Отидете към основна версия

3 134 19

Албания са отличниците на Европа! По производство на канабис

  • канабис-
  • трева-
  • албания-
  • наркотици

Разнообразието от участници във веригата за доставка на кокаин между Латинска Америка и Европа улесни увеличаването на наличността на кокаин в Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Албания се споменава като основната държава на произход на канабис в Европа и шестата в света за периода 2015-2019 г., според последния глобален доклад за наркотиците през 2021 г., публикуван от UNODC, глобалният офис на ООН за престъпност и наркотици.

На графиката, публикувана в доклада, „ Основни държави на произход на канабис”, според докладите на страните членки, където са изследвани 71 държави за периода 2015-2019 г., Албания е посочена на шесто място в света, след Мароко, Афганистан, Пакистан, Ливан, Ислямска република Иран.

Според проучването Албания е на първо място в Европа, надминавайки Испания и Холандия. Испания се споменава като осмата в света, докато Холандия е девета, съобщава Balkan web.

Посочва се също, че албанските мрежи, тъй като са важни в търговията с кокаин в цяла Европа, прилагат така наречения бизнес модел „от край до край“, ефективен модел, който изключва трети страни и управлява процеса от началото до края.

"Разнообразието от участници във веригата за доставка на кокаин между Латинска Америка и Европа улесни увеличаването на наличността на кокаин в Европа", се казва в доклада.

В диаграмата албанците представляват значителна част от чуждестранните граждани, арестувани във връзка с индивидуални изземвания на кокаин, изчислени според размера на изземването.

По този начин 25% от арестите от първо ниво в търговията са на хора от албански произход. Освен албанските групи, участващи в разпространението на кокаин в цяла Европа, участват и сърбохърватските групи. Гражданите на Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора и Сърбия също са се превърнали в ключови играчи при набавянето на големи количества кокаин и организирането на транспорт и продажби на европейски купувачи, сочи докладът.

Заключението е, че това явление е довело до засилена конкуренция и по-чести случаи на сътрудничество между различни групи, участващи в търговията с кокаин, което е довело до по-ефективна верига на доставки, придружени от високи нива на отглеждане и производство на кокаин в Южна Америка, и по този начин се увеличи наличността на кокаин в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: