Last news in Fakti

26 Май, 2021 09:15 2 995 36

Кои са пасажерите от отклонения към Минск самолет, останали в Беларус?

  • беларус-
  • роман протасевич-
  • александър лукашенко-
  • минск

Има предположения, че те са свързани с беларуските спец служби и са участвали в операцията по отвличането на опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега

Кои са пасажерите от отклонения към Минск самолет, останали в Беларус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Станаха ясни имената на тримата пасажери, които са останали в Беларус, след като полетът от Атина за Вилнюс, беше отклонен в неделя от беларуските власти и кацна в столицата Минск, съобщи Катимерини.

Налице са предположения, че те са свързани с беларуските спец служби и са участвали в операцията по отвличането на опозиционния беларуски журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, които бяха на борда.

Гръцкият гражданин Ясонас Зисис се свързал с изданието Катимерини и съобщил, че той е един от тримата, останали в Беларус. Зисис твърди, че е видял Протасевич, но не е имал идея кой е той. Зисис останал в Минск, тъй като това била и окончателната му дестинация, тъй като отивал при съпругата му, която е от Беларус, и живеела постоянно там.

Другите двама пасажери от полета на Райънеър, останали в Минск, са Александра Стабредова и Сергей Кулаков, съобщава още Катимерини, позовавайки се на беларуската телевизия.

Причината била същата - окончателната им дестинация била Минск и те трябвало да се прехвърлят на полет от Вилнюс към беларуската столица.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да тръгнеш

    11 20 Отговор
    от София за Пловдив и, за по-бързо, да минеш през нос Добра надежда?! Не е ли имало директен полет от Атина до Минск?

    Коментиран от #8

  • 2 Гришата

    35 12 Отговор
    те така се защищава независима държава,твърдо без да се съобразяваш с намеренията и желанията на други държави

    Коментиран от #6, #11, #16

  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 26 Отговор
    Пък и това го измислили....Мьй все продумали.....Голямо дърво ще изяде Лукашенко за този ход,след време!Дори да не го е измислил той!Така се радваше и толупа,когато му измисли марков ,великото народно събрание....А,сега....Дали се радва????
  • 4 Въздушни

    10 17 Отговор
    пирати !
  • 5 mi6osp

    13 4 Отговор
    Полетът е прекратен заради София Сапега, която е публикувала личните данни на служителите в белоруските специални служби.

    Коментиран от #19

  • 6 русенец

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гришата":

    То и войните започват така.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ттт

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да тръгнеш":

    Не знам, някога летял ли си? Нищо чудно да намериш полет София-Истанбул-Лондон много по-евтино отколкото директен София-Лондон. А дали въобще е имало полет Атина - Минск, провери сам, няма кой да тръгне да рови сайтовете заради тебе.

    Коментиран от #17

  • 9 3.14К

    7 1 Отговор
    И последно, тези ли да от тайните служби. Това заглавие има ли смисъл?
  • 10 Перо

    21 1 Отговор
    И защо беше този шум,че останалите в Минск,били от КГБ,без да имат информация.БГ мисирките не знаят ли,че повечето пътници летят към определен град за връзка с друг полет,както е в случая! Най смешното е безпричинното привикване на беларуския посланик в София,в МВнР,без БГ да има никакво отношение по случая и правен интерес! Чудя се защо беларуския посланик не е изразил протест за намеса в чужди работи.
  • 11 Как?

    7 19 Отговор

    До коментар #2 от "Гришата":

    Като отвличаш журналисти и блогъри от международен полет, което неминуемо ще доведе до санкции, големи финансови загуби и международна изолация на страната ти, да ти имам методите на теб и на другите ватници, затова ще си ядете ушанките от глад цял живот

    Коментиран от #12, #20

  • 12 CIA

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Как?":

    Ако незнаеш как, ще те научим!
  • 13 Ангел Ботокса

    14 2 Отговор
    Лукашенко им показа как се прави! Брилянтно изпълнена операция!
  • 14 Перо

    11 3 Отговор
    Има си международни организации,на които БГ е член и там може да изрази позиция,ако я искат! Новият Министър на МВнР много греши,ако мисли,че трупа червени точки,пред началниците в чужбина и БГ,като се меси неправомерно в чужди конфликти за щяло и нещяло! Сам създава негативно отношение към него и страната,която представлява с този прецедент в ЕС.
  • 15 Соросоидни мандрили

    12 3 Отговор
    Джулиян Асандж е отвлечен, а Роман терориста е арестуван дестабилизиращи действи на Република Беларус и връзки с чужди разузнавня!
  • 16 !!!?

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гришата":

    Добре ще е да те цапардосат по главата някъде без да се съобразяват с намеренията и желанията ти, та белким ти дойде акъл в главата, какво е независимост !!!?
  • 17 Летя, и то често

    0 4 Отговор

    До коментар #8 от "ттт":

    А, да, погледнах. С прекачване излиза еднакво като цена, а при някои компании даже по-скъпо. За времето, което ти отнема с прекачване и чакане, да не говорим.
  • 18 The Fugitive

    1 1 Отговор
    Боко не е ли сред останалите в Минск?
  • 19 00000014

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "mi6osp":

    И тя ще го отнесе.
  • 20 Перо

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Как?":

    А защо нямаше писъци,когато беше отвлечен и приземен незаконно,в Австрия,самолета на боливийския Президент,аналогичен случай!

    Коментиран от #21, #22, #24

  • 21 Ами не е аналогичен,

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    ама какво да ти обяснявам (виж коментарите от предишни дни). Разлики: 1. единият самолет е приземен принудително, съпроводен от изтребител (военен самолет). Този на Моралес никой не го е карал да каца във Виена. 2. Единият самолет е претърсен и има арестуван пътник. В случая с Моралес нито едно от тези неща не се е случило. 3. Единият самолет е граждански пътнически, този на Моралес е президентски, т.е. спада към гражданската авиация (имат различни права). И т.н., и т.н.

    Коментиран от #23, #28

  • 22 А писъци

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    имаше и тогава.
  • 23 Ами не е аналогичен - корекция

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ами не е аналогичен,":

    "...този на Моралес е президентски, т.е. спада към ДЪРЖАВНАТА авиация...". Имат различни права. Напълно е възможно командирът на президентския самолет да има по-тежка дума от този на пътническия.
  • 24 Ако свалят граждански самолет

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Перо":

    с ракета, ще е инцидент. Ако свалят президентски - преврат.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДаЗдраПерМа

    2 1 Отговор
    Журналиста като разбрал че кацат в Минск скочил да си търси лаптопа и форматира твърдия диск но пасажерите Александра Стабредова и Сергей Кулаков (много приличат на Петрова и Баширов) му извили ръцете и го върнали на мястото му. Сега момчето приказва много бурно (следователите не успяват да записват) защото в Беларус има смъртна присъда.
  • 27 Сульо

    4 1 Отговор
    Както винаги на евтината западна пропаганда все духове и шпиони им се привиждат и все highly likely.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ами същото

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Сульо":

    може да се каже за теб. Как е приземен насилствено? Какво е за теб насилствено? Да се беше върнал в Москва. Никой нямаше да го спре. Чети малко по въпроса, а не си напасвай информацията.
  • 30 А на американците съм точно

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Сульо":

    толкова фен, колкото и на Лукашенко. Все са ми тая и двете страни. На Моралес самолетът не е претърсван. Това е президентски самолет и не се претърсва ей така. Това и Фишер го каза тогава.

    Коментиран от #32

  • 31 барчо

    7 1 Отговор
    И какво чудно има в това, че тези тримата са останали там, където и е била крайната дестинация??? Или е трябвало да продължат за Вилнюс и после да летят за Минск, само за да угодят на соросите ли??? Това е изключително неграмотна новина, щото не е новина, а клюка изсмукана от под ноктите.
  • 32 барчо

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "А на американците съм точно":

    Как ще го претърсват, бе!!! Няма такова нещо. Само са влезли вътре да се извинят на президенто. После са влезли в пилотската кабина и там да се извинят, а след това и в кухнята, та да се извинят и на стюардесите, както и в багажното, та и на багажа да се извинят и да не забравяме, че един е отишъл най-официално и в тоалетната да си измие ръцете. Е. то така или иначе като вече са там, са и поогледали. За претърсване на личен багаж и дума да не е става. Прецедент е, когато президентски самолет лети от точка А до точка Б и всички коридори са предварително осигурени, както и охраната и, а определени държави ги отказват в момента на вече извършващия се полет. Самолета бива принуден да кацне на летище, което не е в полетния му план, без бомбена заплаха, без да има терористи вътре. Точно това се нарича държавно отвличане.

    Коментиран от #33

  • 33 Откъде ти е

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "барчо":

    информацията за това, кой къде е влизал? Моралес е казал, че е имало опит от испански дипломат да се качи на борда. Отказано му е. Име това е разликата между президентски и граждански самолет - единият може да откаже достъп, другият трябва да осигури такъв. А иначе, за отказа - да, тъпо. Ама пак казвам - никой не ги е принуждавал да кацат в Австрия. И определено не са им пращали изтребител да ги съпровожда.

    Коментиран от #34

  • 34 барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Откъде ти е":

    А на теб откъде ти е информацията, че никой не е влизал??? И що за логика има в главата ти??? Не ги принуждавали да кацнат??? Отказани са и всички коридори и са и оставили само един единствен вариант за кацане. Без избор. Не са кацнали закъдето са тръгнали, а където са и позволили. И каква е логиката ти да ги принудат да кацнат на съвсем друго летище, поради целта да арестуват Сноудън, който си мислят че е в самолета и да не проверят?? По същата логика е било достатъчно да питат има ли в самолета лице на име Сноудън и като получат отрицателния отговор, да не ги закачат. Е. Със сигурност са ги питали и не са и повярвали. По тази причина отклоняват самолета именно, за да влезнат и го арестуват. Предполагам са и казали, че щом не е вътре, ще проверим и веднага получавате коридор, иначе ще поостанете тук. Сноудън не е бил на борда и затова са намерили начин да го докажат. Дали ония са влизали или са накарали екипа да направи пълнометражен клип в самолета на цялата му територия не е важно. Важното е, че е отвлечен самолета на президент на независима държава без последствия и спираме до тук. Важното е, че в момента за различно действие, което става по всички правила за международното въздухоплаване нарочно се разпалва проблем. Това с Беларус няма да издържи в никой съд, та дори и международен и е ялова работа. Бъди сигурен, че Беларус като слаба във военно и икономическо отношение в сравнение със САЩ, са си вързали гащите със закона.
  • 35 Gen Gurko

    1 0 Отговор
    Колективния запад, начело със САЩ въведох и практикуваха това. Така че това е вече норма. И няма да има отърване за подбудителите на безредици, призоваващите към насилие и на престъпилите законите. Свиквайте.
  • 36 1944

    0 0 Отговор
    тримата са служители на туристическата агенция чепига турс , по случайност регистрирана на адреса на аматьорите от гру
Новини по държави: