Отидете към основна версия

1 379 10

Светът: Българите вяло подкрепиха нова АЕЦ

  • референдум-
  • белене
Снимка: БГНЕС

Мнозинството от българите са подкрепили строителството на нова атомна електроцентрала на първия в страната референдум след падането на комунизма, коментира Евронюз.

Вотът засилва натиска върху дясно-центристското правителство, което е против плана, коментира от своя страна Ройтерс.

Световните агенции не пропускат да отбележат ниската избирателна активност.

Докато ниската избирателна активност, възлизаща между 19.5 и 20.3% означава, че резултатът няма да бъде обвързващ, той показва, че политиката на премиера Бойко Борисов е отчуждила много гласоподаватели и е усложнила кампанията му за изборите през юли.

Допитването е барометър за отношенията на най-бедната страна членка на ЕС с Русия, коментира АП. Агенцията припомня, че правителството на ГЕРБ следвайки политика на диверсификация вече е възложило на американската компания „Уестингхаус“ да проучи възможността за изграждането на нов блок в АЕЦ Козлодуй.

За строителството на нова АЕЦ в България са гласували 60.3% от жителите на страната, участвали в референдума. Това сочат резултатите от екзит пол проучвания, представени от „Галъп”, предаде ИТАР-ТАСС. Против са гласували 39.07%.

Референдумът в България може да бъде признат за недействителен заради ниска активност на българите, коментира АФП. 

 

Референдумът в България за строителството на нова АЕЦ може да бъде признат за недействителен заради ниската избирателна активност. Според предварителните данни по-голямата част от гласувалите се обявиха в подкрепа на строителството. Но само около една трета от хората с право на глас взеха участие във вота, при необходими 60%, коментира Би Би Си.

Според наблюдателите дори и референдумът да бъде признат за невалиден, от резултатите може да се съди за съотношението на политическите сили преди предстоящите през юли избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини