Отидете към основна версия

3 360 52

Лукашенко проговори: Опитват се да задушат Беларус!

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • роман протасевич-
  • софия сапега

Американският президент Джо Байдън вече съобщи, че санкциите на Вашингтон срещу Минск са в ход, но отказа повече подробности

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини "недоброжелателите" на своята страна, че се опитват да задушат Беларус, предаде Ройтерс.

Това е първият му коментар, след като пътнически самолет беше принуден да кацне в Минск, което предизвика международното възмущение. Междувременно колеги на задържания журналист дисидент заявиха, че се страхуват за живота си.

Президенът на Беларус Лукашенко защити решението за принудителното приземяване на самолета на Ryanair в неделя и обвини хората, които отправят критики за този ход, в "пресичане на червени линии" и изоставяне на здравия разум в атаките си срещу Беларус.

Протасевич и приятелката му София Сапега остават в ареста. 26-годишният журналист заяви по-рано, че се страхува от смъртното наказание, тъй като е включен в списък на издирваните терористи. Той е изправен пред обвинения, свързани с репортажите му за оспорваните президентски избори в Беларус миналия август и последвалите репресии срещу масовите протести на опозицията. Майката на Протасевич каза, че според нея, синът ѝ е бил изтезаван, за да изтръгнат признания от него, и призова международната общност да го спаси.

Междувременно, американският президент Джо Байдън съобщи, че санкциите на Вашингтон срещу Минск са в ход, но отказа повече подробности. По-рано лидерите на ЕС настояха авиокомпаниите от блока да не летят над Беларус и обещаха допълнителни икономически санкции.

Днес се очаква по случая да заседава Съветът за сигурност на ООН.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: