Last news in Fakti

16 Юни, 2021 12:19 3 222 41

В Северна Македония питат: Възможен ли е договор със служебно правителство?

  • северна македония-
  • българия-
  • зоран заев-
  • история-
  • служебно правителство-
  • преговори-
  • ес-
  • румен радев

Важно е българската страна да не оспорва автентичността ни, каза Заев

В Северна Македония питат: Възможен ли е договор със служебно правителство? - 1
Снимка: Shutterstock

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви след участието си на срещата на върха на НАТО в Брюксел, че не очаква на срещата на върха на Европейския съюз на 22 юни да се решат спорните въпроси с България, преди всичко заради служебното правителство в София и липсата на парламент. Но той вярва, че може да се постигне някакъв договор и заключения, които по-късно да бъдат приети от бъдещото българско правителство, пише „Слободен печат“, предаде агенция "Фокус".

„Имам чувството, че проблемът няма да бъде решен на 22 юни, България има служебно правителство и няма парламент, но не е невъзможно. Казвам това, за да не повишавам очакванията на гражданите, но имам отговорност да кажа, че е наш дълг е да направим всичко и по възможност да направим и сключим споразумение, което да бъде ратифицирано от нас и бъдещото българско правителство и парламента. Важно е българската страна да не оспорва автентичността, потвърждението и съществуването на македонския език и идентичност и тази тема не се обсъжда“, заяви Заев във вторник.

Срещата с Радев е била полезна

Премиерът на югозападната ни съседка обясни, че на срещите в София ще бъдат обсъдени няколко теми - пътната карта, т.е. планът за действие за секторно сътрудничество, интензивността на заседанията на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси и, както той каза, творческата част на португалското предложение за преодоляване на спора.

„Срещата с Радев беше много важна, като продължение на срещата, която той имаше с президента Стево Пендаровски. Продължаваме да определяме в детайли грижата за важните неща за Северна Македония от португалското предложение и дефинираме „пътната карта“, т.е. определяме динамиката, изразена в месеци и години за секторното сътрудничество за железниците, икономиката, туризма, младежта, спорт, образование... Говорим и за творческата част на португалското предложение, за да може приятелска България най-накрая да ни даде „пропуск“ за насрочване на първата междуправителствена конференция и началото на преговорите за членство чрез приемане на рамката за преговори“, отбеляза той. В интервю за МИА след срещата на върха на НАТО той каза, че стъпката, която се очаква на 22 юни, е, че няма вето от София и че няма план Б.

Посещението на Заев в София идва само дни преди заседание на Съвета по общи въпроси, на която в Скопие очакват България да вдигне ветото си от предходна среща на върха през декември върху рамката за преговори. Според правителствената пресслужба на срещата в Брюксел българският президент Радев е потвърдил принципната и непрекъсната подкрепа на София за бъдещето на РС Македония в ЕС, както и очакванията на България за директен и активен политически диалог, чрез който ще бъдат разрешени отворените въпроси. „И Румен Радев, и Зоран Заев посочиха положителния знак в отношенията между двете страни, който държавните глави постигнаха със съвместното си посещение през май в Рим и Ватикана“, заявиха от Скопие. В Брюксел външният министър Буяр Османи продължи да лобира за започване на преговорите между РСМ и ЕС, а в Брюксел се срещна с холандския си колега Сигрид Кааг, с когото освен предизвикателствата пред сигурността обсъди и европейското досие на югозападната ни съседка.

Министър Кааг подчерта, че Нидерландия подкрепя португалското предложение за преодоляване на проблема с България, а Османи приветства холандския „строг и справедлив“ принцип, който „значително помага за прилагането на европейската програма за реформи и прилагането на европейските стандарти“. Очаква се днес Османи да докладва за хода на разговорите с България на сесия на парламентарната комисия по външни работи. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ заяви, че протестите ще приключат, ако Османи се яви пред депутатите и докладва за съдържанието на Пътната карта.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковник РУМНО

    49 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #13

  • 2 Последния Софиянец

    42 0 Отговор
    Утре пред Министерски съвет да посрещнем крадеца Заев.
  • 3 Не може.

    41 0 Отговор
    Вето!!!
  • 4 Някой

    46 0 Отговор
    Твърдо НЕ! СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ТАКИВА ПРАВОМОЩИЯ!
  • 5 Пример Гърция

    34 0 Отговор
    Вето на квадрат! Точка.
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    28 0 Отговор
    НЕ!
    Не е възможен!
  • 7 довиждане

    27 1 Отговор
    До македонците: Никога няма да влезете в Европейският Съюз,НИКОГА!
  • 8 Българка

    40 0 Отговор
    Преодоляването на проблема с България минава първо през пренаписването на македонските учебници, в които българите са татари, фашисти, окопатори, с отпадане на езика на омраза срещу България и преследване на българи в РСМ, яснота, че Гоце Делчев, цар Самули и много други, че са българи. Признаване, че днешна РСМ е била част от България и т.н.......

    Коментиран от #29

  • 9 махайте се

    25 0 Отговор
    Със северна Македония НИЩО НЕ Е ВЪЗМОЖНО.

    Докато не се откажат от своята "идентичност" и не си признаят, чеса българи НИКАКВИ СРЕЩИ И НИКАКВИ ПРЕГОВОРИ.
    Да почакат още 30-50 години и пак да ни се обадят, за да видим дали са им уврели дървените чутури.
  • 10 кУмУнист

    28 2 Отговор
    Само Радев да не се нареди до най големите български предатели и измет,като Георги Димитров и цялото бкп
  • 11 АЛМАК ОТ МЕЛМАК

    23 0 Отговор
    ЗАЙО, ГЛУПАВ И НАХАЛЕН ЗАЙО, ПЪТНА КАРТА НЕ ОЗНАЧАВА ДИНАМИКА, А ОЗНАЧАВА ЖАЛОНИ, КОИТО ДА ОПРЕДЕЛЯТ ТРАСЕТО. СЛЕД КАТО СЕ ЗАБИЯТ ЖАЛОНИТЕ, ЧАК ТОГАВА СЕ ДОГОВАРЯ ВРЕМЕТРАЕНЕТО ЗА ПРОБЕГ ОТ НАЧАЛОТО ДО КРАЯ
  • 12 Пипи зеленото чорапче

    5 14 Отговор
    Изтъргува България
  • 13 джаич

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "Полковник РУМНО":

    Повтарянето на едно мнение до втръсване не е консеквентност , а е израз на закостенялост , твърдоглавие и духовна бедност , изява на нищета ментална и интелектуална. Инатът е признак на увреждане от ментално естество . Нужни са разум , реализъм и разбирателство
    , толерантност и зачитане на други възгледи и мнения относно Македония и нейните съседни държави .

    Коментиран от #16, #24

  • 14 първо

    25 0 Отговор
    договор със съда в Хага за ГЕНОЦИДА над българите в македония.
  • 15 Патриот

    21 0 Отговор
    Къде е Корнелия Нинова, къде е БСП и защо мълчат по темата. Всичко друго пишат, но не и по тази тема.

    Коментиран от #30

  • 16 Полковник РУМНО

    22 0 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    Така е, да погледнат тескеретата на дядовците и бабите и видят какви са. Българи! Това е.
  • 17 РАДИО ЕРЕВАН

    12 0 Отговор
    ВЪЗМОЖНО Е СЪС СРЪБСКОТО .
  • 18 С нито едно правителство

    17 0 Отговор
    Е възможно. Стига сте търчали наляво надясно.
  • 19 Павел Пенев

    22 0 Отговор
    Не ви трябва служебно или редовно правителство. Просто признайте публично и научно известните исторически факти,напишете нови учебници,оправете разрушените от вас войнишки паметници и тези на български известни личности и признайте че откраднахте езика и своя български етнос. Влизайте тогава в този келяв ЕС.
  • 20 Чавдар войвода

    20 0 Отговор
    Заекът Зоран трябва да е наясно, че служебното правителство е най-малкият му проблем. Ще почакате 30-тина години поне, а след това, ако все още съществувате, ще си помислим.
  • 21 фаворит

    10 0 Отговор
    А какво е съдържанието на португалското предложение ...ако е писано , аз съм го пропуснал ...някой знае ли ?
  • 22 Докато

    19 0 Отговор
    не докажат, че спазват договореностите никакъв ЕС!!!! Вижте какво направиха на Европейското, въпреки споразумението с Гърция - написаха ФФМ ( футболна федерация на македония!!!!! северна го изпукат нахалниците!!!) Само да се докопат веднъж до ЕС ще бъдот най-големите ни душмани! Ще забравят всякакви договорености!!! Така че, НЕ НЕ И ПАК НЕ!!!!
  • 23 София

    14 1 Отговор
    Хубав въпрос. Не, не е възможно със служебно правителство да се подписват такива договори. Долни гадинки , опитват се да минат по - лесно, когато знаят че в страната има вътрешни проблеми. Не, ще чакате.. сега няма време да мислим за вас.
  • 24 София

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "джаич":

    Метална и интелектуална нищета проявявате вие. Историческа също.
  • 25 1235

    11 0 Отговор
    Един от коментиращите темата справедливо отбеляза че БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ТВЪРДО ДА ПОДКРЕПИ ЧЛЕНСТВОТО НА МАКЕДОНИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ САМО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ЗАЙО ПОКАЖИ КРЪЩЕЛНОТО НА БАБА СИ В КОЕТО Е НАПИСАНО ЧЕ ТЯ Е МАКЕДОНКА В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НИКОГА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗА МАКЕДОНИЯ
  • 26 РАДИО ЕРЕВАН

    4 1 Отговор
    ВЪЗМОЖНО Е СЪС СРЪБСКОТО
  • 27 233

    10 1 Отговор
    Може ,ако Зайо три пъти обико стадион В.Левски и да вика през десет метра ,че е българин!!!

    Коментиран от #33

  • 28 масоните

    9 3 Отговор
    Вкарват РСМ в ЕС чрез предпоставяне и натиск към бъдещото Народно събрание.

    В отговор РСМ ни се подиграва публично в лицето и дава на САЩ да си направят военна база край Куманово.

    В резултат, от Козяк потупват по рамото агентите си масони Стефан Янев и Румен Радев и съдействат на предателя-президент за по-нататъшно предаване на българския национален интерес в един следващ президентски мандат.

    По-нататъшното предателство на Румен Радев включва:
    - промяна на Конституцията на Р. България в интерес на САЩ, Сорос;
    - президентска република за Румен Радев за нови два мандата, за нови предателства и унищожение на българите в България;
    - промяната на Конституцията – в полза на покровителите му от транснационалната и трансатлантическа военно-политико-търговска корпорация нАТО и в интерес на световната финансово-корпоративна юдо-масонска олигархия, за пълна ликвидация на Православна България и превръщането й в обезбългарена територия.

    Коментиран от #38

  • 29 Дебилчев

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Изобщо, ИСТИНИТЕ да се говорят вече, досега бяха лъжи и фалшификации, да се каже каква им е идентичността и езика, без да я градят върху българската история, език и държава, да посегнат на сръбската, дето не са фашисти, може и немската
  • 30 Напротив

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Не Корнелия Нинова, а Бойко Борисов подписа антибългарския договор от 01.08.2017 г. в Скопие в присъствието на външната на България Екатерина Захариева и посред оглушителното мълчание на ВМРО и Красимир Каракачанов - заместник министър-председател и министър на отбраната.

    С чл. 8 на антибългарския договор за "приятелство и добросъседство" предателите поставиха под въпрос вече състоялата се българска история, като я харизаха за пазарлък в някаква междуправителствена комисия.

    С чл. 14 на антибългарския договор предателите признаха измисления "македонски" език, под формулировката "и македонски език съгласно Конституцията на Република Македония"

    Пръв Велизар Енчев нададе вой, че договорът е строго антибългарски. След него ревна и Волен Сидеров.

    Чак след като антинародното Народно събрание ратифицира антибългарския договор със закон от началото на 2018 г., а президентът Радев "пропусна" да му наложи вето; чак тогава умниците дупедати се сетиха, че са извършили национално предателство ведно с ГЕРБ и ВМРО,НФСБ,ДПС,Воля и тръгнаха да прокарват червената линия, чрез декларация на Народното събрание...

    Около Червената линия за Българската история и Българския език на Македония до 1945 година се обединиха всички партии, след като преди това се бяха осрали и България предали.

    Сега ще разберем как масоните Радев и Янев изпълняват нарежданията на Козяк-16 (Борисов беше послушко на 99%).

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Впрочем

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Напротив":

    Заради 1% непослушание на Борисов - построения в интерес на Европа, България, Турция и Русия "Балкански поток" - от Козяк му биха дузпата.

    Затова Радев мълчи за сваления български самолет... От страх.

    Очаквам ново предателство от новите еничари-масони...
  • 33 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "233":

    Като обиколи три стадиона и вика.Аз съм лъжец, аз съм мошеник.Няма по леп лицемер от мене.Ама яко да вика докато се напука сръбската дамаджана на пояса му
  • 34 пенсионер

    5 0 Отговор
    проблемът ще бъде решен на 22.06.2206 година !
  • 35 Най - напред работа, после възнаграждени

    6 0 Отговор
    Ако се даде начало на преговорите, винаги ще може да ни извиват ръцете под един или друг предлог. И така глава след глава като охлюв ще изпълзят до заветните европейски фондове
  • 36 Alex

    3 0 Отговор
    Алууу,Зоране,я се вземи в ръце и разсъждавай трезво!Какъв македонски език,бе?Това си български,с развален сръбско-шопски диалект.Не те ли малко срам,Зоране,да се срамиш да се наречеш болгарин.Или ще кажеш,че и Отец Паисий е македонец.Погнусявам се не само от твоята реч,а и от европския натиск!
  • 37 миро

    2 0 Отговор
    когато се прекръсти на западна българия и приеме българската идентичност,тогава ще говорим.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Най-бързия и лесен начин е договор за присъединяване на РСМ към България. Иначе след 28г...
  • 40 Скопие лъжат че са бедни!

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други! За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 41 Грогу

    0 0 Отговор
    Ясно е , словенското представителство в своя мандат , ще подложи Бг на голям тормоз , заради ония античните селяни , дето в „хилядолетната си история“ не са създали нито култура , нито изкуство ,нито са воювали , за да изплатят с кръв , правото да имат държава, както са заплатили всички днешни държави . Това са паразити , които съществуват на гърба на България и градят самочувствието си, върху унижението на България . Външно министерство , да си запише в архивите стриктно , имената на държавите , които сега лобират за РСМ , за да им даде същата “партньорска подкрепа “ в подходящия момент , а този момент ще дойде , както дойде за Сърбия.
Новини по държави: