Last news in Fakti

16 Юни, 2021 10:34 2 294 8

Проучват ролята на атомната енергия за производство на водород

  • водород-
  • атомна енергетика-
  • аец-
  • канада-
  • институт

Проучването е първото по рода си в Канада

Проучват ролята на атомната енергия за производство на водород - 1
Снимка: Shutterstock

Канадският Институт за ядрени иновации (NII) започва предпроектно проучване за ролята на атомната енергия за подпомагане на водородната икономика. То ще е първото по рода си в Канада и цели да оцени техническата жизнеспособност и бизнес обосновката за производство на водород от беземисионната ядрена енергия.

„Водородът ще играе ключова роля в бъдещето с нулеви емисии. Този проект ще осигури проучване на начина, по който атомната енергия може да даде чист, достъпен водород, който ще е необходим на Онтарио, за да продължи декарбонизацията на икономиката ни“, заяви Дейвид Кембъл, директор от Центъра на електрическата компания Bruce Power към института.

Миналата година правителството прие Водородна стратегия на Канада за стимулиране на инвестиции и партньорства за утвърждаване на страната като глобален доставчик на водород.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    2 3 Отговор
    В реакторите ВВЕР в първи контур се получава водород вследствие физическите процеси по топлоотделянето. Той е вреден, опасен и постоянно се извлича от контура.
  • 2 Хаха

    5 0 Отговор
    Русия отдавна го разбра и е много напред с "материала"..
  • 3 GnG

    4 1 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД реши на РЕФЕРЕНДУМ да бъде построена АЕЦ "Белене" !

    ПРОДАЖНИТЕ български АДМИНИСТРАТОРИ пренебрегнаха желанието на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !

    Правителството на Бойко Борисов, подписва в края на октомври 2020 г. ядрен меморандум за разбирателство между САЩ и България, като една от целите му е да доведе и до доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй от “Уестингхаус” !

    За КАКВО РАЗБИРАТЕЛСТВО става въпрос, между ВЪЛК и АГНЕ ?! :)

    Да не забравим, че “Уестингхаус” се опита да зареди с гориво една украинска ядрена централа и за малко НЕ Я ВЗРИВИ !

    Коментиран от #4

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "GnG":

    За американците е важно каквото и да стане, да е далеч от тяхната територия. Дали ще е взривен ядрен реактор и радиоактивно замърсяване или война, това да е далеч.
  • 5 Тъпотия или

    1 1 Отговор
    Атомната енергия създава електричество, за какъв чемер им е този водород?

    Коментиран от #6

  • 6 pbdan

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъпотия или":

    Това се прави когато електроенергията от АЕЦ е излишна и трябв да се оползотвори някак си. Например у нас има 2000МВт от АЕЦ Козлодуй. През нощта в събота и неделя консумацията на страната пада до 2800МВт, понякога и до 2400МВт. Ако АЕЦ Белене беше построена с нейните още 2000МВт какво ще правим с излишните атомни 1200МВт? Има още ВяЕЦ, малки частни ВЕЦ, заводски и топлофикационни ТЕЦ, еко ТЕЦ които няма да спрат. Американската ТЕЦ и Марица 2 и 3 също ще се опънат. Какво да правим тогава освен водород? За щастие Белене още не е построена и имаме 3 ПАВЕЦ-а. За България е още рано за водород.

    Коментиран от #8

  • 7 Госあ

    1 0 Отговор
    Това е проучено 98 година в Япония и работи досега.
  • 8 GnG

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "pbdan":

    През ноември 2014 г. най-голямата ТЕЦ у нас "Марица-изток 2" бе определена от Европейската агенция за защита на околната среда като най-вредната за здравето на хората индустриална единица в целия ЕС. А общо изпусканите от българската енергетика 42,8 млн.т. CO2 годишно означават по 6,05 т/човек, което е с 38% повече от средното в света (4,37 т/човек).

    "Американските" ТЕЦ-ове са също такъв замърсител.
Новини по държави: