Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 19:00 8 337 87

В Гърция: Българите мечтаят за Велика България

  • велика българия-
  • никос кодзиас-
  • гърция-
  • българия-
  • европа-
  • балкани-
  • северна македония-
  • сърбия-
  • национализъм

Българският национализъм е още по-силен, смята гръцкият дипломат

В Гърция: Българите мечтаят за Велика България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трябва да обръщаме голямо внимание на глобалното и регионалното развитие, за да можем трезво и спокойно да идентифицираме промените, възможностите и стратегическите трудности, които възникват, пише в материал за политическите събития на Балканите и в Северна Македония бившият министър на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, който бе в основата на изготвянето и подписването на Преспанския договор. Материалът в електронното издание на вестник Kathimerini е представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

Поражението на Съединените щати в Афганистан създаде впечатлението сред много лидери в нашия регион, че могат да изразят своите ревизионистки тенденции много по-лесно, тъй като рискът американската военна машина да ги спре е много по-малък, отколкото преди 20 години. Най-очевидното разминаване се проявява в Босна. От една страна, Република Сръбска се стреми да увеличи автономията си спрямо централната босненска държава, а от друга страна, хърватите показват, че вече не желаят да се чувстват доминирани от мюсюлманската общност, какъвто беше случаят досега. По същия начин има повишена агитация от страна на сръбските автономисти в Косово.

Тези различия са придружени от силни националистически тенденции в повечето държави в региона. Има ясна опасност косовско-сръбските отношения да се нажежат, тъй като първите не спазват споразумението за създаване на сръбска автономия, а вторите отказват да признаят реалността на ситуацията на място. Българският национализъм е още по-силен, с мечти за „Велика България”. Интересният аспект тук е, че крайните националистически групи в Гърция подкрепят това движение, дори само защото се противопоставя на Преспанския договор. Национализмът също има значително присъствие в Албания, както и в групи в Хърватия.

Сериозна отговорност за тези явления и цялостното засилване на дестабилизиращите фактори в региона е на Европейския съюз. Неговото ръководство не успя да се издигне до висотата на събитията и то се отказа от политиката си на интеграция на Западните Балкани, включително от позицията, че без държавите от Западните Балкани ЕС не може да се нарече цялостна географска единица. То не е разработило алтернативен план за задълбочаване на отношенията между региона и ЕС или за финансова подкрепа. Освен това държавите-членки на ЕС в Югоизточна Европа не проявяват истински интерес или загриженост, докато гръцкото правителство изглежда неспособно да се справи с въздействащите политики в региона. Ограничава се до рекламни прояви.

Политическите събития в региона, заедно с вътрешнополитическите въпроси, доведоха до оставката на премиера на Северна Македония Зоран Заев [Заев, който обяви оставката си заради лоши резултати на местните избори миналия месец, по-късно каза, че ще остане на поста до стабилизацията на политическата ситуация]. Основната причина за реакцията му обаче е, че ЕС не изпълни нито едно от обещанията си и се оказа неспособен да реши задачата и взискателните геополитически въпроси на региона. Заев направи трудни компромиси с Гърция, за да даде на народа си положителни европейски перспективи. Перспективи, които потискат и покоряват славяно-македонския национализъм, сила, която се противопоставя на всяко решение по въпроса за името на Северна Македония. Освен това присъединяването на Северна Македония към ЕС би позволило съвместното съществуване на албанското малцинство в по-широка институционална рамка, нещо, което би ограничило вътрешните борби между двете най-големи общности и би попречило на плановете за „Велика Албания“. Гръцкото правителство за съжаление продължава да наблюдава тези събития с апатия. Тя не направи нито един съществен ход, за да се противопостави на инерцията, проявена от ЕС и тези „велико-националистически“ схеми в региона.

Гореизброеното способства за интервенции в региона на агресивни играчи като Турция. Турция, използвайки политически сили, които зависят от нея, се опита да допринесе за падането на Заев. Гръцкото правителство изглежда не разбира напълно различията, които съществуват между правителство на ВМРО, подкрепяно от Турция, и това на Заев, който се съгласи на Преспанския договор. Ако не друго, то изглежда основно се занимава с убеждаването на всички с медийни трикове, че скачането нагоре-надолу в неподвижна карета е доказателство за велики и исторически жестове. За съжаление, както всички знаем, гръцката външна политика вече няма особена тежест, каквато имаше преди няколко години.

Гръцкото правителство трябва незабавно да организира международна информационна кампания, за да сподели събитията, които се случват в региона и опасностите, които те създават, и да поиска от Европейския съюз да поднови преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония. Трябва да го направи, защото българското вето е извинение, а не същността на въпроса. Гърция също трябва да убеди Франция, която съвсем правилно преследва институционални промени във вече разширения ЕС, че преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония могат да започнат незабавно, тъй като рамката за завършване на процеса ще бъде на второ място след разумен срок за институционални промени в ЕС.

Гръцкото правителство трябва да спазва Преспанския договор и неговите разпоредби (включително съвместни институционални срещи и комисии). По-специално, то трябва да създаде специални комисии, като тези, необходими за търговските марки и учебниците. Всичко сочи към факта, че правителството изглежда не разбира, че в споразумението има задължения, които не са „дълбоки желания” на Северна Македония. Ръководството на Северна Македония ще гледа със задоволство на липсата на политическа воля за изпълнение на части от споразумението, особено тези, които не са били негов избор. Освен това гръцкото правителство трябва да запише и изобличи пред ООН всички нарушения на споразумението от страна на членове на ВМРО и свързани с партията хора. Не бива да се подценява използването на незаконното име „Република Македония” от осем новоизбрани кметове. Необходимо е някои безразсъдни хора в Атина да осъзнаят, че фактът, че националистическите сили в Северна Македония не искат Преспанския договор и доведоха Заев до оставката му, е знак, че сделката е всичко друго, но не и „предателство“ от наша страна. Ако беше, те щяха да са тези, които свирепо пазят сделката. Атина все още трябва да ратифицира три неуредени меморандума със Северна Македония. Правителството трябва да ги представи на парламента възможно най-скоро. Опозицията трябва да носи отговорност и, като се има предвид нарастващите признаци на дестабилизация в региона, не трябва да разглежда този въпрос с надеждата да получи тактическо предимство. Напротив, тя трябва да допринесе за насърчаване на изпълнението на Преспанския договор, за да се избегне укрепването на по-агресивните сили в региона.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Andrea

    29 6 Отговор
    УВЕЛИЧЕТЕ МИНИМАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ...

    Коментиран от #27

  • 2 честен ционист

    22 13 Отговор
    Българските фалшиви сертификати заляга вече 3-4 морета.
  • 3 сиртакис

    27 48 Отговор
    Да българите мечтаят за Велика България...., но са най бедни в Европа, първо трябва да стигнат румънците, може би след 100 години, иначе се опитват да ловят с трици маймуни

    Коментиран от #29

  • 4 др Гей Билтс

    57 6 Отговор
    Коцето стресна евроджендърите. Ще ви наврем всички у подлеза.

    Коментиран от #83

  • 5 ха ха ха

    63 7 Отговор
    Шубето е голям страх. Вие по-добре мислете какво ще правите като се покачи нивото на океана!
  • 6 Реалист

    35 37 Отговор
    Споко гърци българите мечтаят само за бутилка ракия и шопска да са накъркат кът прасета:)
  • 7 Селяк

    95 10 Отговор
    И това идва от гърците искащи Велика Гърция и които не даваха на Македония да мръдне 28г.! Доста нахално!

    Коментиран от #11

  • 8 Все едно

    86 10 Отговор
    И вашата антична история е като на Македония.Измислена

    Коментиран от #10

  • 9 asd

    13 16 Отговор
    ХАХАХАХАХААХАХАХААХАХАААХАХААААХАХАХАХАХАХАХАХА

    Фотките ги мързи даже да гласуват...направиха ДуПяСъ 3-та партия... Мъ били искЪли. Буахахахаххахахахаха

    Акерите я пак се разлайте за ваксините и хакнатите машините!

    Коментиран от #60

  • 10 случаен

    59 7 Отговор

    До коментар #8 от "Все едно":

    не е измислена а открадната от траките,гърчолята са еврейско племе,и те само крадат и лъжат,откак са окрали траките не са създали нищо
  • 11 гражданина

    45 4 Отговор

    До коментар #7 от "Селяк":

    Явно забравяш Гърция какво казва. Застават плътно до Северна Македония при спора им с България

    Коментиран от #66

  • 12 Перо

    54 6 Отговор
    Дебелият грък е най-големия националист! Иска чрез приемането на РСМ и другите страни от Балканите в ЕС да осигури вечните гръцки интереси в региона и превантивно да отблъсне евентуални дебати за гръцката окупация на беломорска тракия и част от Македония,въпреки че има международни спогодби! Българското население там беше изселено в Пелопонес! Страх лозе пази!
  • 13 mikis dzezas

    8 53 Отговор
    Северният съсед - най-бедната и корумпирана страна в EU като бутафорна държава може да си мечтае , сънува и халюцинира каквото си иска , но трябва да се съобразява с реалността и действителността такава , каквато е ! Никой не може да отнеме хегемонията на Еллада и фактът , че Македония е гръцка !

    Коментиран от #37

  • 14 Госあ

    27 5 Отговор
    Докато Ганьо прибира комисионни от швабата и краварите, гърците имат отношения с Китай, Русия и Франция.
  • 15 Българска мъка

    12 18 Отговор
    Чех ни изрисува, гръцки рапър ни възпя..., велики сме във всичко

    Коментиран от #77

  • 16 Бг Турчин

    35 16 Отговор
    Гръцкият национализъм е много по опасен защото е подмолен, скрит уж под добри намерения. Българския национализъм е див и първобитен с аромат на ракия, чесън и шкембе чорба. Градил Илия Килия, хлъц.. България на три ракии и прочие.
  • 17 !!!?

    14 45 Отговор
    Колкото по бързо приемаме Македония в ЕС толкова по-обединени ще бъдем. Антимакедонската истерия на проруската диаспора в България само работо в интерес на Кремъл и бута Македония в ръцете на Сърбия !!!?

    Коментиран от #18

  • 18 Някои си

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "!!!?":

    Заради този коментар ли е писана статията
  • 19 🇧🇬 Ееее,

    12 1 Отговор
    не само в Гърция и в България мечтаем,ама само мечтаем! Със това разединение на нацията и политици далавераджий за собственна облага ,изменници на родината не би се получило! 🇧🇬 Бъдете здрави 🇧🇬
  • 20 Крадците

    13 2 Отговор
    На история, култура и все що могат. Важното да се вдига шум, нещо като крадеца вика дръжте крадеца.
  • 21 Проблемът е

    23 3 Отговор
    Ислямофашисткият национализъм на турците, който днес заплашва не само Близкия изток и Северна Африка, но и Балканите. Турчолята искат да възстановят гнилата корумпирана империя на мрака и варварството.

    Коментиран от #30

  • 22 Display

    15 1 Отговор
    То едно изречение има за България, те новина го изкараха.........

    Коментиран от #24

  • 23 Пламен

    21 2 Отговор
    Ние,сегашната България не можем насели,камо ли на три морета.
    Защо по време на спора Гърция Скопие подкрепяхме всячески Скопие.Защо когато Гърция ни предложи заедно да поставим изискванията си към Скопие,ние отказахме
  • 24 дааа

    18 3 Отговор

    До коментар #22 от "Display":

    турските тролове и агенти, които имат проблем с Гърция, вярват че могат да подтикнат българите (които между другото всеки ден подценяват и псуват) срещу Гърция, с която Турция е изправена постоянно и не може да прокара сатанинските си планове

    Коментиран от #33

  • 25 Димов

    19 0 Отговор
    Гърците да спят спокойно. За Велика България могат да мечтаят амбицирани родолюбци, който поставят родината над личният интерес.
    Българските управници само търсят чии лакеи да станат, за още повече грошове. Раболепието в политиката ни задминава нивата от времето на чорбаджиите.
  • 26 Ами ...

    6 3 Отговор
    Шубе ги е съседите.
  • 27 Ами ...

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Andrea":

    Кой точно трябва да ги увеличи?
  • 28 Долу дпс

    18 7 Отговор
    За щастие има Гърция и има кой да защитава културата,човешките ценности,християнството и мира на Балканите,от варварските турци,които се интересуват от плячка и малки момченца..

    Коментиран от #32

  • 29 Ами ...

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "сиртакис":

    Глупости. Българите са най-бедни защото ги обираха през държавата. Пълната се чекмедженца.
  • 30 Троле, не измествай темата

    11 7 Отговор

    До коментар #21 от "Проблемът е":

    Тук става дума за гръцкият шовинизъм и за неосъществимата мегали идея
  • 31 Jacques Yves Moineau

    15 5 Отговор
    Всички мечтаят за нещо, само гърците нищо не искат....мамини гугутки. Само дето за 1000 години територията на Гърция се е увеличила 2 пъти
  • 32 Тия малки момченца

    6 8 Отговор

    До коментар #28 от "Долу дпс":

    Не ти излизат от главата. Явно си повлиян от древногръцките легенди за тях 😂😂
  • 33 $10.40 и €11.80

    13 5 Отговор

    До коментар #24 от "дааа":

    ами какво друго могат да направят, за да скрият трагедията. всеки ден 5% девалвация, всеки ден все повече и повече турци търсят храна в боклука. жалка работа . . .
  • 34 Реалист

    3 2 Отговор
    Да бе, и затова избрахме Кирчо
  • 35 Дърпат дявола

    17 8 Отговор
    Гърците ги е страх,че ако ВМРО дойде на власт в Македония с префърцунения им Преспански договор ще е свършено. Македонците сега го спазват на официално държавно ниво и то доста формално. Нищо в центъра на Скопие е пипнато,а звездата на Вергина си се използва на всички масови недържавни мероприятия. А сега повечето македонски кметове от ВМРО също ще маат звездата на Вергина. На България въобще ни и беше работа да взема страната на Гърция в спора за античната история,защото гърците крадат и нашата тракийска история също толкова настървено колкото и историята на древните македонци. Всеки тракийски камък намерен на наша територия е наш,както и всеки камък от древните македонци намерен в днешна Македония си е техен... И ние,и повардарците сме в правото си да интерпретиратме древните камъняци в собствен интерес. А и гърчорите да не дърпат дявола за опашката да им припомняме на какъв език е говорил Александър на македонската фаланга и на какъв език на гръцките войски... Или пък какви ги е каканижел най-големият оратор на древността - Демостен.

    Коментиран от #44

  • 36 Няма защо да мечтаем

    5 2 Отговор
    Ние величието го носим в кръвта си, а виебез кражби от нас сте гола вода и кал в ушите!
  • 37 Азе от драма

    11 6 Отговор

    До коментар #13 от "mikis dzezas":

    Ами лъжеш се, Тучолята ще ви нанижат в най-скоро време. Тогава да не искате помощ и разбиране от християнските съседи!
  • 38 Брей

    9 6 Отговор
    Я виж ти колко мъка причиняват гърците на турците... ХеХеХе щом турците хленчат и реват, значи гърците вършат хубава работа!!! Йок мави шарлатан ΧaXaXa

    Коментиран от #50

  • 39 Тигърът на Седемте тепета

    10 6 Отговор
    Гърците да не са прекалили с узото?...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Монтанчанин

    10 9 Отговор
    Обединяваме се с турците и си разделяме Гърция,така и така е озградена тае държава от кражби на история от други народи.

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Морето ще ги прибере тези

    6 9 Отговор
    Гърция огън да я изгори.
  • 44 ComfortablyNumb

    13 4 Отговор

    До коментар #35 от "Дърпат дявола":

    За древно "гръцкия" философ Демокрит когато пристига за първи път в Атина казват че идвал от близка северна земя и не владеел езика в началото добре ... Сети се земята коя е!? От нашата глупост малаките напълно монополизираха етнонима Македония.

    Коментиран от #46, #79

  • 45 Тракия-Илирия

    6 7 Отговор
    Гърция е от Тесалия на долу,цялата Северна част ще си я поделиме с албанците и македонците.
  • 46 Велика България-велика Албания

    10 7 Отговор

    До коментар #44 от "ComfortablyNumb":

    Гърция не съществува и никога не е съществувала.
  • 47 Ей турке

    9 6 Отговор

    До коментар #41 от "Монтанчанин":

    Изглежда, че когато имаш боси либийци, кипърци и кюрди пред себе си, се чувстваш величие за успехите си. Но когато срещнеш решителни и въоръжени срещу теб, ти, "великият и непобедим завоевател", молиш за помощ дори от онези, които мразиш и проклинаш всеки ден, а?! Cиганите имат повече достойнство. Гейовете не. Нулева мъжественост.

    Коментиран от #51

  • 48 TURKIYE 🇹🇷

    7 17 Отговор
    Тия гръцки страхливи женки са толкова са посиняли от злоба завист страх и тъпотия че са паднали са по ниско и от българина вечно някой им е виновен бил за положението им абе балканска потресаваща тъпотия и селяния е всичко насам но съдба!!!!! Виж ако им показвам червената карта на велика Майка Турция 🇹🇷🇹🇷 на всички балкански джендъри страхливи ще им се стъжни от страх че и гащите ще напълнят p.s. искам сега да ми сложите червени 100 минуса давайте

    Коментиран от #49

  • 49 Велика Илирия

    7 8 Отговор

    До коментар #48 от "TURKIYE 🇹🇷":

    Гърция ще бъде сплескана от българо македоно албанските сили които ще направят невиждан геноцид на малаките хомосексуалисти.
  • 50 За сега се чува само гръцки плач

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "Брей":

    На кого ли не плакаха на рамото от лошите турци 😂😂😂😂😂
  • 51 Ами изправи се като мъж ти де

    4 5 Отговор

    До коментар #47 от "Ей турке":

    Нищо, че носиш поличка и ходиш да хленчиш на батковците 😂😂😂😂
  • 52 Турска мъка

    12 6 Отговор
    Новата турска нация има голяма празнина в паметта от 3000 години в своята история. от 1500 г. пр. н. е. до 1500 г. сл. Хр. те не знаят кой управлява земите, които незаконно заемат днес. древни гърци, Александър Велики, римляни, византийци..? не знаят и ги боли, че докато ровят, откриват минало, за което не знаят нищо и биха искали да не съществува. Но има го..

    Коментиран от #53, #56

  • 53 Субедей багатур

    4 5 Отговор

    До коментар #52 от "Турска мъка":

    Колко незаконно са вече хиляда години? Ти за бог ли се имаш бе? Всичко е по волята на Бог!
  • 54 Бъдещето

    6 6 Отговор
    Гърците ще изгорят в огъня и морето ще ги прибере след няколко мощни земетресения.

    Коментиран от #64

  • 55 Нагли Данайци

    15 5 Отговор
    Много, ама много са нагли данайците.
    Омир беше казал: „Но бойте се от данайците, поднасящи ви дарове“
    C хитрocти и глeзoтии,Гърция увeличи тeритoриятa cи близo пeт пъти зa cмeткa нa Бългaрия.Бeлoмoрcкa Трaкия буквaлнo им бeшe пoдaрeнa,къдeтo гърцитe прoвeдoхa жecтoк гeнoцид нaд бългaрcкoтo нaceлeниe тaм.Прeз гoдинитe ръкoвoдитeлитe ни мълчaхa кaтo зaшити.
    Врeмe e дa пoтърcим cмeткa нa гърцитe зa тoзи гeнoцид и дa пoиcкaмe дa върнaт Бeлoмoрcкa Трaкия нa Бългaрия.Знaм,труднo e,нo нe и нeвъзмoжнo,aкo имaмe cилни пoлитици,диплoмaти и иcтoрици.
  • 56 Менюто

    11 7 Отговор

    До коментар #52 от "Турска мъка":

    Търпение, това славно гръцко минало в окупираните от азиатци земи ще бъде възстановено. Елинизмът ще надделее. Ердоган прави всичко възможно да свие Турция, така че на нейно място да се родят три държави. Eдна модерна за белите на запад, една за кюрдите на изток, и една изостанала за необразованите мургави ислямисти, които харесват малки момчета в центъра.

    Коментиран от #57

  • 57 Илирик

    4 4 Отговор

    До коментар #56 от "Менюто":

    Гърция морето си я взима какво минало бе абдал такъв?
  • 58 Балтавар

    13 9 Отговор
    Българите не мечтаят, Велика България винаги е съществувала. Българите са посели своите семена по цял свят, а в Гърция неимоверно много. Само, че слепите от шовинизъм гърци такова нещо нито забелязват, нито може да се сетят, че същестувва. Толкова са тъпи и ограничени, тесногръди шовинисти.
  • 59 Владимир Танев

    13 8 Отговор
    Властелинът на азиатска Турция иска да назначи българския държавен глава. Събудете се! Tурците и мутрите няма да простят юмрука на Радев.

    Коментиран от #63

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Да е жив и здрав Ердоган

    7 8 Отговор
    Който за 18 години превърна гърчетата в хленчещи леки момченца които ходят и замятат поличките на всеки който ги пожелае само и само да се скрият под тях 😂😂😂

    Коментиран от #68

  • 62 Аутопсия

    5 15 Отговор
    Браво на гърците. Точно както преди 200 години те унищожиха нечовешката Османска империя, така днес те спряха турските планове за възраждане на това чудовище. За пореден път е доказано, че когато един вдъхновен западняк го иска, нецивилизованият азиатец винаги губи.

    Коментиран от #75

  • 63 Долу дпс

    6 3 Отговор

    До коментар #59 от "Владимир Танев":

    абе щом се затворят границите и няма да могат да изпратят продукта/боклука в Европа, веднага ще се държат като госпожици, това са турците, всички го знаят!
  • 64 Айшето

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Бъдещето":

    Въииййй..недей, молам те. Оти га тресе у гръчко, у туркието падат новите кащи...недей, недей вика гявола...
  • 65 нема страшно

    1 0 Отговор
    Комши , с тия наши политици и държавници не се притеснявайте .
  • 66 салам алейкуум

    4 10 Отговор

    До коментар #11 от "гражданина":

    Гърция е винаги срещу България запомнете го Турция е единствения ни приятел на Балканите а и меко казано сме доста омешени с Турците
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Хиперинфлация

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "Да е жив и здрав Ердоган":

    Браво на Ердоган, да е жив и здрав, велик и модерен лидер/надзирател който принуди турчолята да бачкат за западните колонизатори бир пара 😂😂😂

    Коментиран от #76

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 тато

    5 6 Отговор
    българия може да бъде велика само в съюз със своите християнски балкански братя-сърби,румънци,гърци рано или късно трябва да създадем балканска конфедерация на християнските народи за противопоставяне на турския ревизионизам и на американския империализъм
  • 71 Тодор Живков

    5 2 Отговор
    Както Гърция наложи едно неестествено име на тази територия - Северна Македония, т.к. не се вълнува от Велика Гърция, а само от историческите факти. Същото е и с България. България иска признаване на историческите факти от Северна Македония, която скоро ще е основно албанска и заедно с Косово ще се присъедини към Албания. Това е елементарно - гаранции на признаването на историята. Ще е инстересно, ако Северна Македония стане член на ЕС и си върне името Македония. Тогава Гърция ще я изгони ли?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дядя

    7 3 Отговор
    Лицемерието на фанариотите е пословично! Тяхна е доктрината "Мегали идеа"!
  • 75 Нагли Данайци

    11 4 Отговор

    До коментар #62 от "Аутопсия":

    Нещо си се объркал. Наглите данайци не са унищожили османската империя, но пък точно те ги докараха на Балканите.
  • 76 Точно така

    1 3 Отговор

    До коментар #68 от "Хиперинфлация":

    Да е жив и здрав. Ще остане в паметта на гърците и след 1000 години защото и тогава ще продължават да изплащат дълговете които направиха към запада заради него 😂😂😂😂

    Коментиран от #78

  • 77 мразим халтури

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българска мъка":

    Колкото единият е художник, толкова другият рапър. Ти от кое от двете разбираш?
  • 78 Големият глад

    4 1 Отговор

    До коментар #76 от "Точно така":

    въпросът е да се напълни празния стомах на турците
    лирата лети високо и днес
    10.50 лири за 1 долар
    почти 12 за 1 евро.
    преди година беше 7.50 и 9
    а преди десет 2 и 2,50 ...
    хората са отчаяни, страната спешно се нуждае от финансови мерки.
    но понеже унищожителят мисли за избори,той не предприема действия и положението за турците ще стане много тежко.
    бъди сигурен, всичко това прави гърците много щастливи.
  • 79 В корена

    7 3 Отговор

    До коментар #44 от "ComfortablyNumb":

    В корена си гърците са семити. Цялата им критско-микенска култура е семитска защото населението на Крит,Микена и Кипър е дошло от Египет,Ливан и Сирия. Точно затова и евреин плаче от грък - те просто са от един общ семитски произход,при това гърците много по-рано от евреите са се изпекли в мушингиите.. Древните македонци са твърде различни от семитските гърци. Македонците са родствени с траките и илирите,тоест те са част от арийците. И по времето на Филип,и при Александър,и при Лизимах известният оратор Демостен е плетял заговори за премахване на македонското владичество. Станалите нарицателни в ораторското изкуство "филипики" представляват гневни ,изобличителни речи на Демостен срещу варварина - цар Филип. Заради заговорничене властите подгонили Демостен,той се скрил на остров и като видял,че ще го хванат се самоубил за да не попадне в ръцете на варварите.

    Коментиран от #81

  • 80 Българка

    5 3 Отговор
    Не БЪЛГАРИТЕ НЕ мечтаят за Велика България ГЪРЦИТЕ ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ

    Коментиран от #84

  • 81 ComfortablyNumb

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "В корена":

    Знам. За това Александър при първия си поход към Атина ги изколва до крак . То като си учил в Атина им познаваш долната порода на "елините" и ги заобичаш. Инак според гръцката "история" Александър обединил гръцки говорещите полиси ... само че той целия древен свят за писмен език е ползвал древногръцки , включително и първото българско царство , как не сме се усетили че и ние сме от коляното на Аристотел !?
  • 82 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Много е удобно да прехвърляш собствените си мераци и грехове на чужда глава !!
    В Библията са упоменати малко от съвремените народи. За южните ни съседи е написано преди векове простичко - " хитри и лукави гърци ".
  • 83 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "др Гей Билтс":

    И аз това казвам Взе Коцето 4 % и тия рипнаха веднага ,то Велика България ,то език на омразата .Визирам статията на Петър Здравков срещу Елена Гунчева А представям си ако беше взел 14 %
    Пишат ги едни да му стане кеф на човек само за "Възраждане "да гласува и 54% да вземат на следващите избори
  • 84 Успокой се

    4 0 Отговор

    До коментар #80 от "Българка":

    Никой грък не смята, че българите мислят за Велика България. Това са думи на бивш външен министър, за да оправдае подписването на Преспанското споразумение, което всички гърци смятат за предателство. Гърците както всички останали, чуват турците и албанците да говорят за велика турция и велика албания. И това е проблемът на Балканите.
  • 85 Веселинъ ЕГН 7112236869

    3 1 Отговор
    Не всички,но някои гърци прекаляват с обвиненията си към България. Македония прие волята им за промяна на името,нали? Защо тия,които обвиняват Народът ни в някакъв ултра-национализъм,просто не кажат истината,че Българският език се говори от стотици милиони небългари. Проблемът ни с македонците е плод на една поредна атака към българската историчност и българският език в тяхното "въпрос на заслужена чест",а не на претенции за някаква Велика България. Никога не сме преставали да повтаряме истината,че Александър Македонски е бил грък. Защо Гърция не ни признае Достойнството да сме наследниците на Траките...Траките,които Данайците разрушиха с демократическата си перверзия? Защо! Ето,гърците живеят на Тракийска земя,но не сме тръгнали да ги гоним,че да си вървят в Израел,Египет и Етиопия! Моля,нека проявят чест,защото съм убеден,че има много хора с чест в Гърция и бе е етично да се публикуват обиди за някакви ултранационализми. Нека се обърнат към ВМРО,за които никой не гласува...ВМРО,което е ръководено не от Етнически Българи,а от един noмак и един евреин. Факт! С Ваша кръв са,уважаеми!!!
  • 86 Гърците и те мечтаят,

    0 0 Отговор
    28г преговори с макетата за преспански договор, НЕ, злодеи, българите не мечтаят за Велика БГ, мечтаят за ИСТИНАТА и защита на българския етнос, нормално човешко отношение, стига сръбски и гръцки геноцид на българския етнос
  • 87 Гърците живеят на кредит,

    2 0 Отговор
    На гърба на ЕС, колко милиарда им опростиха, нищо не създават тия мързели ЛУКАВИ