Last news in Fakti

13 Май, 2021 12:55 4 174 33

Обвиниха Китай в страшни престъпления

  • уйгури-
  • престъпления-
  • китай-
  • геноцид-
  • мюсюлмани

Смята се, че през последните години в лагери в този китайски автономен район са били интернирани около 1 милион души

Обвиниха Китай в страшни престъпления - 1
Снимка: Shutterstock

Правозащитни организации и западни страни, водени от САЩ, Великобритания и Германия, обвиниха на виртуална среща Китай в масови престъпления срещу уйгурското малцинство и поискаха безпрепятствен достъп за експертите на ООН, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Пекин разкритикува вчерашната видеоконференция със 152 участници, включително 51 държави, като "политически мотивирана" и основаваща се на "лъжи". Миналата седмица китайската мисия в ООН изпрати ноти до много от 193-те страни членки на световната организация с призив да не участват в "антикитайското събитие". Постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн изпрати до 15-те западни съорганизатори на видеоконференцията текстови съобщения, в които изрази смайване от тяхната подкрепа за срещата и ги подкани да "премислят" и да я оттеглят. В противен случай, предупреди той, това "ще навреди на нашите отношения и сътрудничество".

На срещата постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд определи ситуацията в китайския Синцзян-Уйгурски автономен регион като "една от най-тежките кризи на човешките права на нашето време". "Доказателства, получени от нарастващ брой достоверни източници, включително сателитни снимки, свидетелствата на очевидци и публично достъпни документи на китайското правителство предизвикват сериозна загриженост", подчерта тя. Тези данни говорят за "програма за репресии срещу конкретни етнически групи", подчерта Удуърд, която по-рано е била посланик на Великобритания в Китай. Тя отбеляза, че в Синцзян религиозните прояви са били криминализирани, а срещу уйгурския език и култура се провежда системна и мащабна дискриминация.

Смята се, че през последните години в лагери в този китайски автономен район са били интернирани около 1 милион души. Повечето от тях са от предимно мюсюлманското уйгурско малцинство. Китайските власти са обвинявани в използване на принудителен труд, системен принудителен контрол на раждаемостта и изтезания, отбелязва АП. Пекин отрича категорично тези обвинения и определя лагерите, които според него вече са закрити, като центрове за професионално обучение, в които са се преподавали китайски език, трудови умения и основи на китайското законодателство. Целта според него е била да се помогне за икономическото развитие ни Синцзян и да се противодейства на екстремизма. През 2016 г. в Китай бяха извършени редица свързани с региона терористични нападения.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    27 5 Отговор
    Колкото са се загрижили за задунайските братчеди на уйгурите. Всичко е само добри пожелания.
  • 2 Хо хо хо

    20 4 Отговор
    А как според вас Мъск и Безосчик станаха трилярдери.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ттт

    41 7 Отговор
    Българите берачи на ягоди във Великобритания имат много пъти по-малко права от уйгурите в Китай.

    Коментиран от #9

  • 5 ким чен ун

    14 20 Отговор
    Ако някой си мисли,че в Китай има демокрация,много горко се лъже.

    Коментиран от #23

  • 6 Наблюдател

    22 7 Отговор
    Загрижиха се за уйгурско малцинство, а забравиха Тибет и тибетците окупирани от Китай от десетилетия!!
  • 7 БОЛШЕВИК

    32 7 Отговор
    Западни страни начело със САЩ... обвиняват Китай в страшни престъления! Кой ще обвини САЩ за геноцида над индианците, за тероризма над Югославия, за предателството на Горбачов който съсипа повече от половин свят с намесата и подкупа на САЩ?

    Коментиран от #14

  • 8 МАРА

    14 4 Отговор
    ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ В АМЕРИКАНСКИТЕ БИОЛАБОРАТОРИЙ НЕ СЕ СЛЕДИ ОТ НИКОЯ ДЪРЖАВА КАКВИ ВИРОСИ СЪЗДАВАТ И ИЗПУСКАТ ,КЪДЕ СЛУЧАЙХО,КЪДЕ УМИШЛЕНО ТО АФРИКА ЕБОЛА,СПИНА -ТО УКРАЙНО,ГРУЗИЯ,РУМЪНИЯ,СИРИЯ ИРАК И МНОГО ДРУГИ И В САЩ,А ПОСЛЕ КИТАЙ -БЕЗ ДОСТЪП ЗА ПРОВЕРКА .ВИНОВНИЯ КАЗВА АЗ НЕ СЪМ.
  • 9 Държави БОЛ ИМА!

    9 17 Отговор

    До коментар #4 от "ттт":

    Някой кара ли ги насила да отиват в Англия да берат ягоди или друго? Ще ми отговориш ли!?

    Коментиран от #10, #16, #17

  • 10 БОЛШЕВИК

    24 4 Отговор

    До коментар #9 от "Държави БОЛ ИМА!":

    Кара ги глада и безработицата, които ни ги превнесоха същите тия западни страни където вършат страшни престъпления по цял свят!
  • 11 Гьобелс

    20 0 Отговор
    Най се набива на очи израза "Смята се"
  • 12 GnG

    19 2 Отговор
    За Гуантанамо, ПРАВОЗАЩИТНИЦИТЕ, казват ли нещо ?!
  • 13 Колчо

    13 3 Отговор
    А в Гуантанамо колко "интернирани" и терминирани има? Или там не се води статистика.
    Мръсна, двулична, наглосаксонска сган! Дано Бог ви плати един ден! И дано съм жив да видя това, па после ако трябва и да имирам.
  • 14 ManofTomorrow

    6 20 Отговор

    До коментар #7 от "БОЛШЕВИК":

    За какво предателство говориш? Горбачов е голям човек с главно Ч ,който извади половината свят включително и над от скапан*я ,ш*бан комунизъм, който съсипа Източна Европа и ни върна 100 години назад от нормалния свят. На хора като теб и любящите този режим им трябва спешна медицинска помощ. Бол е в днешно време. В някои страни даже и без пари ще те вземат като видят колко на късо си дал. Ей много ми се ще да видя някой такъв на живо някой ден да ми плещи подобни глупости ,ама няма. Само мишоци в интернет защитават онова време.

    Коментиран от #18

  • 15 Кавалчук

    12 3 Отговор
    За уйгурите разбрахме. Кажете нещо за кавални? Жив ли е, гладува ли, или са му сменили съкилийниците с двам яки грузини с огромни, космати........гърди?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ягодин

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Държави БОЛ ИМА!":

    Хората не са отишли да берат ягоди от добро. Ходят да робуват, щото тука разрушихте всичко. Оставихте хората на произвола. И всичко това с огромното финансово и идеологическо подпомагане, именно от тия същите, на които ходим да ставаме роби!
    А теб не те е срам да говориш така?! Очи имаш ли, ум имаш ли.... за съвест и любов към Българиям, няма да те питам. Очевадно е, че нямаш!
  • 18 БОЛШЕВИК

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "ManofTomorrow":

    Горбачов си е предател отвсякъде. Затова не живее и в родината си.
    А такива като мен ги виждаш на живо, но не ти стиска да им разкажеш твоята истина за онова време!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    9 1 Отговор
    Това е поредното доказателство, че на изток нещата се случват, а запада е много "повреден". Никой не спомена за атентатите от преди няколко години , там се пипа с твърда ръка , няма как да е иначе. Противодейства на тероризма доста успешно при това , за разлика от пълния провал на краварите ...
  • 21 ManofTomorrow

    3 14 Отговор
    Живее където си иска ,защото е свободен човек, а не мишле ,на което трябва да му се заповяда къде и как да живее. А иначе не ,не виждам ,защото който открито подкрепи онова време дефакто признава безпомощността си, както и това, че е със сърце на миш*а. Само един неспособен , некад*рен, слуга по душа човек ,може да има положително мнение за онова време. Съответно и си траете извън нета :)

    Коментиран от #22

  • 22 БОЛШЕВИК

    9 5 Отговор

    До коментар #21 от "ManofTomorrow":

    Ти, сигурно си някакъв "работодател" на малка фирма, и имаш голяма омраза от онова време, и сега си го изкарваш на работещите за теб - аз затова жаля по онова време и сега "обичам" хора като теб!

    Коментиран от #24

  • 23 Бай дън

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "ким чен ун":

    Ако някой си мисли,че в Америка има демокрация,много горко се лъже.

    Коментиран от #32

  • 24 ManofTomorrow

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "БОЛШЕВИК":

    Защо да си го изкарвам на когото и да било? Такива като теб се месят в чуждата паница. На вас ви е проблем ,когато някой има амбиция да стане нещо повече в този живот и позеленявате от яд ,защото сте на дъното. От горе надолу никой не гледа :). А ако съм работодател, то давам възможност за развитие на всеки който има желание за това. Това е единственото нещо което трябва да гарантираш на човек. Възможност. Независимо кой си и от къде си, да имаш възможност за развитие. А не гаранция за резултат. Никой (най-малко пък държавата) не ти дължи нищо!
  • 25 Гост

    9 0 Отговор
    Не чувам въпросните държави да коментират живота на кюрдите в Турция или правата на хората в Саудитска Арабия. Доста избирателно се действа!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 hmhmhm

    8 0 Отговор
    Първото изречение ми каза всичко ...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ПЕНКО

    8 1 Отговор
    НЕЩО ДА КАЖАТ ЗА ПОДКРЕПАТА ИМ КЪМ ИЗРАЕЛ И УБИЙСТВЕННОТО МУ НАСИЛИЕ НАД ПО -СЛАБИТЕ !?!?!?!? НО ЩЕ ИМА НОВ САЛАДИН / СМАЧКАЛ ЕВРОПЕЙСКИТЕ "РИЦАРИ" / ...Е ВЯРНО С ПОМОЩТА НА РУСИЯ И КИТАЙ -НО ЩЕ ИМА !!!!!!!! Е Е.БА НИ.ТЕ ОТ РИМЛЯНИТЕ И ВИКИНГИТЕ -БРИТАНЦИ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ И ЗА :ИНДИЯ И ПАКИСТАН И ЗА СОМАЛИЯ -СУДАН И ЗА ГАДОСТИТЕ СИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ И...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 32 Приятел

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бай дън":

    Много си зле, личи че не си излизал навън от махлата си!
  • 33 SQUAD GAME 2015

    3 7 Отговор
    Китай са най голямата престъпна нация и е глобална заплаха това трябва и руснаците да го виждат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания