Last news in Fakti

27 Януари, 2013 20:33 1 371 10

Светът: Българите вяло подкрепиха нова АЕЦ

  • референдум-
  • белене
Светът: Българите вяло подкрепиха нова АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС

Мнозинството от българите са подкрепили строителството на нова атомна електроцентрала на първия в страната референдум след падането на комунизма, коментира Евронюз.

Вотът засилва натиска върху дясно-центристското правителство, което е против плана, коментира от своя страна Ройтерс.

Световните агенции не пропускат да отбележат ниската избирателна активност.

Докато ниската избирателна активност, възлизаща между 19.5 и 20.3% означава, че резултатът няма да бъде обвързващ, той показва, че политиката на премиера Бойко Борисов е отчуждила много гласоподаватели и е усложнила кампанията му за изборите през юли.

Допитването е барометър за отношенията на най-бедната страна членка на ЕС с Русия, коментира АП. Агенцията припомня, че правителството на ГЕРБ следвайки политика на диверсификация вече е възложило на американската компания „Уестингхаус“ да проучи възможността за изграждането на нов блок в АЕЦ Козлодуй.

За строителството на нова АЕЦ в България са гласували 60.3% от жителите на страната, участвали в референдума. Това сочат резултатите от екзит пол проучвания, представени от „Галъп”, предаде ИТАР-ТАСС. Против са гласували 39.07%.

Референдумът в България може да бъде признат за недействителен заради ниска активност на българите, коментира АФП. 

 

Референдумът в България за строителството на нова АЕЦ може да бъде признат за недействителен заради ниската избирателна активност. Според предварителните данни по-голямата част от гласувалите се обявиха в подкрепа на строителството. Но само около една трета от хората с право на глас взеха участие във вота, при необходими 60%, коментира Би Би Си.

Според наблюдателите дори и референдумът да бъде признат за невалиден, от резултатите може да се съди за съотношението на политическите сили преди предстоящите през юли избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо

    1 1 Отговор
    Успешен, неуспешен...61:39% за БСП!!! Мислете за лятото.
  • 2 Реалист

    1 0 Отговор
    Фактите показват 1 500 000 гласували от които около 900 000 са казали -да.А едва 450 000 гласоподаватели от ГЕРБ са гласували,от които 20% също са казали-да.Шамар за ГЕРБ,или по актоално ритник по задника за управляващите.
  • 3 Полиция

    0 0 Отговор
    Айде двамцата заминавайте при Станишев че ми писна от вас червени гласували са 12% от България и са похарчени 23млн. лева заради Станишев да си начеша егото е неуспя пълен провал и на референдума и сега на изборите никой не го иска хората помнат кой ограби България и кой ни наби с тоя Европейски съюз и оттам всичко поскъпна но на него не му пука щото толкова е откраднал че си е милионерче и треа го съдат за геноцид щото той е виновен за намаляващото Българско население е и Доган разбира се има вина нали са си братя по кражба!!
  • 4 руснака

    0 0 Отговор
    референдума беше не за бсп или герб, референдума беше за АЕЦ. Губещия от резултата е само една страна - България

    Коментиран от #5, #8

  • 5 трайчо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "руснака":

    Губеща за години напред, да не кажа, дори поколения.
  • 6 Атом

    1 0 Отговор
    Раждаемост в БГ 2012- 62000, от които 40000 мангали. След 20-30 години кой ще е останал по тези земи? Та за какво ми е този АЕЦ? Изхода е само един- терминал2 и еднопосочен билет!
  • 7 Болен Лидеров

    0 0 Отговор
    Ще подкрепя Серьожата на следващите избори за да построи Белене за 4млрд., но при условие, че ако излезе повече кинти СтаниШев, РточкаОвч и другите разбирачи да си ипотекират откраднатото и да я дострояват без държ. бюджет.
  • 8 Бай Куньо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "руснака":

    4 милярда ама друг път!
    Ако не дай Боже почне да се строи това недоносче си стягам багажа!
    Нямам намерение да плащам за далаверите на някого!
  • 9 Бай Куньо

    0 0 Отговор
    Това не беше точно към руснака ама карай...
  • 10 Симеон Стефанов

    0 1 Отговор
    nqma kakvo da se misli , po dobre Boiko Borisov ot kolkoto drugite .......... averi ot mahalata , tova glasuvaite za Boiko i kakvoto stane v kraina smetka ........ pone do 2 godini 6te imame magistrali na nivo :)