Last news in Fakti

22 Май, 2021 14:05 6 862 41

Спорът между София и Скопие не е за историята, а е криминален

  • северна македония-
  • любчо нешков-
  • скопие-
  • история-
  • спор-
  • ес-
  • европа-
  • членство в ес

Македонският въпрос е геополитически, не идеологически

Спорът между София и Скопие не е за историята, а е криминален - 1
Снимка: БГНЕС

„Основата за намиране на решение на въпроса между София и Скопие е договорът от 2017 година. Няма нови условия, никакви чудеса, които да се случат... Зоран Заев трябва да отговори дали има друг план, на какво се надява, защо е тази дезинформация... Поведението на македонските политици разкрива нежелание и търсене на друг вариант. Дано този друг вариант не осъди тази държава на безтегловност в продължение на няколко години“. Това каза пред БНР Любчо Нешков, журналист и собственик на информационна агенция БГНЕС.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев разговаря вчера с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, чиято страна в момента председателства Съвета на Европейския съюз. Португалското председателство и Европейската комисия поемат инициатива за преодоляване на блокадата за начало на преговорите на Република Северна Македония (РСМ) за членство в ЕС. Нешков поясни, че спорът между България и РСМ не е за историята, а е криминален - за фалшифициране на историческите факти. „Македония няма посланик в София от година и половина. Искат решение на този въпрос, а нямат представител в София. Какъв знак е това?“.

В предаването „Събота 150“ Нешков допълни: „Македонският въпрос е геополитически, не идеологически. Не зависи от това коя партия е на власт в една от страните. Ние не участваме шумно при защитата на позициите си, защото това е една от целите на пропагандата - двете държави да влизат в публичен и тежък конфликт... Дали трябва да променим тактиката си - да, дали да бъдем малко по-активни - категорично, но дали трябва да влизаме в тона - категорично не. Проблемът между София и Скопие не е между народите, а между дълбоката държава в Македония, за която говорят самите македонски политици, и тези, които в момента изпълняват техните планове и стремежи“.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако им анулираме бг паспортите

    38 4 Отговор
    След 6 месеца ще започнат да гладуват, след още 6, и шиптърите в нея ще се пишат българи!

    Коментиран от #18

  • 2 Мим

    42 2 Отговор
    Ами нека си хитруват,за тяхна сметка е...
  • 3 Мимч

    27 1 Отговор
    Ами може да стане,хитрата лисана с двата крака в капана....
  • 4 Българка

    51 0 Отговор
    " Нeшкoв пoяcни, чe cпoрът мeжду Бългaрия и РCМ нe e зa иcтoриятa, a e криминaлeн - зa фaлшифицирaнe нa иcтoричecкитe фaкти. „Мaкeдoния нямa пocлaник в Coфия oт гoдинa и пoлoвинa. Иcкaт рeшeниe нa тoзи въпрoc, a нямaт прeдcтaвитeл в Coфия. Кaкъв знaк e тoвa?“.
    Нямам какво да добавя по въпроса! Вето!
  • 5 Врачка

    23 0 Отговор
    Макетата Да върнат тогава ония 300 танка,които уж им харизахме .

    Коментиран от #37

  • 6 Ще има и още

    30 2 Отговор
    Днес в Скопие са външните министри на Чехия Словения и Унгария. От сега е ясно какво ще чуем след срещите с Османиту. Онзи ден по въпроса се изходи два пъти и хърватският президент. Изобщо цяла бивша Австроунгария е на крак за да довърши започнатото от края на 19-ти век. Все по ключов е въпроса защо го правят ? Съкровището на Франц Йосиф ли е закопано в македонските чукари ? Завещание ли някакво ? В Европа текат разломи . Ще има Европа на няколко скорости. Първа скорост е ясно кои ще са. За втора скорост явно са се наточили Вишегратците. Някъде се разкроява нова Централно европейска държава, включваща Вишегратците и бивша Югославия но този път без Сърбия - тя и България ще са " източните съседи" - презирани и нежелани. Процеса беше доста прикрит но покрай Македония започнаха да се очертават съвсем ясно контурите му. Дали в София някой си дава сметка за това, дали се разглеждат варианти, ще допуснем ли тези центробежни сили да ни изхвърлят от Европа изобщо ( каквато е все по неприкритата им цел ) ?

    Коментиран от #10, #20, #28

  • 7 Александър Македонски

    26 2 Отговор
    Македонският"език"е диалект на българският това и следите и глухите могат да го разберат.



    Обаче така са го изкривили грозно самият диалект който иначе напевен така са го наблъскали с чуждици неприсъщи на диалекта че напоследък ми се ще давайте да го признаем за отделен език в същото зазвуча грозно и обидно

    Коментиран от #9

  • 8 Дебилчев

    30 1 Отговор
    Вярно, че спора е КРУМИНАЛЕН, фалшификация на история правят см, понеже се управляват от юго-удб-титовисти-сърбомани
  • 9 Коментатор

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Александър Македонски":

    Сашо много грешки си направил внимавай да не зазвучи грозно и българският език
  • 10 Дебилчев

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има и още":

    Тия за какви се имат, това чехи, словени, словаци, хървати унгаро и сие, разни там ги нямам за нищо, знам че ги има, но нищо повече

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ще има и още

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "Дебилчев":

    Е, те горе долу имат същото отношение пък нас. Знаят че ни има. Нямат ни за нищо. Презират ни. А забравих - и част от пенсиите на чешките пенсионери идват от сметките за ток на българските пенсионери ( но вината за това не е на чешките пенсионери ). А, и едно уточнение - говорим за външния министър на Австрия, не на Унгария но мисля че е все тая.
  • 13 Павел пенев

    28 1 Отговор
    Спора действително е криминален, а Заев,Пендаровски и Минковски са сръбски криминални престъпници с досиета в УДБА. Берлин да не се намесва защото е икономически но не и политически фактор. Нека да направят референдум за Берлинската стена за да видят колко са жалки. 65% от германциите искат възстановяване на Берлинската стена и изгонване на арабите и циганите от източна Европа. Така че ако искат нещо,нека застанат на нашата позиция а не на посочените по горе криминални типове.
  • 14 Българин

    41 1 Отговор
    Лицемерните евроТВАРИ, ни обещаваха Шенген. Още помня тъпотиите, които ни говореха, че сме спазили всички изисквания и накрая какво се получи? Дойде една никаква Нидерландия, каза НЕ и еврогейовете клекнаха! Това показа, че този ЕС е импотентен. Да не говорим, че няма визова реципрочност, която ЕС обещаваше, а още има визи за български граждани за САЩ. Е драги евроидиоти, още ли очаквате България да даде съгласие по темата за РСМ? Понеже ни подценявате, сега ще се научите и на малко уважение!
  • 15 Полковник РУМНО

    32 2 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #17, #24

  • 16 !!!?

    12 15 Отговор
    Спорът "не е за историята, а криминален - за фалшифициране на историческите факти" ! Този защо първо не коментира фалшифицирането на българската История от русофилите-продажници в собствената си държава, като обясни: Защо България е осеяна с толкова много паметници на съветския окупатор, сякаш от нея е започната и завършена ВСВ !!!?

    Коментиран от #19

  • 17 Брендица

    2 21 Отговор

    До коментар #15 от "Полковник РУМНО":

    Гърция е Македония на Филип Македонски, а Северна Македония на брат му Александър Македонски. Не може да се сравним с тях. Друг начин на преговори трябва да се води, мисля

    Коментиран от #27, #32

  • 18 Тома Неверни

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ако им анулираме бг паспортите":

    А бе дайте, да го видим и ние" смъртните" този договор?
    Така коментираме, като" ГЕРБ-мисирки в мъгла"?
    Може пък договора, да не това което си мислим?
    То е ясно, че ще има национален Референдум по въпроса с СРМ?
    Не вярвам да е секретен ,ако цяла Европа го е чела?

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нормален човек

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има и още":

    Мисля, че сте в сериозна грешка. Операцията с Македония е разработка на руските служби и изпълнители са приятелите им от УДБА. Словения и Хърватия имат интерес единствено от евтина работна ръка. Меси се и албанската мафия. Обаче като цяло ситуацията изобщо не е толкова зле за нас. Ако сме твърди, ще успеем. И друго - хората навсякъде са хора - и в Словения и в Словакия и в Хърватска съм се черпил с местни хора и не видях омраза. Само чехите и маджарите са кофти,ама те са си кофти по принцип. То и народ чехи няма - това е смес от евреи, словаци и немци...ама това е друга тема.

    Коментиран от #30

  • 21 бай ШИЛИ

    1 14 Отговор
    КОМЕНТАРАДЖИИ, защо не подадохте молба да ви назначат в Служебния кабинет, големи разбиратели сте по въпроса,... защо не си пиете ракийката с доматена салатка, ами сте седнали да нищите проблем който и за дипломатите е трудно разрешим....
  • 22 Брендица

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Тома Неверни":

    Намери си го в интернет 5 страници и малко, които не казват нищо съществено. По-интересно е да излязат някои и да кажат какво България е признала 1991 признавайки Република Македония тогава?
  • 23 АНОНИМЕН

    19 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бивш канадец":

    Щото Чърчил е бил на Галиполи през ПСВ и знае достатъчно добре какъв са го яли английските войски на Дойран! Затова са ни посекли след войната в Ньой и Стамболийски е счупил писалката!
  • 24 Йо Несбьо

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Полковник РУМНО":

    Те много добре го знаят, затова се активизираха и разлаяха всички европейски кучета. Бедата е там, че ЕК вероятно ще достигне до там не само да оказва натиск, но и ще наложат съгласието за започване на преговори да става не с консенсус, т.е. единодушие, а с мнозинство, при което ще бъдем изолирани. Но със сигурност трябва да кажем ясно "Не!" и да започнем да изнасяме пресконференции и беседи с журналисти, за да обясним на европееца за какво става дума. Специалистите по история го знаят, но те са малцина и нямат популярност.
  • 25 боил

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бивш канадец":

    Имш много + от мен за този отговор .
  • 26 !!!?

    13 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бивш канадец":

    А ти прочети първо руския дипломат С. С. Татишчев (История Руссийской Дипломатии) как Русия е искала заддунайските територии да се поделят между Сърбия, Гърция и Румъния, а един широк коридор по черноморието да остане за Русия...пък тогава ми цитирай Чърчил, за когото България изобщо не представлява интерес !!!?
  • 27 с Тракиц

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Брендица":

    Нито Филип, нито Александър са обичали ,Атиняните гърци!
    Още в първата битка на Александър, срещу Персите
    платени гърци , са се били на страната Персите,
    срещу гърците, които са били в редиците на Александър!
    Александър ги е ненавиждал, точно тези платени
    предатели,
    след победата му,
    тези гърци попадат в плен и ги заточава ,като роби
    а една не малка част от тях
    " изтрепал "колкото е могъл?
    Тези гърци ,които са били с него от начало ,
    не се споменават, като надарени войни ?
    В битката при Гавгамела , Александър държи реч и
    от тази реч разбираме, че Траките Одриси,
    не са били поробен народ, той казва още!,
    "По добре всички заедно,
    да се бием срещу Персите,
    от колкото до се бият Траки с Македонци,
    или Атитняни и Тесалийци!
    Защото ние сме свободни народи а не роби ,
    като войската на Персиеца Дерейос?
    И никога поробения народ, не може да победи ,
    тези войни ,
    хора които са свободни и се бият за честта си"!

    Коментиран от #34

  • 28 АНОНИМЕН

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ще има и още":

    Отвратително си прав! Неотдавна се изтропаха и австрийците и те същото! Така си ни делкат с руснаците откак отслабва Османската империя! А се мешат и англичани и французи, а в по-ново време и амариканци!
  • 29 Герд Мюлер

    12 0 Отговор
    Каузата на България е справедлива. Основните въпроси, обаче, са:
    1. Как България и българското правителство "от разстояние", ще разгради тази "дълбока държава", впила корени дълбоко за тези 76 години и промила с Македонизма мозъците на най-малко 4 поколения.
    2. Ще устои ли България и българското правителство на натиска, който ще се усилва с всеки изминал ден от страна на европейските държави и САЩ. Защото докато България решаваше вътрешно-политическите си проблеми северомакедонските политици "се налудуваха" и сипеха пропагандни лъжи из цяла Европа.
    Според мен България трябва да насотоява РСМ да се раздели с Албания. Албания с нищо не залужава да бъде отхвърляна. И тогава, ако се приеме само засега Албания, България може да се надява на някакъв прелом. Поне ще се удължи срока на "агонията" на тази скрита държава. И Бу=ългария да настоява да се отворят досиетата на УДБА за да се види как е изграден този "идентитет и язик".

    Коментиран от #35

  • 30 Ще има и още

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нормален човек":

    Дано сте прав като цяло ! Що се отнася до УДБА , Коминтерна и руския инженеринг - като цяло те претоплят стари манджи. Генезиса на македонизма не е даже и Сърбия. Заражда се в Гърция в началото на 19-ти век. От там идват идиотиите за Ал. Македонски , както и внушението че българите са "варвари, татаре и монголи" . Замисъла е бил един, после е станало иначе. Идва ред и на Австроунгария. След Босна през 1878г. започва да точи зъби и за Македония и насърчава македонизма. По спомени на съвременници, самия Стамболов се прибира доста покрусен от Виена и заявява: трябва да забравим за Македония. Та така, позаспалите демони се събуждат....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Полковник РУМНО

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Брендица":

    Излишно е да се водят преговори с вас. Вие крадете историята на България и нагло я присвоявате.

    Коментиран от #33

  • 33 Брендица

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Полковник РУМНО":

    С мен? Ама аз съм българска гражданка в България
  • 34 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "с Тракиц":

    Не знаех ,че има такава реч!Това означава ,че от време оно сме имали проблеми с хората живеещи на географската област Македония.
  • 35 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Герд Мюлер":

    Албания! С тая мафия!По–скоро на нас някой ни надига ушите да спираме Македония за ЕС ,за да не влиза Албания вътре.
  • 36 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 37 Фактите

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Врачка":

    Не са "300 танка", а са 96 бр.! През тази 1999 г. Б-ия трябваше да ликвидира повече от 300 танка по силата на международните договори за европейско разоръжаване! Но и Унгария, Чехословакия, Полша, СССР, Румъния трябваше да ликивдират хиляди танкове, така танковия пазар извън Европа беше пре-пре-наситен! Освен това нарязването на един танк струва над USD 30'000! Тогава БКП-партините ДС-оръжейни търговци решават да извлекат свръх печалби за себе си като пробутат на Македония като "подарък" отначало 300 празни танка, после 200 бр.! И след това да ги дерат за муниции и резерни части от препълнените българсмки складове! Македонците, обае се съгласяват да помогнат на Б-ия като вземата вземата 96 бр. танквое, но пълни с боекеомплект! Тия танкове се оказва, че не могат да се движат сами и македонците използват няколко броя от тях като стационарни огневи точки при косоварската агресия срещу Македония през 2001г.! След това започват да купуват муниции и резервни части от Украйна, което влудява БКП+ДС-търговците и те изпращат Иван Костов със хеликоптер в Скопие да убеждава македонците да не купуват муниции от Украйна, а да ги купуват от БКП+ДС-търговците на 5-орно по-високи цени! Костов не успява! После македонците нарязват танковете и докато е имало скрап от тях е работил скопския "Кремиковци" (Железара)! После като усвоили нарязването печелят търговете за нарязване на следващите предвидени за унищожение български танкове и така удължават живота на Железарата!

    Коментиран от #38

  • 38 Сметката

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Фактите":

    Значи съгласявайки се да вземат 96 бр. стари танкове, македонците спестяват на дъжжавата Б-ия 300 млн. долара, които тя е трябвало да плати за унищожаването им през 1999г.!
  • 39 Българка

    1 0 Отговор
    Което и да е българското правителство трябва да прояви твърдост относно Македонските ни условия за ЕС никакви отстъпки нека ЕС сащ и който и да е още ни изолират да видим как ще стане това да изолират държава редовен и лоялен член на ЕС
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 9 Коментатор! Отивай да ставаш даскал

    1 0 Отговор
    По Български, хората пишат, както го изговарят, няко пишат с писалки и гумата хваща съседна буква! Тези с голями пръсти също удрят и съседна буква!! Съдържанието и мисалта следете!!
Новини по държави: