Last news in Fakti

18 Август, 2021 08:50 2 282 17

Конгресмени ще разследват какво се е объркало в Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • конгрес-
  • разследване-
  • джо байдън-
  • кабул-
  • талибани-
  • сигурност

Събитията от последните дни бяха кулминацията на поредица грешки

Конгресмени ще разследват какво се е объркало в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Членове на американския Конгрес, в това число и много такива от Демократическата партия на президента Джо Байдън, заявиха, че изпитват все по-голямо незадоволство от събитията в Афганистан, и обещаха да разследват какво се е объркало, предаде агенция "Ройтерс".

"Събитията от последните дни бяха кулминацията на поредица грешки на правителствата на републиканците и демократите през последните 20 години", заяви сенатор Боб Менендес, демократ и председател на външнополитическата комисия на Сената.

Ситуацията в Афганистан ескалира бързо. На летището имаше хиляди хора, които се опитват да се доберат до заветното място в някой от самолетите за евакуация. Американските войници, които охраняваха кабулското летище, дори бяха принудени да извършват предупредителни изстрели, защото хората блокираха пистите за кацане и излитане.

Афганистанската армия, която наброява 300 000 души, и която в продължение на две десетилетия беше обучавана, финансирана и въоръжавана от Запада, не оказа никаква съпротива на талибанските бунтовници. Съветникът по националната сигурност на американския президент Джо Байдън Джейк Съливан призна, че значително количество американска военна техника е попаднало в ръцете на талибаните.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    22 1 Отговор
    Нищо ново ‼️Просто 1975г се повтаря ‼️
  • 2 хъхъ

    24 1 Отговор
    Да бъде изслушан военния министър в парламента. Парламентарна комисия да разследва участието на България в престъпната война и защо сме победени.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    19 2 Отговор
    Новите клоуни просто играят със старите номера ‼️ Как САЩ влязоха във Виетнам и как излязоха ‼️
  • 4 ТОПЛАТА ВОДА

    17 0 Отговор
    Объркаха ви се сметките че можете под прикритието на демокрация, налагана с оръжия, да заблудите света че реално точите кинти чрез НАТО за да таливате на оръжуйната си индустрия и лобита. След някоя година ще разследвате и в Ирак какво се е объркало, а изводите ще са същите, като добавим и точенето на петрол. Иначе пасито ни лъжеше как сму щели да печелим от възстановяването и дайте да опростим иракския дълг.
  • 5 гадно

    13 2 Отговор
    Демек ще разследват кой ми изцапа гащите.
  • 6 Вася из Москвы

    5 3 Отговор
    Сега целия свят да се помоли на САЩ да се върнат
  • 7 Левски

    16 0 Отговор
    Нищо не се е объркало просто загубихте войната! Тръмп каза преди две години случайно че Америка губи войната в Афганистан и трябва да направи нещо! Еми ние го видяхме това нещо То беше бягане през глава и отстъпление!
  • 8 mi6osp

    13 0 Отговор
    В Афганистан, след Корея и след Виетнам, САЩ загубиха поредната си по-сериозна война .
  • 9 Левски

    13 1 Отговор
    Америка изгуби войната но на мен ми стана интересно че талибаните охраняват руското посолство с картечници и пазят руснаците като очите си! Дали пък Русия не се реваншира за войната между Съветския съюз и Афганистан!

    Коментиран от #15

  • 10 SH BG

    12 0 Отговор
    К'во да се е объркало?...

    Нищо ново под Слънцето...

    Агресора САЩ завладява с оръжие една богата, стратегическа или неподдаваща се на контрол държава, разгражда я, и я отслабва, като през цялото това време я ограбва. Създава своя пета колона там, с помощтта на която прави всичко описано по-горе..

    Когато държавата вече е ликвидирана и не им е интересна в никакъв аспект, следва изоставянето и, и оставяне на "петата колона" на милостта на унищожаваните дотогава от нея...!!!

    Е те така ще е до края на хамериката...!!!

    Дааа...!!!
  • 11 Учуден

    10 0 Отговор
    Брей, какво се обърка, ма'ка му? Да не би Атлантическият Новият Световен Ред, нещо май, да е сбъркан по рождение, а?
  • 12 Какво

    10 0 Отговор
    недоволство, бе, деменцийо! Изниза се и обърка цяла Европа. За чий бяха убитите войници от мисиите, защо 19 години изпращахме и ние мисии там! СССР влезе там през 79-та година за подкрепа на просъветското правителство на Кабул. Конфликтът тогава беше между това правителство и опозицията на муджахидините. Десет години по-късно се изтеглиха. Разбраха, че там война не може и не трябва да се води. "Не питай питай старило, а питай патило". Да бяхте поразпитали малко преди да се изявите като световен жандарм и там.
  • 13 Гост

    11 0 Отговор
    "Aфгaниcтaнcкaтa aрмия, кoятo нaбрoявa 300 000 души, и кoятo в прoдължeниe нa двe дeceтилeтия бeшe oбучaвaнa, финaнcирaнa и въoръжaвaнa oт Зaпaдa, нe oкaзa никaквa cъпрoтивa нa тaлибaнcкитe бунтoвници."
    Защото си дадоха сметка, че това правителство, което е слуга на чужди интереси, не е тяхно. На никой не му се умира за този, който духа! Хората си искат свободата и сами да решават как да живеят! Никое правителство не може да се задържи дълго, ако няма вътрешната подкрепа на народа си!
  • 14 Памперсо

    10 1 Отговор
    Ся да си правят сметката що ще се случи в Източна Украйна, никой няма да застане срещу армията от Изток, всички дружно ще скочат срещу наемниците от Западната страна
  • 15 mi6osp

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Левски":

    Талибаните охраняват руското посолство,защото след войната СССР се изтегли през деня, с развети знамена и остави в Афганистан училища и детски градини, а САЩ избягаха тайно нощем и оставиха само безкрайни макови полета и купища оръжия..
  • 16 Енчев

    0 0 Отговор
    ОТАNците , които бягаха панически от Кабул, взеха "най-скъпото" - бирата и уискито, и забравиха марионетните си колеги от Украйна, Грузия, България, Румъния, Индия, и БритДауния.
    Талибаните, все още не проявяват агресия към тях, но са сменили охраната на базата, и са разпоредили, предаване на оръжията .
    Единствените 2 посолства, функциониращи в Кабул, братското-Руско и Китайско, казват, че ще помогнат, но как, все още неизвестно.
    "Гласът на, Н€суверенна-БЪЛГАРИЯ"
  • 17 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ТУК ИЗСКАЧА " ИЗМАМЕНАТА КАМИЛА "!НЯМАМ ПРЕДСТАВА ЗАЩО .