Last news in Fakti

27 Януари, 2013 19:14 9 148 24

Резултатите от референдума - 61% "да", 39% "не"

  • референдум

ЦИК обяви изборния ден на националния референдум за приключил в цялата страна малко след 20.30 ч.

Резултатите от референдума - 61% "да", 39% "не" - 1
Снимка: БГНЕС

Приключва първият в най-новата история на България референдум. Той ще се запомни като вотът с най-слаба активност.

Избирателната активност при 100% от паралелното преброяване направено от Алфа рисърч, обявуна в 20:25 ч. е 21,8%.

Около 1,5 млн. души са излезлите да гласуват на референдума. Около 900 000 гласа стоят зад позицията "Да", съобщиха от Алфа Рисърч.

При активност над 20 на сто от включените в избирателните списъци гласоподаватели и ако над половината от тях са казали "Да", темата се връща за обсъждане в парламента.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви изборния ден на националния референдум за приключил в цялата страна. Това съобщи Ралица Негенцова малко след 20:30 ч.

На този етап не могат да се съобщят официални данни за избирателната активност в страната в края на изборния ден.

Прогнозните данни за вота на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? са:

Около 61% са гласували „за”

Около 39% са гласували „не”

Сега всички ще обявят, че са спечелили, заяви по БНТ проф. Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване" и дългогодишен член на ЦИК:

БСП - защото повечето са гласували с "да", ГЕРБ - защото повечето хора не са отишли да гласуват, хората на Кунева - по същата причина.

Референдумът е невалиден, тъй като в него трябваше да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с "да". При минат праг от 20%, въпросът отива в парламента за обсъждане.

Ако се наложи темата все пак за „Белене” отново да бъде гласувана в парламента, то ГЕРБ отново ще гласува с „не”, категоричен беше премиерът Бойко Борисов, който гласува в 78 училище „Христо Смирненски” в Банкя заедно със Симеон Дянков малко преди да бъдат затворени урните.

Как са гласували избирателите по възраст, според данните на Алфа Рисърч:

- При най-младите - от 18 до 30 години – гласувалите с „да” и „не” са 50 на 50

- При хората от 31 до 60 години гласувалите с „да” са 57% срещу 43% гласували с „не”

- Над хората  над 60 години гласувалите с „да” са72%, гласували с „не” едва 28%

Доста сериозно разделение има и по населени места. В селата около 70 на сто от избирателите са гласували с „да”. В областните градове те са 60%, в София – 53%. По данни на Галъп хората в столицата гласували с „да” са под 50%.

Както се очакваше, избирателите на БСП са били най-активните в днешния ден, сочат данните на "Алфа рисърч". Близо 65% от гласувалите на парламентарните избори са упражнили право на глас и днес. От тях 95% са подкрепили АЕЦ "Белене" и само 5% са били против.

Близо 30% от избирателите на ГЕРБ са участвали в референдума. Това са хората, които са дали своя глас за партията на Бойко Борисов на парламентарните избори през 2009 г. От тези 30% - 32% са гласували с „да”, а 68% - с „не”.

Избирателите на ДПС са били най-незаинтересовани - под 10% от избирателите на партията са гласували. 74% от тях са дали своето "за", а 26% са гласували против.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 парата е майката

    1 3 Отговор
    Проста работа !!! сега си го нач.кахме за поколения напред да изплащат ! излишна работа !
  • 2 слона

    0 1 Отговор
    Че на пенсионерите какво им пука? Обзалагам се, че 20% са минати. Няма да отговаря Бойко, я. Тези, които само търкат банките да си подготвят отново вазелина.
  • 3 парата е майката

    1 0 Отговор
    Не съм сигурен нагласено ли е не ли но ако не е вече разбрах българския народ за все му го нач.кват !
  • 4 куку

    1 2 Отговор
    Гласували само пенсионери! Смях!
  • 5 ...

    1 0 Отговор
    Така или иначе каквото каже Бойко безврати - това ще е!
  • 6 СССР

    1 2 Отговор
    Видяхте ли сега за какво идва х. клинтън 7 блок може белене не. Чухте ли руснака че каза никой не ви е искал пари. Разбрахте ли че герберастите са за зала Армеец и един АК 47 с четири пълнителя.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    2 1 Отговор
    А такааа... само бабите са го взели насериозно - изненада, няма.
  • 9 Гост

    2 1 Отговор
    До тук нямаше един смислен комантар ... кой кого прегазил незнам ама вече е ясно, че АЕЦ Белене няма да има. Та кой кого премазал ??
  • 10 Митко

    1 0 Отговор
    Лисицата:
    -Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
    ..гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
    -Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?
    Гаргата:
    ... -Да!
    Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква.
    Гаргата, замислено:
    -Аз и НЕ да бях казала, все тая...
  • 11 $$$

    1 0 Отговор
    И в двата случая пак народа носи товара! Дори и да има АЕЦ Белене, цената на тока няма да стане 2 стотинки за киловат, а ще се качи! И на кой ще продаваме ТОК? Та ние едва кретаме, ток ще продаваме. Държавата ни е по-малка от град. Но важното е, че сме държава!
    Това малко като ония виц с гаргата, докато държала сиренцето я питали дали гласувала за Референдума, и тя казала "Да" и сиренцето паднало!
    После се замислила и казала, абе да бях казала и не, пак същото!
  • 12 Скарлет Монтани

    0 0 Отговор
    А защо днес имаме по-голяма нужда от ток, отколкото преди 20 години? Големите заводи ги няма или работят с 20% от тогавашния си капацитет. Тогава отоплението е било на калорофери, акумулиращи печки и т.н., а сега на хипер инвертори, конвектори и т.н. Домакинската техника е няколко пъти по-икономична. Голяма част от крушките са много по-икономични. Населението е далеч по-малко отколкото тогава.. Къде отива тоя ток?
  • 13 карата

    1 0 Отговор
    Всеки който е гласувал с да е съпричастен към троината коалиция със тяхнитедалавери и комисионни които са взимали от братушките и така им се узаконяват мръсните парички които са наагушили.
  • 14 коко

    1 0 Отговор
    Това е въпрос, на който трябва да отговорят специалистите икономисти и инженери, а не политици, най-малкото пък на референдум.
    Не можеш да зададеш кретенски въпрос и после да се сърдиш на хората, че не са ти отговорили.
  • 15 Bai ivan

    1 0 Отговор
    още 1 централа за пране на пари и там мрасните далавери за които плаща народа.....
  • 16 гост

    1 0 Отговор
    Ами като продаваме евтиния ток от АЕЦ-а за чужбина за по 4 евро цента, а ние българите купуваме скъпият "еко зелен" ток по >10 евро цента! (разбира се, че не е точно така, но има истина в това, което пиша)
  • 17 Питащият

    1 0 Отговор
    Само не разбрах с какъв акъл уж демократите от десницата агитираха да се гласува. не е ли обидно след 20 години преход едва сега и то по такъв начин да се сетят да питат за нещо, след като е ясно, че независимо от отговора няма да се строи защото няма пари и никое правителство не иска да си сложи главата в торбата включително и това на Станишев, които можеше да стартира необратимо проекта ако искаше, но прехвърли отговорността на ГЕРБ.
  • 18 dam

    0 0 Отговор
    Лисицата:
    -Гарго, ще гласуваш ли с "ДА" на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
    Гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
    -Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с "ДА"?
    Гаргата:
    -Да!
    Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
    -Аз и "НЕ" да бях казала, все тая...

    Коментиран от #19

  • 19 666

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "dam":

    Митко те превари

    Гаргата намерила сиренце и таман да се качи на клона, минала мутрата цапнала гаргата с бухалка и взела сиренцето. Кога се свестила гаргата казала- е..х ма..аму колко съкратиха тая приказка.

    п.п. Има ли мутри приказките не важат!!!!!!!
  • 20 Физиев

    0 0 Отговор
    Основен извод от току-що приключилият рефереднум и пълната и принципиална несъстоятелност на БГ "политиците" от ВСИЧКИ партии. Те дори нямат представа за какво се провеждат референдуми в нормалния свят! Целта на един референдум е ОБЕКТИВНОТО изучаване на интересите на ВСИЧКИ членове на обществото (без разлика на ценз, благосъстояние, образованост и т.н.), за да се формира въз основа на него СЪСТОЯТЕЛНА политика. Нашенските "политици" се стремят само да надхитрят и политическите си опоненти и народа си, като му предлагат да вземе страна в техните си спорове, недоразумения, а често и съмнителни амбиции, като го питат по експертни въпроси и искат "информирано становище". Плащаме си данъците. Правителството, което НИЕ, данъкоплатците издържаме, е длъжно да намери парите, за да реализира НАШИТЕ желания. От нашите данъците се плаща на експертите. ТЕ са длъжни и носят отговорност да реализират ЖЕЛАНИЯТА на данъкоплатците по възможно най-добрия начин. Ако не могат - да си ходят и едните и другите. В нормалните страни народът се пита само КАКВО ИСКА, а не как да се направи това което иска!
  • 21 hienata

    0 0 Отговор
    До коментар #6 от " СССР":

    Да те ако руснаците строяха без пари, Стъкмишев 6 централи да бе построил. Поредния платен "руски експерт" казва, че ще е безплатна, а преди седмица друг един "руски експерт" казваше, че централата ще е 25 милиарда. Няма безплатен обяд.
    Основния извод е ,че се похарчиха едни пари за нещо което се знаеше как ще приключи, или поне 80% от хората (с децата % е още по-голям) знаеха . Само пенсионерите отидоха да гласуват за БСП-то, а не за АЕЦ. Вместо да се направи референдум за наистина важни въпроси, по които мнението на хората е раздвоено. Ето някои примери: "За или против тютюнопушенето на обществени места", "За или против избиването на бездомните кучета", "За или против застрояването на дюните по черноморието" , "За или против прокарването на нови ски писти" или "За или против новините на турски по БНТ". По тези въпроси ще има дебат и сред хората, а не само сред политиците, които сега си спретнаха една изборна тренировка за 20 милиона лева.
  • 22 Spewn1

    0 0 Отговор
    Този АЕЦ струва около 1/3 от БВП на България! В момента нашата страна има излишък на електроенергия, която никой не иска да купува. Българската икономика следващите десетилетия няма изгледи да стана като немската и не й трябват допълнителни мощности. Тока от новия АЕЦ ще е ПО-СКЪП от този в Козлодуй. Как да го обясниш на хората, че не всичко, което се строи е хубаво и изгодно?
  • 23 горския

    0 0 Отговор
    "За или против тютюнопушенето на обществени места", "За или против избиването на бездомните кучета" мен ме боли шнура по тези въпроси и като цяло те са маловажни. Трябва да се построи този АЕЦ!
  • 24 woody

    0 0 Отговор
    Тоталното политизиране на референдума,грозното надлъгване между партийте,както и некоректно зададения въпрос дадоха своите резултати....Добрата новина е,че 78% от избирателите отказаха да бъдат манипулирани,лошата-огромна сума пари отиде на вятъра заради съмнителни политически амбиции....А референдум трябва да има преди всичко за въвеждане на мажоритарни избори....Нищо,че явно не отърва на никоя партия....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове