Отидете към основна версия

5 145 40

$10 милиона за убийството на Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • преврат-
  • убийство-
  • покушение-
  • беларус

Президентът разкри, че е осуетен план за покушение срещу него

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е имало план за неговото ликвидиране, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на беларуската БелТА.

По думите на Лукашенко заговорниците на преврата са имали няколко сценария за ликвидирането му, а отпуснатите пари за този пъклен план са 10 милиона долара. Лукашенко твърди, че първият сценарий е бил атака на парада на 9 май, но такъв план би бил трудно осъществим.

Враговете му са обмисляли и нападение срещу неговия кортеж, включително с внесени отвън гранатомети. Третият сценарий е атака на неговата резиденция. Беларуският президент съобщи, че сред заговорниците е бил внедрен агент на специалните служби, който се е представял за генерал-изменник. "Това беше наш агент. Юнак. Благодаря на човека, той много ни помогна, не се уплаши. Те чрез него са искали да използват армията", каза Лукашенко.

Заговорниците също така планирали да изключат енергийната система на Минск. На 18 март службите заявиха, че е осуетена дейността на организирана терористична група, която подготвяла физическото ликвидиране на президента. Смята се, че готвеният преврат е бил финансиран от чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: