проясняват.

12. Припомняме също така, че само дни преди терористичния акт с Новичок срещу 3-мата български граждани в края на м. април 2015 г. в България имаше два инцидента, при които бяха взривени складови и производствени мощности на държавното предприятие ВМЗ „Сопот“. Взривовете съответно на 21 март и 15 април 2015 г. бяха характеризирани тогава от официалните власти като „саботаж“. Досега не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са действали на територията на България като у дома си.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бесен Язовец
1 Отговор
Не са стиковали измислиците със сороснята от Чехия!

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +49

МАФИЯ НА ББ
2 Отговор
ЧЕХИТЕ КАЗВАТ ДРУГО. КОЙ ЛЪЖЕ????? НИЕ СНАБДЯВАХМЕ ЛИ ТЕРОРИСТИТЕ В СИРИЯ?????

Оценка:
-1 +40

pepy
3 Отговор
Обаче DW знае, те всичко знаят, нали са на хранилка при чичо Сорос и знаят!

Оценка:
-0 +41

Гебрев
4 Отговор
И с Новичок не съм тровен оново измислици на козяк!

Оценка:
-0 +34

Горкият Гебрев
5 Отговор
Две леки корекции в написаното: за "реекспорт" говорим, когато изнасяме оръжия от една трета (нечленуваща в ЕС страна) за друга трета страна(отново извън ЕС). Второ - никой не е говорил до момента за "чешки" произход на продуктите, няма никаква пречка те да са с български произход и да са временно складирани в Чешката република. Така че хайде да не се потискаме излишно и да не буди състрадания един от най-големите оръжейни тарикати в България!

Оценка:
-5 +24

Стършел
6 Отговор
Някой яко лъже в цялата тая история.

Коментиран от #7


Оценка:
-0 +30

Демокрацията е лъжа!
7 Отговор

До коментар #6 от "Стършел":


Единият някой е Гебрев, но има и други лъжци!

Оценка:
-1 +20

Чико
8 Отговор
Този неприятен тип, приличащ на макак отдавна трябваше да е чао.

Оценка:
-1 +17

Снарядов
9 Отговор
ЕМКОооо, а вие за кого изнасяхте - за суверенната Сирия, която има право да защитава териториалната си цялост или за терористите, които правеха обратното??? А сега де...

Оценка:
-0 +18

падналия ангел
10 Отговор
Някъде някой подшушна- боеприпасите били противопехотни мини, а за тях има конвенция! Кой е луд да признае! "Конвенция за забрана на противопехотни мини

Над 80 % от държавите — членки на ООН, са страни по конвенцията, т.е. те са ратифицирали конвенцията. САЩ, Русия и Китай не са страни по конвенцията.Всички държави от ЕС са страни по конвенцията.Държавите, страни по конвенцията, се договарят:да не използват противопехотни мини*,да не разработват, произвеждат, придобиват, складират, съхраняват или прехвърлят противопехотни мини,да не подпомагат, насърчават или склоняват по никакъв начин никой за участие в дейност, забранена от конвенцията."

Оценка:
-0 +10

Амед Азнавур
11 Отговор
ти кaжa щoт нямa тaкoвa нeщo гeбрeтo 12пъти трoвeн 3 пъти cтрeлян 4 пъти oтвличaн 9 пъти изнacилвaн..-кoрaф дяткa виaгриcт.
oт кaк му блoкирaхa търгoвиятa в aмeрикитe и кaнaдa cя ce cлaгa нa цру и учacтвa кaтo фoн нa вcякaквa пиндocтaнcкa прoвoкaция. изнасят пушкала ама ги резнаха

Оценка:
-0 +13

НАТО
12 Отговор
В кочината е пълно с руски шпиони, като пълно блато с крокодили. В същото време тече огромен ремонт на огромната сграда на контраразузнаването ни в София. И какво правят в тази сграда не е ясно.

Оценка:
-2 +5

123
13 Отговор
За парй и майка си ще продадете боклуци

Оценка:
-0 +8

14
Този коментар е премахнат от модератор.
15
Този коментар е премахнат от модератор.
BOKO
16 Отговор
ЕМКО ДА НЕ Е СПОНСОР НА ЕАШИЯТ САИТ

Оценка:
-0 +6

123
17 Отговор
Нещо сърца чехите казват едно ти друго смешници

Оценка:
-0 +6

ГРУ
18 Отговор
ВЯРНО Е НЕ СА ИЗНАСЯЛИ ЩОТО ГИ ГРЪМНАХА ,А НОВИЧОКА ИЗЛЕЗЕ КАЛПАВ КАТО ВСИЧКО ОТ ГОРБАЧОВОТО ВРЕМЕ

Оценка:
-0 +6

Горе долу
19 Отговор

До коментар #1 от "Бесен Язовец":


Сега общият им господар ще ги ошамари , и ще се стиковат , субординация му се викало.

Оценка:
-0 +3

Дениз? Гебрев отрича да е търгувал с
20 Отговор
Боеприпоси от Чехия по това време? Дениз продължаваш да тиражираш лъжи!!! Стига лъга, оливаш се вече!!

Оценка:
-1 +2

ЕМКО, Христо Грозев, Гебрев, Чехия БиБиС
21 Отговор
И кои ли не още, Скалъпвате в момента една лъжа!! Съшита с Бели конци, елементарна, само от Лъжи!!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.