Отидете към основна версия

1 829 14

Байдън: Масовата евакуация от Кабул върви към приключване!

  • афганистан-
  • кабул-
  • джо байдън-
  • талибани

Канцлерът Ангела Меркел също обеща, че Германия няма да изостави онези афганистански сътрудници, които ще останат в родината след прекратяването на въздушния мост

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че масовата евакуация от Кабул върви към приключване след по-малко от седмица.

„В момента сме на път да приключим до 31-ви август. Всеки ден от операциите води до допълнителен риск за нашите части, но приключването до края на месеца зависи от това талибаните да продължат да сътрудничат и да позволяват достъп до летището на тези, които пътуват, както и да няма прекъсвания на дейностите ни“

Над 70 000 души вече са евакуирани от Кабул в рамките на един от най-мащабните въздушни мостове в историята. Днес в евакуацията се включи и Русия, която прибра неколкостотин свои и чужди граждани с четири самолета от афганистанската столица. Още хиляди обаче продължават да се тълпят около международното летище в Кабул.

В отговор на американските съюзници, според които шестте дни до 31-и август няма да са достатъчни, Байдън посочи заплахата от групировката "Ислямска държава" за американските войски, охраняващи летището.

Канцлерът Ангела Меркел обеща, че Германия няма да изостави онези афганистански сътрудници, които ще останат в Афганистан след прекратяването на въздушния мост.

В реч пред Бундестага Меркел се обяви за диалог с талибаните за защита на човешките права и на постиженията на международната общност в страната от последните 20 години

Меркел обяви, че германските сили ще прекратят спасителната си акция вероятно още този петък. Тя подчерта, че последните 20 години не са били напразни - за този период в международните сили са успели да помогнат в Афганистан да се построи важна инфраструктура. 70% от афганистанците вече имат достъп до чиста питейна вода, а 90% - до ток. „Но трябва да сме наясно, талибаните сега с реалността там“, заяви Меркел.

В момента вървят преговори и как да се продължи защитата на оставащите хора в страната, които се страхуват от талибаните. Германската армия е успяла да изтегли досега 4600 души от 45 нации. Половината от евакуираните са жени.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: