Отидете към основна версия

7 750 35

Германия се възмути от едно „абсолютно неразбираемо решение”

  • унгария-
  • германия-
  • ес-
  • китай-
  • хайко маас-
  • уйгури

Външните министри на ЕС не успяха да приемат текста

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският външен министър Хайко Маас изрази възмущението си от „абсолютно неразбираемото“ решение на Унгария да блокира изявление на ЕС, обвиняващо Пекин в репресии срещу демокрацията в Хонконг, пише европейската редакция на Politico, цитирана от агенция "Фокус".

Външните министри на ЕС не успяха да приемат текста, въпреки че дипломати заявиха, че той вече е бил смекчен, за да получи подкрепата на Унгария. Решенията на ЕС за външна политика изискват единодушие за приемане. „Това не е първият път, когато Унгария се откъсва от единството на [ЕС], когато става въпрос за Китай“, каза Маас пред репортери след последното заседание на Съвета по външни работи на блока в понеделник. Срещата беше втората през последните седмици, на която външните министри не успяха да приемат заключения относно Хонконг поради противопоставянето на Будапеща.

„Мисля, че всеки може да си прави заключенията сам какви са причините - защото има добри отношения между Китай и Унгария“, каза Маас, визирайки тесните икономически и дипломатически връзки между Пекин и Будапеща, която е член на китайската бизнес и инвестиционна инициатива 17 + 1. „По същество смятаме, че това е абсолютно неразбираемо“, добави Маас. „Важно е, особено по отношение на Китай - след наложените санкции, а също и след санкциите срещу членове на ЕП - Европейският съюз да говори с един глас. За съжаление това е предотвратено от Унгария“.

Между двете срещи на ЕС унгарският премиер Виктор Орбан разговаря с китайския президент Си Дзинпин. Според китайското външно министерство министър-председателят е казал, че Унгария „придава голямо значение на отношенията си с Китай“ и е „доволна, че двустранната търговия е регистрирала положителен ръст въпреки пандемията“. Си е казал на Орбан, че Пекин „оценява високо“ твърдото придържане на Будапеща към приятелска политика спрямо Китай. Ръководителят на европейската външна политика Жозеп Борел заяви пред репортери след срещата в понеделник, че иска да направи „последни усилия, за да постигне единодушие“ по заключенията за Хонконг. „Решихме да дадем още една седмица работа в групите на техническо ниво, за да търсим решение, което 27-те държави-членки могат да приемат“, каза Борел. Той добави, че ако подобни усилия не доведат до успех, тогава „трябва да заемем позиции, които не отразяват единомислието“, без да навлиза в повече подробности.

В проектозаключенията на Съвета, видяни от POLITICO, се казва, че ЕС „остава дълбоко загрижен“ за прилагането на китайския Закон за националната сигурност в Хонконг. В текста се казва, че измененията в основния закон на Хонконг „имат значително отрицателно въздействие върху демократичната отчетност и политическия плурализъм“. Държавите от ЕС също се заричат да „реагират адекватно“, ако има екстериториално приложение на Закона срещу „всеки гражданин или бизнес на ЕС“. Но формулировката е доста мека относно това, което може да доведе до подходящ отговор - като се споменава например само за „обсъждане“ между страните от ЕС „прилагането на техните договори за екстрадиция с Китайската народна република, когато е уместно“. Изглежда малко вероятно дори нов проект да бъде приемлив за Унгария. Един дипломат от ЕС заяви, че възражението на Унгария отразява виждането, че „декларациите и заключенията не са довели до нищо друго, освен до по-нататъшно влошаване на отношенията с Китай“.

Говорител на унгарското представителство в ЕС каза, че „няма промяна в унгарската позиция“ по критичния за Китай текст и добави: „Освен това въпросът не беше включен в дневния ред на [Съвета по външни работи] днес“. По време на срещата в понеделник не беше проведено обсъждане или приемане на текста относно заключенията в Хонконг, тъй като още от подготвителните дискусии беше ясно, че Унгария ще запази ветото си, какъвто беше случаят в сряда на срещата на посланици на ЕС, които трябваше да се споразумеят по темата. Маас заяви, че е от решаващо значение ЕС да намери обща линия по отношение на Китай, както направи през март, когато одобри санкции срещу четирима китайски служители, участващи в управлението на интернирани лагери за стотици хиляди уйгури в района на Синдзян. „Ако имаме координирана стратегия, тогава действията ни са много по-ефективни - тогава можем да бъдем много по-ефективни спрямо Пекин по важните неща като Хонконг, но също и уйгурите в Синдзян“, каза той. „Това трябва да е възможно. Това е в интерес на Европейския съюз и правата на човека“.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: