Last news in Fakti

11 Май, 2021 09:54 7 737 35

Германия се възмути от едно „абсолютно неразбираемо решение”

  • унгария-
  • германия-
  • ес-
  • китай-
  • хайко маас-
  • уйгури

Външните министри на ЕС не успяха да приемат текста

Германия се възмути от едно „абсолютно неразбираемо решение” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германският външен министър Хайко Маас изрази възмущението си от „абсолютно неразбираемото“ решение на Унгария да блокира изявление на ЕС, обвиняващо Пекин в репресии срещу демокрацията в Хонконг, пише европейската редакция на Politico, цитирана от агенция "Фокус".

Външните министри на ЕС не успяха да приемат текста, въпреки че дипломати заявиха, че той вече е бил смекчен, за да получи подкрепата на Унгария. Решенията на ЕС за външна политика изискват единодушие за приемане. „Това не е първият път, когато Унгария се откъсва от единството на [ЕС], когато става въпрос за Китай“, каза Маас пред репортери след последното заседание на Съвета по външни работи на блока в понеделник. Срещата беше втората през последните седмици, на която външните министри не успяха да приемат заключения относно Хонконг поради противопоставянето на Будапеща.

„Мисля, че всеки може да си прави заключенията сам какви са причините - защото има добри отношения между Китай и Унгария“, каза Маас, визирайки тесните икономически и дипломатически връзки между Пекин и Будапеща, която е член на китайската бизнес и инвестиционна инициатива 17 + 1. „По същество смятаме, че това е абсолютно неразбираемо“, добави Маас. „Важно е, особено по отношение на Китай - след наложените санкции, а също и след санкциите срещу членове на ЕП - Европейският съюз да говори с един глас. За съжаление това е предотвратено от Унгария“.

Между двете срещи на ЕС унгарският премиер Виктор Орбан разговаря с китайския президент Си Дзинпин. Според китайското външно министерство министър-председателят е казал, че Унгария „придава голямо значение на отношенията си с Китай“ и е „доволна, че двустранната търговия е регистрирала положителен ръст въпреки пандемията“. Си е казал на Орбан, че Пекин „оценява високо“ твърдото придържане на Будапеща към приятелска политика спрямо Китай. Ръководителят на европейската външна политика Жозеп Борел заяви пред репортери след срещата в понеделник, че иска да направи „последни усилия, за да постигне единодушие“ по заключенията за Хонконг. „Решихме да дадем още една седмица работа в групите на техническо ниво, за да търсим решение, което 27-те държави-членки могат да приемат“, каза Борел. Той добави, че ако подобни усилия не доведат до успех, тогава „трябва да заемем позиции, които не отразяват единомислието“, без да навлиза в повече подробности.

В проектозаключенията на Съвета, видяни от POLITICO, се казва, че ЕС „остава дълбоко загрижен“ за прилагането на китайския Закон за националната сигурност в Хонконг. В текста се казва, че измененията в основния закон на Хонконг „имат значително отрицателно въздействие върху демократичната отчетност и политическия плурализъм“. Държавите от ЕС също се заричат да „реагират адекватно“, ако има екстериториално приложение на Закона срещу „всеки гражданин или бизнес на ЕС“. Но формулировката е доста мека относно това, което може да доведе до подходящ отговор - като се споменава например само за „обсъждане“ между страните от ЕС „прилагането на техните договори за екстрадиция с Китайската народна република, когато е уместно“. Изглежда малко вероятно дори нов проект да бъде приемлив за Унгария. Един дипломат от ЕС заяви, че възражението на Унгария отразява виждането, че „декларациите и заключенията не са довели до нищо друго, освен до по-нататъшно влошаване на отношенията с Китай“.

Говорител на унгарското представителство в ЕС каза, че „няма промяна в унгарската позиция“ по критичния за Китай текст и добави: „Освен това въпросът не беше включен в дневния ред на [Съвета по външни работи] днес“. По време на срещата в понеделник не беше проведено обсъждане или приемане на текста относно заключенията в Хонконг, тъй като още от подготвителните дискусии беше ясно, че Унгария ще запази ветото си, какъвто беше случаят в сряда на срещата на посланици на ЕС, които трябваше да се споразумеят по темата. Маас заяви, че е от решаващо значение ЕС да намери обща линия по отношение на Китай, както направи през март, когато одобри санкции срещу четирима китайски служители, участващи в управлението на интернирани лагери за стотици хиляди уйгури в района на Синдзян. „Ако имаме координирана стратегия, тогава действията ни са много по-ефективни - тогава можем да бъдем много по-ефективни спрямо Пекин по важните неща като Хонконг, но също и уйгурите в Синдзян“, каза той. „Това трябва да е възможно. Това е в интерес на Европейския съюз и правата на човека“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    63 4 Отговор
    Този дойчо оправи разкованата кочина ЕС,та подскача и уйгурите да оправя...я Орбан да поеме ЕС та да тръгнат нещата... ;-)
  • 2 beg255

    34 3 Отговор
    Плужеци.
  • 3 Абе

    73 4 Отговор
    Унгарците не са жалки подлоги като много други от централна и източна европа, Орбан е голям политик и патриот който мисли за народа и страната си и не е съгласен с абсолютно неадекватните действия на безполезния ЕС.......ако поне половината политици в Европа бяха като него нещата щяха да бъдат съвсем различни. Сега евромижитурките и краварите дето им дърпат конците в ЕС ще спретнат на Унгария пак някоя пролет, щото не им е удобно в центъра на Европа да има силна и независима държава дето да си отстоява интересите и да не им играе сляпо по свирката.

    Коментиран от #16

  • 4 ТаУмВзе

    45 1 Отговор
    Германистан, освен халифат си иска и Война. Пак!
  • 5 Релефкор

    4 56 Отговор
    Чак когато китайците почнат да затварят унгарки в лагери ша са усетят или не🤔Все пак Орбан е хомосексуален така че едва ли 🏳️‍🌈👬🥳

    Коментиран от #21

  • 6 Коментатор

    49 0 Отговор
    Западът демпкратичен ли е? Видяхме във Франция как се разправиха с военните, които притестираха срещу наплива на мюсюлмани. За Германия, която е далеч по-недемократична от Франция и знае само да повтаря щатските опорки... да не говорим.
  • 7 Маас

    32 3 Отговор
    излезте и с изявление в защита на палестинците от израелския терор.
    Без да съм защитник на исляма тук става въпрос само за справедливост за която пледира ЕС.
  • 8 JEB

    3 35 Отговор
    орбан не гласува щото са му напълнили устата с юани
  • 9 Защо не ние

    25 2 Отговор
    Много правилна политика от Унгария. Ще са вратата на Китай в ЕС. Германия затова беснее, искат да са единствени.
  • 10 Костова

    35 1 Отговор
    Много европейски държави имат икономически интерес от добри взаимоотношения с Китай, но само Орбан излезе мъж. Останалите се строяват по акъла на американците.
  • 11 Перо

    23 1 Отговор
    Защо ЕС изпълнява и държи на интересите на държави,извън Европа? Какво ги интересуват отношенията между Китай и Хонг Конг,когато е една държава и една нация.Това е намеса във вътрешните работи на суверенна държава,извън ЕС. По-добре да подкрепят единодушно БГ в отношенията с иьмислената “държава” и “нация”- РСМ
  • 12 JEB

    2 21 Отговор
    много внимавайте когато някой ви рекламира традиционните християнски ценности и при първа възможност се продава на азиатците
    за пари..китайските мравки строят океански флот и бази в африка дали ще си играят завинаги на добрият чичко ши или ??..само заради ковид заслужават да бъдат заравнени със земята
  • 13 senco

    19 0 Отговор
    Всичката е Мара втасала в ЕС, че тръгнала на Китай да дава посока на Буя?!
  • 14 Браво на Орбан!!! Всеки ще налага

    21 0 Отговор
    Санкции на когото си иска, тези Управници се Побърках а, не си гледат проблемите в собствените си държави, ще налагат Санкции!! Браво Орбан!!! Нашата, Коза, е гласувала за Санкции!!!
  • 15 1234

    23 0 Отговор
    Хайко, като бият демонстранти в Брюксел и Париж, изявления декларации има ли? Израел като убива араби 75 г колко декларации има? Такива декларации ги подоисват само държави с 15 американски бази на територията си или с мин 4 като нас!
  • 16 БГия

    0 10 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    В случая ЕС за китайците е прав, иначе и аз не го харесвам, особено от около година насам...
  • 17 Ще има и още

    4 6 Отговор
    В Унгария се укрива и главното Маке - Груевски. От там, наред и центъра в Словения действат сили, подкрепяни от унгарското правителство , които водят активна българофобска пропаганда в полза на Скопие. Бай ви Хайко Маас нека си направи добре сметката, след кривия чеп Унгария, какво ще се случи в ЕС когато приемат и добрият приятел на Унгария - македонските нагли и безпардонни титови , сърбо-югославски чворове .
  • 18 Хайко нещастника

    17 0 Отговор
    В качеството на какъв скапания ЕС ще има мнение? Не граничи с тях, по малък е като население и площ, не е по богат, не е по технологичен, не е по въоръжен, пак питак като какъв? Като стар дядка който политикантства ето като какъв, от който нищо не зависи
  • 19 Георгиев

    6 1 Отговор
    Само Льо Пен може да вкара ред в тоя ес.
  • 20 Кресна

    14 1 Отговор
    Единствената нормална държава останала в ЕС,която работи за народа си.Това е политика която мисли за народа си и за това унгарците вървят напред,не като нас които сме с разбира икономика,разбито земеделие и най бедния народ в Европа,но всичките ни депутати милионери.Но за това е виновен единствено народа ни който все търси спасители и все се кара кой ще ни оправил,Бойковци,Ниновци и чалгаджии.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ужас

    6 0 Отговор
    За последните 20 г средната скорост на китайските ЖП линии се е увелечила от 19 на 220 мили.
  • 23 равноправие

    12 0 Отговор
    Хората ги дразни избирателното отношение - само за определени държави. ОК, декларация за Китай, но и за Саудитска арабия и другите десетки държави, които нарушават правата. Защо няма декларация за полицейския произвол в САЩ, например, как нарушават правата на цветнокожите, а?! Представете си каква щеше да е врявата, ако например Русия или Китай бяха накълцали някой опозиционер в посолството си в друга държава. То сега за Невални се бучи, отровен, бит и т.н. Представете си да го бяха накълцали - направо война... Ама саудитците са наши хора...

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Така става

    12 0 Отговор
    Когато си Държавник с топки.Но това е възможно, единствено ако никой навън не те е хванал с желязно менгеме за топките.Със компромати,или инфо за присвояване на милиони.Затова на Виктор Орбан не му пука от никого.Гони интереса на Унгария.И не се съобразява дори със сащисаните.А те са дали разпореждане на европуделите,да лаят в хор.

    Коментиран от #26

  • 26 JEB

    2 9 Отговор

    До коментар #25 от "Така става":

    кви топки има орбан ??зема парите на китайците и сега прави напук защото го изключиха от енп..унгария никога няма да е вносител номер 1 на китайско карго защото нямат морско пристанище..от друга страна азиатците в частност китай и индия ще опоскат планетата..жълтите вече изядоха акулите на супа и носорозите на чай сега ще отровят атмосферата с въглероден двуокис а вие още ще се възхищавате на неграмотните им диктатори като един вид дисиденти..в европа демографията е ясна ония се множат като бълхи и скоро тоя ресурс ще трябва да го вземат от вас..капиш
  • 27 Гост

    9 0 Отговор
    „Вaжнo e, ocoбeнo пo oтнoшeниe нa Китaй - cлeд нaлoжeнитe caнкции, a cъщo и cлeд caнкциитe cрeщу члeнoвe нa EП - Eврoпeйcкият cъюз дa гoвoри c eдин глac."
    И защо трябва всички да са съгласни с вашите безумия?! Държавите са независими субекти и ще вземат решения спрямо своята политика и виждане! На някой му скимнало нещо и хоп - всички останали трябва да му ходят по свирката!? Откъде-накъде?!
  • 28 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "равноправие":

    Точно поради това лицемерие аз, а е много други хора с изострено чувство за справедливост и принципност, се отвращават от ЕС и ще дойде време, когато това количество хора стане критична маса. Тогава ще стане страшно! Но чиновниците в Брюксел са като щраусите - крият си главите и си мислят, че всичко е наред! Ами - не, не е наред и колкото повече се криете, толкова по-страшно ще става.

    Коментиран от #29

  • 29 JEB

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    ко лицемерие ве я отивай при кси там много уважават мнението на еденица население..може и при путин да се пробваш..точно пък вие имате най-малко право да говорите за демокрация и за права на човека
  • 30 Павел Пенев

    5 1 Отговор
    Какво общо има ЕС с Хонконг бе папагал?
  • 31 Наблюдател

    1 6 Отговор
    С подкрепа за Китай Орбан просто се издъни!
  • 32 пиджама

    1 2 Отговор
    Очертава се първия китайски протекторат в Европа - Ун-гур, с коренно население унгури.
  • 33 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    КОЙ ОПРЕДЕЛЯ КОЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ И ДЕМОКРАТИЧНО ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ НАРОДИ ??? ЗАЩО ЗАПАДНИ БОРЖУАЗИИ -ИЗГРАДИЛИ ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ -СЛУГИ И РОБИ -БУРЖОАЗНИ ОБЩЕСТВА ОТ ГЛИСТИ И ТЕНИИ -АНАЕРОБНИ ПАРАЗИТИ - КАНСУМИРАЩИ -НО БЕЗ УЧАСТИЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО НА БЛАГА ДА ОПРЕДЕЛЯТ КОЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ - ОТ" ДЕМОС КРАТОС " ---НАРОДОУПРАВЛЕНИЕ
  • 34 сноу

    4 0 Отговор
    Абе Хайко ,абе Незнайко..що не вземеш да се огледаш, ослушаш и накрая да схванеш ,че от знамето ви скоро само червеното ще остане, щото той полумесеца вече са ви го сложили и само благодарение на Орбан още не са ти нахлупили феса..
  • 35 Нормален човек

    2 0 Отговор
    Добре е, че Германия и ЕС не са се загрижили толкова за спазването на човешките права в Северната македония, че кой знае каква резолюция щяха да внесат 🙄💰💰💰
Новини по държави: