Отидете към основна версия

6 872 35

Преспанското споразумение роди идеята за "Велика България"

  • северна македония-
  • преспанско споразумение-
  • гърция-
  • българия-
  • велика българия-
  • глас за македония

Преспанското споразумение отвори кутията на Пандора на Балканите

Снимка: Shutterstock

Преспанското споразумение роди идеята за "Велика България" Това се казва в декларация на партия "Глас за Македония", разпространено от медиите в Северна Македония.

„Преспанското споразумение „ реши“ проблема с Гърция, като занули македонците вътре и извън страната. То нарушава основното право на хората на самоопределение и е прието в нарушение на международното право и Виенската конвенция", се казва в декларацията. "Преспанското споразумение е прието в нарушение на волята на над 60% от гражданите, ясно изразена на последния референдум. То нарушава свещените постулати на АСНОМ, които са включени в нашата конституция и ни превърна в несъществуващи северномакедонци", заявяват от партията.

"Преспанското споразумение отвори кутията на Пандора на Балканите, където веднага се появиха идеи за „велики сили“ като идеята за Велика България. Вместо да донесе стабилност и напредък в страната, то доведе до нестабилност и повече вампиризъм в апетитите на някои съседи, които смятахме, че са в миналото. Сега то е основание за изнудване от страна на България, за блокирането и присвояването ни. Това са "ползите" от принудителното (буквално) споразумение", пишат от "Глас за Македония".

"Това "споразумение" е източник на нестабилност и заплашва сигурността в региона. Македонският въпрос, вместо да бъде затворен, вече е отворен отново. Някой ще трябва да отговаря за последствията. И то не чрез замразяване на имущество в САЩ, а пред нашите съдилища", пишат от партията и посочват, че източникът на нестабилност, несигурност и икономическа изостаналост на западните Балкани е корупцията във висшите ешелони на управлението.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: