Last news in Fakti

26 Май, 2021 07:40 2 340 51

В Минск! Опасения за насилие върху Роман Протасевич

  • роман протасевич-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Протасевич беше задържан от беларуските власти, заедно с приятелката си, в неделя, след като отклониха в Минск полет от Атина за Вилнюс

В Минск! Опасения за насилие върху Роман Протасевич - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Увеличават се опасенията, че задържаният в Беларус опозиционен журналист Роман Протасевич е подложен на изтезания, съобщава ДПА. Агенцията цитира майка му - Наталия Протасевич, която твърди, че има ясни доказателства, че върху сина ѝ е упражнено насилие, което се виждало в разпространеното в понеделник от Минск видео с журналиста в предварителния арест.

Роман Протасевич беше задържан от беларуските власти, заедно с приятелката си, в неделя, след като отклониха в Минск полет от Атина за Вилнюс. В интервю за ДПА, майката на Протасевич подчертава, че не е хирург, но е сигурна, че носът на сина ѝ е счупен, а лявата му буза е подута.

Тя смята и, че синът ѝ е гримиран, за да не си личат нараняванията му. Майката на Роман Протасевич е забелязала и белези от душене по врата на сината. Според нея, той е изтезаван, за да изтръгнат признания от него.

В разпространиното от властта в Минск видео журналистът признава, че е организирал бунтове в Беларус, но че в ареста се отнасят с него, съгласно закона.

Според майката на журналиста, която живее с баща му в изгнание в Полша, е възможно беларуските власти да злоупотребят с приятелката му, за да пречупят сина ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диктатура

    18 34 Отговор
    Който е живял в НРБ знае.
  • 2 Kcaniba

    44 9 Отговор
    Първо с един нпо трол, нахални ли беше, ни заеимавахте една година. Отровен, неотровен, жив, нежив, герой , херо....
    Сега с едно нацистео мекере ни занимавате... Толкова ли няма Европа проблеми и истински хора???
  • 3 Гост

    40 11 Отговор
    Вярно ли тоя "дисидент" е призовавал да преследват и заплашват децата на полицаите? Ако е вярно, малко му е боя - на "шведи" в затвора да му се "радват", докато му "хареса"! И би било срам за Европа и кравария да го защитават!

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пешо

    32 6 Отговор
    тоя боклук роман е новия заместител на навални , всичко е разработка на хамириканците .
  • 7 Костова

    23 4 Отговор
    Майките са си майки навсякъде по света. Те се опасяват за живота на своите деца. Не че ще бъде никакво успокоение за женицата, но има по-съвременни методи да изпееш онова, което те питат и не питат, без да се налага да ти чупят носа и после да те гримират. Това са разни химични разтвори.

    Коментиран от #13

  • 8 Лукашенко си прибра Превратаджията, то

    29 6 Отговор
    Се Оказа клавиатурен Борец за Демокрация!!! Ще каже и кой е Плащал, да прави Майдан в Беларус!!
  • 9 Пак лицемерие

    34 3 Отговор
    А за здравето на Асандж нещо да се притесните...??? А за здравето на милионите в Ирак...-който го разрушихте по лъжливо обвинение...??? А за здравето на сърбите след бомбите с обеднен уран и скока на болните от рак...??? Да продължавам ли.,.,.,.
  • 10 А тази майка

    28 4 Отговор
    как ще коментира "службата" му в "Азов"? Къде е тръгнал,младо момче,непознати хора да убива? И защо мама и тате се крият в Полша,какво толкова са сторили?
  • 11 Иван

    21 1 Отговор
    Могат и да го давят.....Джордж Буш,Дик Чейни и Доналд Рамсфелд заявиха и успокоиха,че това не е насилие.
  • 12 До необичащия да умува

    17 3 Отговор
    (Той си знае кой е....) "Въпрос: - Това, което е известно е, че в един момент пилотите на самолета получават информация, че трябва да кацнат на най-близкото летище, защото има заплаха за бомба. Как трябва да действа пилотът в тази ситуация?

    Отговор:- Механизмите на действие в такава ситуация са подобни в цяла Европа и в цял свят и те ясно са разписани. Винаги има национално законодателство, което е свързано със суверенитета и безопасността във въздушното пространство, включително и в България.

    Има подписани споразумения за т. нар. "air policing" между съответното РВД и военновъздушните сили на съответната страна. Когато е задействан този механизъм, ръководителят на полети известява командира на въздухоплавателното средство, че трябва да кацне на най-близкото летище. И съответно, ако командирът не се подчини на това указание на ръководителя на полети, тогава се активира това споразумение и военновъздушните сили посредством изтребители принуждават пилота да кацне на летището, което държавата изисква." Толкова по въпроса, дали думата на командира на граждански самолет е закон или не. (И да четеш ЗГВ и разни регламенти отпреди 30 г., все тая. Не е важното да четеш, каквото и да е, а да има връзка с конкретната ситуация. 😉😄😆)

    Коментиран от #22

  • 13 Гошо

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Костова":

    абе и ток и вода помага я виж американския опит Те там в ЦРУто даже за шеф имаха няква специалистка по въпроса Но при тоя тия неща не са нужни на него само ареста му е достатъчен Как ли се е шашнал като самолета е кацнал в Минск

    Коментиран от #20

  • 14 Хлапак

    21 2 Отговор
    Мама и татко да отидат в Беларус да си видят синчето.Какво приказват само отдалеч? Какъв журналист е този Роман? Той едва е завършил гимназия.Вербуван протестър още на 15-16 години, когато децата са още незрели и неосъзнати.Просто една маша, която създава проблеми.Голям борец за демокрация.Като го гледам, всичко ще си каже и в това е проблема.

    Коментиран от #26

  • 15 Верно ли

    21 4 Отговор
    Защо някакви агенции ми цитират някаква кукувица, дето уж преподавател, а е допуснала невръстният ѝ син да се занимава с "опозиционна дейност"? Кой нормален родител ще остави някакъв пубертет да се изживява като "борец за свобода", независимо от своите политически виждания? Па сега притеснена била...

    Коментиран от #16

  • 16 Леле-леле

    3 15 Отговор

    До коментар #15 от "Верно ли":

    Какво значи "да го оставят да се занимава"? Ти още ли слушаш мама и тати?

    Коментиран от #17

  • 17 Верно ли

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "Леле-леле":

    ъъъъ, що речи? Т.панар!

    Коментиран от #18

  • 18 Остаряваш,

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Верно ли":

    но не поумняваш.

    Коментиран от #23

  • 19 kkk

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    100% вярно е, че тоя призоваваше да се ОТВЛИЧАТ децата на полицаите и като минимум да бъдат пребивани от бой за да "накажат" бащите им които си вършат работата. Имаше и коментари, че някой трябва да ликвидира физически Лукашенко...
    Отделно тоя "дисидент" и господарите му организираха много от протестите и съвсем открито призоваваха за държавен преврат и куп други неща, все силно противозаконни. Логично и напълно законно тоя и дружките му са обявени за екстремисти и са обявени за издирване.

    Ситуацията е трагична- клоуни които не са работили никога, които не са ходили в казарма (там още имат казарма) и общо взето хора с никакъв житейски опит се опитват да определят управлението на една държава. Най-лошото е, че има десетки хиляди от същите безмозъчни клоуни които вярват на всяка глупост и излизат да създават безредици.

    А отвратителното е, че медиите ни занимават с това как един ПРЕСТЪПНИК ще си понесе заслуженото наказание- до скоро ни занимаваха с Кавални, а сега почват с този смешник...

    Коментиран от #25

  • 20 Костова

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гошо":

    Да, шашнал се е. По изява на пътниците от същия самолет е почнал да трепери и да се хваща за главата. Отишъл и при стюардите и говорил, че властите ще го убият. Новоизлюпените двадесет и малко годишни борци си мислят, че след като Западът ги дондурка, всичко им е позволено.Идва момент когато на живо се срещат с врага, а не от уютните си кабинети пред компютъра. И тогава орелът им на герои сам пада.
  • 21 Tazrony

    12 0 Отговор
    Г-н Протасевич вчера даде интервю пред камера и подтвърди, че е жив и здрав и че с него се отнасят напълно коректно милиционерите, но пък тези новини не ги показват по европейските медии!

    Коментиран от #35

  • 22 Знаеш

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "До необичащия да умува":

    ли кога Беларус е страна по измисления еър полисинг? Точно никога!

    Коментиран от #27, #31

  • 23 Верно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Остаряваш,":

    Логореята, айде занимавай се с някой друг. Аз разбирам скука, скука, ама шизофренията ти е досадна!

    Коментиран от #24

  • 24 За хора

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Верно ли":

    като теб са нужни много думи, докато им се задвижат мозъчните гънки. Умните хора разбират и от две думи. Пита ли вашите, дали ти дават да пишеш коментари тук? Айде, пътувай!
  • 25 Костова

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "kkk":

    В интерес на истината няма доказателства, че точно Протасевеч е призовавал да се заплашват семействата на полицаите. В Nexta работеха цели екипи 24 часа . Нищо и чудно, че полицаите понягога превишаваха правата си.Не ги оправдавам. Но полицаят също е човек и ако е получил СМС ,, Знаем къде учи детето ти ". И после назоваване на училището. Е, да се усмихва ли на радикалните демонстранти, които хвърлят камък по него?

    Коментиран от #28

  • 26 kkk

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хлапак":

    Няма такива филми "ще си каже"- тоя вече почна да пее и до дни ще пуснат в ефира "новите хитове на младият певец". А и се очертава много скоро към соло изпълнителя да се присъединят и дружките му за да образуват сериозна група с множество хитове издадени за кратко време.
  • 27 И какво,

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Знаеш":

    като не е страна, та не си защитава въздушното пространство и няма еквивалентни закони ли? Караш ме да се смея.
  • 28 kkk

    15 0 Отговор

    До коментар #25 от "Костова":

    Напротив- има доказателства точно кой какво е публикувал и точно този клоун е пускал съобщения за децата, но не това е важното. Да обяснявам ли що е то "съучастие в престъпление" или не е нужно?

    Коментиран от #29

  • 29 А има ли доказателства

    0 13 Отговор

    До коментар #28 от "kkk":

    точно кой и откъде е пуснал мнимия мейл за заплахата? Може да има доказателства, може да има и "скалъпени доказателства".

    Коментиран от #36

  • 30 Раша

    13 0 Отговор
    Кви изтезания?Този боклук ще издаде всичко сам!Той отлично разбира с кого си има работа.
  • 31 Тогава на какво основание

    1 8 Отговор

    До коментар #22 от "Знаеш":

    ескортират пътнически самолет с изтребител?
  • 32 whitenoise

    6 0 Отговор
    га яде кифтета и клива бадемите кат мисирка ни рива, а?
  • 33 Ляв плюс

    12 0 Отговор
    Горките западни демагози - малко им бяха сълзите за Навални, че сега и Роман трябва да оплакват.
  • 34 За пари

    9 0 Отговор
    Къде ги намират такива продажници? Да мре на бесилото гнидата страхлива!
  • 35 Нещо си се объркал

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Tazrony":

    В кои европейски медии си гледал, та не си видял?
  • 36 Костова

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "А има ли доказателства":

    Фактът, че толкова бързо Миг 29 се изстреля да съпровожда гражданския самолет буди някои съмнения. От всякъде погледнато операцията бе перфектна. А официално може и да се подхвърлят на Запада някои доказателства. Има практика когато някой с тежка присъда, висяща над главата му приема на себе си вината за по-малко престъпление. Така той получава по-малко години затвор, а властите намесват неговото признание в своята игра.

    Коментиран от #37, #39, #41

  • 37 Радвам се, че имате

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Костова":

    способността и желанието да погледнете на въпроса от различни страни. Монетата винаги има минимум 2 страни. Политиката е доста гн.усно нещо и всичко, което достига като информация до обикновения човек би трябвало да се поставя под съмнение. Няма 100% безгрешни/невинни и в двете страни на ситуацията. Има много въпросителни както относно вината/невинността на Протасевич, така и относно вината/невинността и методите на Беларус.
  • 38 Павел пенев

    7 0 Отговор
    Дойче веле защо не го вземат в Германия както Навални и да го настанят в самостоятелна вила на техни разноски срещу обещание за пронацистка пропаганда.
  • 39 По отношение

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Костова":

    на въпросния мейл със заплахата - писаха, че уж Беларус го е получила. Но никъде не се споменава подобно нещо за Литва, въпреки че самолетът е летял за там и заплахата е грозяла Вилнюс. Минавал е транзит над Беларус. При това уж заплахата грозяла Вилнюс. Някак странно звучи, че Литва не е получила такова предупреждение.
  • 40 ттт

    7 1 Отговор
    До всички бъдещи Алексей Навални и Роман Протасевич:

    Новите ви господари ще ви кажат, че в никакъв случай няма да ви изоставят, защото във вас за обучение са вложили огромни средства. Лъжат ви! Каквито и средства да са вложили във вас, една операция за спасяването ви е хиляди пъти по-скъпа. Това чисто финансово. Още по-важно е, че ако ви изоставят губят вас, ако изпратет войници, да ви спасяват, ще загубят тях. Но вие сте им работници, а войниците им са техни деца. Помислете, ще рискуват ли животите им!

    Коментиран от #44

  • 41 kkk

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Костова":

    Какви ти "съмнения"- това си беше на 10000% акция спец службите и аз проблем не виждам. Смешника е издирван по купища обвинения, за половината поне от които вината му е БЕЗСПОРНА и наказанията са сериозни, по над 10г. за всяко. Екстремизма и нещата около него (вкл. заплахи за убийство) са въпрос на доказване в съда и там може да се стигне дори до смъртна присъда която не е отменена в Беларус. Разбира се никой няма да го обеси, но една присъда от 20-25г. (и то строг режим) е напълно възможно да отнесе.

    Като бонус тоя "дисидент" е участвал във войната в Донбас като част от "Азов" и то на ръководна длъжност- къде е проблема да се приземи самолет за да се арестува терорист, нацистки поклонник и убиец?

    Коментиран от #43

  • 42 Едно е сигурно

    3 0 Отговор
    Литовските топ-агенти Петроускас и Бошироускас се изложиха! Те имаха за задача, да промвенят полета на самолета, да не минава над Беларус, но много им дойде водката, краката им омекнаха, езикът им надебеля и не можаха да си свършат работата.
  • 43 А тези наказания

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "kkk":

    важат ли за президенти?

    Коментиран от #47

  • 44 kkk

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "ттт":

    Предателите никой не ги обича- най-малко пък новите им господари. През годините много такива са залавяни- в масовият случай тези от най-ниско ниво си отнасят присъдите (не рядко и смъртни) и това е. Има случаи на предатели средно ниво които за да не издадат важни неща бързо са "самоубити" и са единици тези които са били спасявани някак- най-често чрез размяна на шпиони...
    А колкото и да не им се вярва на сегашните младежи дейността на работещите в Nexta (и подобните им) идеално се класира за "национално предателство" и утре като ги докопат властите по един или друг начин господарите им 1 месец ще квичат (не много силно) "така не трябва, пуснете го и т.н." и толкова. И още на 3-ят ден ще са намерили кой да ги замести- на никой не му пука за предателите, това е положението
  • 45 Роман е Паркетен Революционер, от

    7 0 Отговор
    Компютъра, ръководи протестите, пухчо!! Този няма нужда и шамар да отнесе!! Ще Пее като Канарче сам от шубе, какви гие вършил!! Женчо, мамин, НЕЕ за всеки тази работа, подведохате!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 kkk

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "А тези наказания":

    А дипломатическият имунитет важи ли за президента? А самолетът му счита ли се за територия на съответната държава? А можеш ли да приземиш президентски самолет с президента НА БОРДА щото някой казал нещо си и това да е допустимо? За "най-честните избори" у света да напомням ли? За свалянето от изтребител на самолета с гл. секретар на ООН да припомням ли? За ония прах за пране довел до унищожението на Ирак да напомням ли? Има още стотици НАГЛИ и видими от всички нарушения на законите довели до МИЛИОНИ жертви по света- да изброявам ли?

    Историята показва, че това се случва и законите се нарушават на най-високо ниво- защо Лукашенко да не може да нарушава? С какво е по-лошо неговото поведение от това довело до войните в Ирак, Либия, Сирия и т.н.?

    Коментиран от #48

  • 48 Като прави закони,

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "kkk":

    е редно и сам да ги спазва. На обикновените хора законите им биват НАЛАГАНИ (в пряк и преносен смисъл) от такива като него. Ако единият по силата на някакъв закон е определен за криминален, да мерят със същия аршин и за другия.

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Явно не разбираш

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "kkk":

    за какво говоря, Куклуксе. Прав си с това, което казваш за другите случаи и не ти го оспорвам. Но те не могат да служат за оправдание. Загряваш ли? Или ще се пениш още? Айде, лек ден. И карай по-спокойно. Разменяме мнения, а не водим ръкопашен бой.

    Коментиран от #51

  • 51 kkk

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Явно не разбираш":

    Клоун Вмирисански, на теб не ти е ясно какво ти се казва та пак да питам:

    След като от ВСВ насам едни силни хора се гаврят с ВСИЧКИ ВИДОВЕ закони, спогодби и т.н. и НИЩО не им се случва защо очакваш днес един човек който смята (и с основание- за нещастие на либерастите), че има нужната тежест и сила да се справи със ситуацията да се съобразява със закони, наредби и т.н.?
    И защо смяташ, че на Лукашенко трябва да му пука за мнението на хора които ОРГАНИЗИРАХА УБИЙСТВОТО МУ онзи ден? Или си забравил, а? На теб ще ти пука ли за "международната общност" която вчера прати убийци които да те ликвидират заедно с цялото ти семейство или ще ги пратиш някъде да правят едни неща, а?

    Откровено казано имам малко забележки към полицията при протестите им- трябваше да бият по-малко, но само толкова. Като цяло не виждам нищо неправилно в действията на Лукашенко и съм 100% съгласен с приземяването на самолета- издирван терорист е на белоруска територия и се прави нужното да го арестуват. Технически това е като да спреш автобус туристи за да арестуваш убиец който е в автобуса- проблем ли е това?
Новини по държави: