Last news in Fakti

4 Август, 2022 21:00 3 848 55

Взривове, отравяне, после мълчание: защо България не иска да разкрие поръчителите на тези престъпления

  • емилиян гебрев-
  • гебрев-
  • българия-
  • русия-
  • взривове-
  • полиция-
  • поръчители-
  • мълчание-
  • емко-
  • дунарит-
  • дпс-
  • делян пеевски

Как да стане с толкова много защитници на Русия в българската политика?

Взривове, отравяне, после мълчание: защо България не иска да разкрие поръчителите на тези престъпления - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Държавата час по-скоро трябва изясни кой стои зад взривовете в складовете за боеприпаси край Карнобат на ЕМКО. Според собственика на компанията Емилиян Гебрев, изключено е те да са резултат от „природно явление”. Охранителните камери показват, че периметърът на складовете е нарушен, т.е. причините са умишлени, човешки действия.

Случилото се в ЕМКО не е частен въпрос, а касае националната сигурност.

Трън в очите на Кремъл

Възможно е извършителите на взривовете да са местни конкуренти на Гебрев. По-правдоподобна обаче е другата версия, защитена от експерти в областта на сигурността като Бойко Ноев: бизнесите на Гебрев са трън в очите на Кремъл, който Русия отдавна всячески се опитва да премахне.

Журналистически разследвания показват, че агенти на ГРУ, някои от тях свързвани с покушението срещу Сергей Скрипал, от години се опитват да задушат ЕМКО. Дейността на руските служби поставя под непосредствена заплаха здравето и живота на български граждани, тя е враждебна на българската държавност.

В миналото е имало опити от страна на български институции да се омаловажава значението на инцидентите, споходили Гебрев, или най-малкото не се дава гласност на резултатите от разследванията. Опасявам се, че това се случва и сега.

През 2011 има взрив в склад на ЕМКО край Севлиево; открито е дистанционно устройство, с което е предизвикан „инцидентът”. Но „интересът” и „усърдията” на институциите скромно се ограничават с него. Доникъде е и разследването на покушенията срещу Гебрев. През 2017 дори изглеждаше, че държавата подпомага интереси, които се опитваха да отнемат предприятието му „Дунарит”. Смята се, че това са интересите на Делян Пеевски, политик от ДПС, санкциониран от САЩ по Глобалния акт „Магнитски”. Смятам, че проатлантическата ДПС никога не се е притеснявала особено да се заиграва с Кремъл, когато може да извлече изгода: без значение дали става дума за енергийни проекти, търговия със златни паспорти или друго.

България изнася много оръжие, вкл. за Украйна

Българската оръжейна индустрия през последните години е във възход, а през 2022 не може да насмогне на поръчките. Публична тайна е, че, независимо от уверенията на Корнелия Нинова (доскорошна вицепремиерка), България всъщност е важен износител - през трети страни като Полша - на оръжие за Киев.

Ако подозренията, че Русия стои зад взривовете край Карнобат са основателни, това трябва да бъде обявено публично, от най-висока инстанция.

Как обаче това да се случи, след като у нас има куп „патриотични” политици, които разпенено проповядват, че Русия не ни е враг (макар Кремъл да ни обяви за неприятелска държава)?

Някои от тези политици доскоро бяха в редовния кабинет, в лицето на К. Нинова и другите министри на БСП. Президентът Радев, който е в конфликт с председателката на БСП, също смята, че е грешка и голям риск да се прекъсват отношенията с „Газпром”. Той дори нарече хората като Кирил Петков, които искат България да изпраща оръжие на Киев, „милитаристи” и „шарлатани”.

Димитър Стоянов, министърът на отбраната в четвъртото служебно правителство на президента Радев, доскоро негов главен секретар, е от тези, които публично иронизираха стремежа на К. Петков към диверсификация, към освобождаване от руския енергиен хомот.

Знак, че все пак президентът Радев може да се завърне към предишната си политика на „баланс” между Кремъл и Брюксел, все пак е изказването на неговия съветник в областта на сигурността и отбраната Илия Милушев, който в понеделник заяви, че трябва да продължи движението на страната „в посока на утвърждаване в евроатлантическите структури”.

Службите ни са пробити

Независимо от това оставам скептичен, че в следващите месеци, дори години – особено ако политическата криза се задълбочи – ще научим ясно и категорично кои са поръчителите на взривовете в ЕМКО. Основната причина е в прокуратурата и службите, които остават повсеместно и дълбоко инфилтрирани от Русия. Наивно е да се смята, че те ще потърсят помощта на експерти от други натовски държави по този или други подобни случаи, или пък че ще искат да чуят техните заключения.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПРИПОМНЯНЕ

    28 63 Отговор
    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни "спящи клетки", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #45

  • 3 Дунавски вълни

    70 16 Отговор
    Какво да разкрива България? Имаше разследване за отравянето на Гебрев и то установи че е ял салата с нитрати.
    Взривовете се дължат на алчност, екплоатация на макс на неквалифицирани и нископлатени работници.
    Толкова за другарят агент на ДС Гебрев, назначен от комунистите за богаташ.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Любица Михайло БКП

    50 7 Отговор
    Няма нужда от разследване, атлантиците вече казаха - Путин сипал новичок в салатата на Гебрев, както и драснал клечката на складовете му.
  • 6 Мишел

    57 9 Отговор

    До коментар #3 от "Дунавски вълни":

    Взривовете са за прикриване на забранени оръжейни сделки.

    Коментиран от #54

  • 7 интересно

    64 10 Отговор
    Докога този господин ще занимава обществото с лъжите си? Има документи, че негова продукция отива в Хизбула - враг номер едно на държавата Израел. Дали не е възможно агенти на МОСАД да "притесняват" Гебрев? Ако се стигне до такава улика, Дойче-то първо ще млъкне. Срещу господарите не се рита.
  • 8 Сталин

    36 8 Отговор
    Защото "нашите приятели" от запада се грижат за нашата военна промишленост

    Коментиран от #34

  • 9 Мдаа..

    23 4 Отговор
    Ми ади де,,разтворете устнички,кажете Истината..Ганьо е страхлив и алчен обаче,нема как да стане..
  • 10 Зззз

    29 7 Отговор
    Смешни ,жалки, негодаи ..
  • 11 Запознат

    19 38 Отговор
    ЗАЩОТО ФАТМАКА Е РУСКО ПРОКСИ!
  • 12 Българин

    22 36 Отговор
    Защото руските зависимости по всички етажи на властта са много големи.

    Коментиран от #17

  • 13 ха ха

    43 9 Отговор
    кой взриви складовете ? питайте гебрев , той им плаща

    Коментиран от #37

  • 14 Руските Варвари

    19 40 Отговор
    Мачкат България и влачат всичко до което могат да се докопат
  • 15 Русия

    18 37 Отговор
    Ражда само корупция и разпад на обществото
  • 16 Перо

    37 11 Отговор
    Как да се открие нещо несъществуващо,което иска да сътвори тоя мошеник? Просто иска да избяга от отговорност за неспазване на правилата за съхранение на боеприпаси,макар и с отпаднала необходимост! Търси под вола теле!
  • 17 ха ха

    29 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    не знам дали са руски или американски , но са анти български и бандитски ориентирани

    Коментиран от #21

  • 18 Щам

    19 5 Отговор
    А вие що биете нег рите?
  • 19 Защото това

    28 10 Отговор
    са глупости и соросоидни измислици. Демек - долнопробна пропаганда.
  • 20 Хахахаха

    32 9 Отговор
    Наистина било нитрати,но DW си продължава с внушенията.Новина от 11.02.2019 г.:
    "Бзнесменът Емилиян Гебрев не е бил отровен с новичок, обяви главният прокурор Сотир Цацарав. Неразположението му било следствие на консумирана салата с пестициди. Въпреки това прокуратурата ще поднови разследването по казуса, който е от 2015 година."
    2011 г. споменават,че е имало пожар преди това,но не било сигурно.Закрили го заради недостатъчно доказателства.
    А сега за какво й е на Русия да взривява стари снаряди?Поне така пишеше,че били стари...По-вероятно да е застрахователна измама.

    Коментиран от #22

  • 21 Българин

    10 12 Отговор

    До коментар #17 от "ха ха":

    Със сигурност са руски!

    Коментиран от #23

  • 22 Българин

    13 21 Отговор

    До коментар #20 от "Хахахаха":

    Цацаров беше първи приятел с руският главен прокурор Чайка. Затова смачка разследването, с благословията на Баце разбира се.
  • 23 Петков

    18 7 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Що пъ да не са американски? Каква е разликата?
  • 24 Евроатлантик

    22 9 Отговор
    Защото сме се насадили в ЕС !

    Коментиран от #27, #44

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 минувач

    25 6 Отговор
    Защото ако застрахователите разберат истината,ще ликвидират гебрев
  • 27 Хахаха

    4 13 Отговор

    До коментар #24 от "Евроатлантик":

    Оъивай в Сибир бе п. е. д. ал. гну. сен
  • 28 Патето Яки

    12 3 Отговор
    Как кой ги взривява, това е дойче зеле прави го за провокация.
  • 29 отговор

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Тази....":

    Защото всичко е натъкмистика. За това и няма категориен отговор на въпроса "Защо все на Гебрев му се случват разни неща?" Трябва де се има предвид че в БГ имаа още мага оръжейни търговци, на които нищо не им се случва...
  • 30 Шменти капели

    23 3 Отговор
    Кремъл през цялото време се занимава с тази важна персона и световния ѝ бизнес. Изобщо щом нещо отива на зле, виновни са руснаците. Че кой друг?
  • 31 ПЛЯМПАЧИ НА ХРАНИЛКА

    13 4 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ПРЕПИСВАЧ И С ЛУГА НА ДОЙЦЕ ЗЕЛЕ !
  • 32 ПЛЯМПАЧИ НА ХРАНИЛКА

    7 5 Отговор
    ОЩЕ ЕДИН ПРЕПИСВАЧ И С ЛУГА НА ДОЙЦЕ ЗЕЛЕ !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тук

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    Ако Гебрев е поръчителя, Прокуратурата начело с Гешев вече щеше да го е изяла с парцалите! Чини ми се друг е, и този друг е свързан с Б.Б.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Путинофил

    2 3 Отговор
    За сметка на това сградата на ВКР-то в кв. Манастирски ливади, години наред постоянно се модернизира, вероятно с кинти на НАТО. Да си стоят милиционерите на топличко по бюрата.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да попитам

    3 4 Отговор
    Какво направи г-н Рашков по въпроса, нали щеше да "оправи нещата" ?

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Рушляк

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Лукойл още ни държи на каишката ,няма отърсване на руските пиявици . Глътка въздух но дотам . Даже и тръба им платихме на тия рушляци .
    3 Милиарда за да могат сърбите да имат руски газ .
    Ето ти пак руско робство

    Коментиран от #53

  • 46 Ами...

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Да попитам":

    Пи 6-7 и си легна. Какво очаквате от такъв?
  • 47 ежко

    7 0 Отговор
    А има ли изобщо престъпление?Разследват ,разследват и нищо не намират!Може би защото не се водят по фактите и умишлено гледат в друга посока,а не каквото и сочат последните?И откога DW решава има ли престъпление или няма?Очевидец ли е била?Страна в схемата?
    Това не е журналистика, това е отврат!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Само Бойко ще ни спаси

    2 6 Отговор
    Навсякъде около нас руски агенти. Събуди се народе, защо искаме да живеем в диктатура и бедност като руския народ. Виж накъде ни води Радев, направи тих преврат и дойде хаос и глад.
  • 50 Млад писател. Невероятен и способен

    0 0 Отговор
    Прочети българино книгата ДЕВЕТИ на Добри Божилов.
  • 51 Внушителни

    4 0 Отговор
    тъпотии от зелето пак, и то заради един герберски гебрев, сигурно пак Радев го е предизвикал с дрон тоя взрив. Защо не се провери техниката за безопасност, която в тези заводи при тези големи поръчки е само на хартия, да не мислите, че на гербера му пука за хората.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Рушляк":

    "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
  • 54 Урко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    И за покриване на липси,и избавяне от негодни боеприпаси който тябва да се обезопасят след като плати на работници специалисти.Тоя Гербев е един дътрт алчен комунист който много скоро ще вземе единствено два кубика пръст нпщо повечев.
  • 55 дидо

    0 0 Отговор
    защото с тия взривове скриват колко хиляди тона боеприпаси са подарили на укролайна