Отидете към основна версия

7 364 44

Кмет: Никакви афганистански бежанци в моя град!

  • афганистан-
  • кмет-
  • ница-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • афганистанци-
  • франция-
  • кристиан естрози

Опасения от нова бежанска вълна в Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кметът на Ница Кристиан Естрози категорично се противопоставя на приемането на нови бежанци в града, като аргументира позицията си с опасения за безопасността на жителите на града. Съответното той заяви в ефира на радио RTL, предаде агенция "Фокус".

„Не, не искам да приемам бежанци тук, това е очевидно. Нашият град стана жертва на тероризъм преди няколко години“, подчерта Естрози, припомняйки терористичната атака на 14 юли 2017 г. на Английската алея, когато камион връхлетя група хора и уби 86 души, а също и за нападението срещу енориаши на църква в Ница, при което загинаха трима души.

В тази връзка ръководителят на градската администрация призова за строга миграционна политика, по-специално чрез създаване на пунктове за приемане на молби за убежище извън страната. „Това е необходимо, за да не се подават молби за убежище след пристигане във Франция, а в консулствата, на границата. Необходимо е да се обсъди координацията на международно ниво по отношение на контрола [на границите] и репатрирането“, препоръча Естрози.

Той се застъпи за по-мащабни експерименти с използването на високи технологии, за да се гарантира безопасността в градовете. Кметът припомни, че в Ница има 3,8 хиляди външни камери за видеонаблюдение, но кметството не може да получи разрешение да използва система за разпознаване на лица за проследяване на екстремисти, престъпници или незаконни мигранти. „Трябва да разберете, че завземането на властта от талибаните е заплаха за сигурността на западния свят и свободните страни. Международната общност трябва да координира усилията“, каза Естрози.

Ръководителите на администрации на други големи градове във Франция не споделят позицията на Естрози и много, включително кметовете на Гренобъл, Лил, Лион, Марсилия, Руан, например, изразиха готовност да приемат афганистански бежанци. Париж, където през 2015 г. се случиха най-кървавите терористични атаки в историята на Петата република, също се готви да приеме бежанци от Афганистан, а кметицата Ан Идалго обеща да направи всичко възможно, за да им осигури достоен живот условия.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: