Отидете към основна версия

4 937 19

Криза! Турция укрепва със стена и кули границата си заради бежанци от Афганистан

  • турция-
  • афганистан-
  • бежанци-
  • талибани

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган отхвърли по-рано предупрежденията и критиките от опозиционните партии за увеличаване на броя на мигрантите от Афганистан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страхувайки се от нова бежанска криза, Турция изпраща войници да укрепят границата с Иран, за да спре потенциалния приток на афганистанци, бягащи от талибаните, съобщава АП.

Нередовните пристигания вече се появяват, тъй като афганистанците, избягали преди седмици и месеци, се появяват в пресечената гранична зона на Турция след дълъг преход през Иран. Група афганистанци, срещната от "Асошиейтед прес" близо до границата, заяви, че са дезертирали от афганистанската армия и са избягали от страната, тъй като настъплението на талибаните се е ускорило.

"Избягахме от необходимост. Талибаните нападнаха страната ни и сега я контролират, надяваме се, че турското правителство ще ни приеме", каза един от тях, Фероз Седики, пред АП. Той обяснява, че са изкачили планина, за да стигнат до Турция, понасяйки жажда и глад.

Несар Ахмад, друг член на групата казва, че са нападнати и от крадци, които им отнели парите и мобилните телефони.

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган отхвърли по-рано предупрежденията и критиките от опозиционните партии за увеличаване на броя на мигрантите от Афганистан.

Тази седмица той призна, че Турция е изправена пред нова бежанска вълна от Афганистан и заяви, че правителството му ще работи с Пакистан, за да се опита да донесе стабилност в опустошената от войната страна. Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че границата с Иран се подсилва с войски и че стената, която се издига на границата, е към края си.

Турция вече е дом на около 4 милиона мигранти - повечето от тях бежанци от Сирия, избягали от гражданската война в съседната страна. Антимиграционните настроения вече са високи в страната, която се бори с икономически проблеми, включително високата безработица, които се влошиха от пандемията.

Видео изображения, разпространявани в социалните медии в последно време, показват групи млади мъже, за които се твърди, че пристигат в Турция от Иран. Някои медии съобщават, че до 1000 мигранти преминават границата с Иран всеки ден.

Опозиционните партии призовават правителството да "поеме контрола над границите" и да предотврати нов скок на миграцията.

Те също така предупредиха срещу всяко ново миграционно споразумение между Турция и западните държави като това, което Анкара постигна с ЕС през 2016 г. Съгласно тази сделка, Анкара се съгласи да предотврати притока на мигранти към Европа, докато ЕС от своя страна обеща, наред с други неща , да изпрати милиарди евро в Турция за сирийските бежанци.

Основната опозиционна партия също твърди, че Ердоган е сключил тайна сделка с президента на САЩ Джо Байдън, според която Турция би приела афганистанците, които са работили с американските сили. Посолството на САЩ публикува изявление в сряда, в което се казва, че твърденията са "напълно неоснователни".

Акар, който инспектира границата с Иран в неделя, заяви, че около 62 000 души са били възпрепятствани да преминат тази граница от началото на годината.

"Ще засилим усилията си и ще покажем, че границите ни са непроходими", каза той.

"Йени Шафак", който е близък до правителството, съобщи, че участък от 155 километра от планираната стена от 241 километра вече е издигнат на границата.

Почти 200 кули, оборудвани с наблюдение, също са построени, пише вестникът.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: