Last news in Fakti

23 Юни, 2021 20:10 7 404 18

Кокаин за Европа: Антверпен вече е неузнаваем

  • кокаин-
  • дрога-
  • антверпен-
  • наркотици

Държавите не трябва да бъдат доволни от това, че се конфискуват все по-големи количества наркотици

Кокаин за Европа: Антверпен вече е неузнаваем - 1
Снимка: shutterstock

Престъпни наркобанди превърнаха второто най-голямо пристанище в Европа – това в белгийския Антверпен, в център на незаконната търговия с кокаин. С годишна печалба от 4 млрд. евро те могат да подкупят когото си пожелаят.

Пристанището в Антверпен е второто най-голямо в Европа. То е душата на града и основен източник на неговото благосъстояние – още от Средновековието. Но в последно време пристанището се е превърнало и в същински проблем за белгийските власти. Нидерландските наркобанди го използват като мост в търговията с кокаин между Латинска Америка и Европа.

Нищо чудно, защото пристанището е трудно контролируемо. През 2013 г. белгийските митничари са иззели 4,7 тона кокаин оттук. През 2020 г. те вече са над 65 тона – повече от където и да е другаде в Европа. А разследващите са сигурни, че откриват само малка част от наркотиците.

4 милиарда евро годишно печалба

Годишната печалба на престъпните банди е 4 милиарда евро. Всичко това създава сериозни рискове за Антверпен. През последните години все по-често се стига до сблъсъци между различните престъпни организации: веднъж кафене е обстрелвано с автоматично огнестрелно оръжие, друг път гангстери взривяват ръчна граната под колата на предполагаеми конкуренти в нелегалния бизнес.

Градът се смята за сигурен, затова случващото се е истински шок за неговите жители. Търговията с кокаин изцяло променя климата на Антверпен, казва кметът Барт де Вевер. Цялото общество е засегнато - независимо дали от повишените цени на имотите, прането на пари или от това, че престъпните банди набират млади хора, които да включат в незаконния бизнес.

Корупцията и престъпността проникват все по-надълбоко

Криминалните банди корумпират обществото. “През последните няколко години бяха арестувани служители в полицията, съдебната система и администрацията, подкупени от престъпници”, признава де Вевер. Дори бизнесмени, с които самият той се е срещал в кметството, по-късно са разкрити като престъпници от полицията: “Наистина вече не можеш да вярваш на никого, просто твърде много пари са в играта”, казва кметът.

Барт де Вевер е лидер на Новофламандския алианс, който си поставя за цел изкореняването на наркопрестъпността. Той изготви специална програма за постигането ѝ, но днес признава, че ситуацията е извън контрол. Кметът освен това е под полицейска охрана, след като подслушани разговори разкриха, че престъпниците планират контрадействия срещу инициативите му за ограничаване на търговията с наркотици.

Проблемът обаче далеч не е само белгийски. В пристанищата в Ротердам, Барселона и Хамбург в последните години също бяха иззети големи количества кокаин. През февруари в Хамбург бяха конфискувани 16 тона - най-голямата залавяна пратка в Европа до момента.

“Кокаинова вълна” залива Европа

Федералната криминална служба заговори за “кокаинова вълна”, заляла Европа. “Европейският пазар сега е по-интересен за латиноамериканските картели от САЩ, защото тук могат да се изкарат повече пари”, казва Кристиан Хопе, който ръководи отдела по организирана престъпност в криминалната служба на Германия. Барт де Вевер призовава за по-сериозен контрол и по-добра международна координация.

Не само службите за сигурност в цяла Европа гледат със загриженост на растящия пазар на кокаин. От една страна процъфтяващата търговия с наркотици излива пари в джобовете на организираната престъпност, която след това ги инвестира в нови престъпления. От друга страна търговията с кокаин има потенциал да застраши и утвърдени демокрации, смята криминалистът Арнд Зин, защото “незаконно спечелените пари се изсипват обратно в легалната икономика и по този начин се подкопава демокрацията.”

Държавите не трябва да бъдат доволни от това, че се конфискуват все по-големи количества наркотици, казва Зин. По-скоро полицията и митниците се нуждаят от повече възможности да предприемат категорични действия срещу хората, които стоят зад големите наркосделки. Досега обаче на Германия липсваха ресурси за такива “структури разследвания” и готовност от политиците да приемат, че понякога те не водят до желания резултат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубава работа

    12 3 Отговор
    Си е тази работа.Ако не ви требва,дайте ми го.
  • 2 пфу

    14 18 Отговор
    Тия пък ще ми се фукат с 4 милиарда,друго си е черепухата с 1 трилион:)))

    Коментиран от #9

  • 3 ссс

    30 5 Отговор
    Да не се правят на ударени и ,че са на "загуба" ,защото всички знаем с изетите 65 тона кокаин на година ,как се пуска обратно на пазара или отива в носовете именно на разследващите.Да не мислите ,че 65 тона кокаин просто ей така се изгарят след акцията ?!

    Коментиран от #7

  • 4 Сатана

    20 2 Отговор
    Никой не е заинтересован да закрие бизнес за милиарди.След като си плащат “данък спокойствие” всичко е ОК.Демокрацията няма да пострада.А на Острова се предлага най—качественото и евтино “бело” а в Амстердам са ментета.А и урвите по витрините са грозни.Сити брейк на Слънчака—чакарака — магистрала на пъпа на сервитьорката….удриии уке!
  • 5 другаде

    41 1 Отговор
    Струва ми се, проблема е другаде. А именно - наркоманирането на разстящото ново поколение на Европа.
    Пари, власт и корупция е имало винаги. Потъкване на всякакви норми и морал. Просто сега се появява нов "играч" и старите надават вой. НО за мен е плашеща дори идеята за една наркозависима Европа. Какъв морал, какви ценности и каква демокрация да очаквам от нашите господари?
  • 6 Буратино

    30 2 Отговор
    Не може да съществува наркоразпространение или каквато и да е международна престъпност, без чадър от политическа партия= тайни служби= полиция. Всичко е много лесно за решението на тоди проблем, на нали са уж демократични времена и убиеца, и изнасилвача и педофила и наркобарончето имат права. Куршум за всеки един замесен в тези ла.на и масово тестване на клиенти при излизане от барове, дискотеки и ресторанти. Наркотик ( независимо какъв) в кръвта- първа глоба 5 хил евро. Второ провинение в рамките на 1 год= 10 000 евро и при трето в рамките на следващите 5 год= 5 год затвор. А да видим кой ще си пуши или шмърка тогава. Ама контрол Не за седмица или две, постоянен. Също така и на политици, всякакви зализани бизнесмени, прокурори а съдии и ченгета. 1 год е много и Европа ще се изчисти от тази проказа. Са ма много законодатели и хора с власт са топнали и двете ръце в кацата.
  • 7 пфу

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "ссс":

    абе нека изпукат бе,таман повече чист въздух за другите
  • 8 Филипинският модел.

    20 1 Отговор
    В Европа трябват хора от типа на Дутерте евъв Филипините. Той направо наркотата ги разстрелва,че даже европейски организаций се застъпват защо не вкарва престъпниците в затвора,ами ги разстрелва. Е такъв има ли в БГ ,за 3 месеца няма да си познаем собствената държава.
  • 9 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "пфу":

    Научи числата и тогава пиши.
  • 10 гост

    16 0 Отговор
    Като само от наркотици нелегалната печалба в Белгия е 4 милиарда, то с какво основание ни наричат "най-корумпираната страна в ЕС". Да си видят своята корупция и после да съдят другите. Нашите са първолаци сравнено с тях.

    Коментиран от #12

  • 11 Легална мафия

    8 0 Отговор
    Маски глоби ваксини,тестове
  • 12 Тоалетна хартия

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Запада винаги ни е мразил. Дръжте крадеца вика крадеца. Икономиката на тия се държи на войни, изнудвания, хазрат, проституция, наркотици и колонизация....
  • 13 Hoho Boho

    3 1 Отговор
    Буци, виждаш ли какво правят хората?
    Бегай там, въведи ред и почвай да пълниш шкафо.
    Не мизерствай тук, мизернико!
  • 14 Рошко

    2 0 Отговор
    Има лесно, да дойде един като тоз премиер на Малайзия ли Филипините беше, всеки хванати с бело да ги гърмят като зайци и макс една година няма да е на първо място, че даже и награда дават хората

    Коментиран от #16

  • 15 Георги

    2 0 Отговор
    Задължителни тестове за всички държавни служители.
  • 16 Премиерът

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    А бе направо си е от Индонезия , ама карай !
  • 17 Индонезия

    5 0 Отговор
    Индонезия има едни от най-строгите закони за наркотици в света - включително смърт чрез разстрел ! Наскоро бе осъден на смърт французин заловен с куфар екстази .
  • 18 7266

    0 0 Отговор
    Трябва им Родриго Дутерте.
Новини по държави: