Отидете към основна версия

2 035 34

Слънчевата и вятърната енергия имат нужда от атомната енергетика

  • атомна енергетика-
  • канада-
  • веи-
  • вятърна енергия-
  • нулеви емисии

Те трябва да работят заедно с атомната енергия за достигане до нулеви емисии

Снимка: Shutterstock

Слънчевата и вятърната енергия имат същия дял в нисковъглеродната електроенергия, както и преди 20 години. Това доказва, че те трябва да работят заедно с атомната енергия за достигане до нулеви емисии. Това заяви Джон Горман, президент на Канадската ядрена асоциация пред делегатите на Конференцията за ядрена енергия.

„Преминах към атомната енергия, защото става все по-ясно, че в световен мащаб не напредваме достатъчно бързо в усилията за декарбонизиране на електрическите си мрежи. Преди 20 години започнах да участвам в бизнеса с възобновяеми енергийни източници и тогава имахме 36% беземисионно електричество в световната мрежа. Сега то пак е 36%, въпреки много ниските цени на слънчевата и вятърна енергия, които сме постигнали и въпреки много голямото количество инвестиции и проникване на ВЕИ в глобален мащаб“, каза Горман. По думите му естественият съюзник на ВЕИ е атомната енергия.

„Ясно е, че ни трябва партньор на възобновяемите източници и това не е електроенергия, произведена от газ или изкопаеми горива, следователно е важно да запазим работещите АЕЦ на глобално ниво, както и да строим така необходимите нови атомни централи, били те конвенционални големи мощности или малки модулни реактори“, подчерта Горман.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: