Last news in Fakti

25 Август, 2021 22:22 2 963 22

Талибаните искат подкрепа от Турция за летището в Кабул, но само техническа

  • кабул-
  • афганистан-
  • талибани

Правителството на президента Реджеп Ердоган обаче от месеци заявява, че може да запази присъствие на летището, ако бъде поискано

Талибаните искат подкрепа от Турция за летището в Кабул, но само техническа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Талибаните са поискали от Турция техническа помощ за управлението на летището в Кабул след заминаването на чуждестранни сили, но настояват армията на Анкара също да се изтегли напълно до крайния срок за август, казаха двама турски представители пред "Ройтерс".

Условното искане на талибаните, които се върнаха на власт в Афганистан 20 години след като бяха свалени от САЩ, оставя на Анкара трудно решение дали да приеме тази опасна работа, каза един служител.

Главно мюсюлманска Турция бе част от мисия на НАТО в Афганистан и все още има стотици войници на летището в Кабул. Длъжностните лица казват, че са готови да се оттеглят в кратък срок.

Правителството на президента Реджеп Ердоган обаче от месеци заявява, че може да запази присъствие на летището, ако бъде поискано. След като талибаните завзеха контрола над страната, Турция предложи техническа помощ и сигурност на летището.

"Талибаните са отправили искане за техническа поддръжка при управлението на летището в Кабул", заяви висш турски представител, добавяйки обаче, че искането на талибаните всички турски войски да напуснат ще усложни всяка бъдеща мисия.

"Осигуряването на безопасността на работниците без въоръжените сили на Турция е рискована работа", каза той, говорейки при условие за анонимност.

Преговорите с талибаните по този въпрос продължават и междувременно подготовката за изтегляне на войските е приключила, каза той. Не е ясно дали Турция ще се съгласи да предостави техническа помощ, ако нейните войски не са там, за да осигурят сигурност.

Друг турски представител заяви, че окончателното решение ще бъде взето до крайния срок на 31 август чуждестранните сили да напуснат страната и да прекратят 20-годишното военно участие в Афганистан.

Турция похвали това, което определи като умерени изявления на талибаните, откакто те завзеха Кабул и заяви, че е отворена за ангажиране с тях, след като бъде сформирано ново правителство.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид заяви, че групата иска добри отношения с Анкара.

"Искаме добри отношения с Турция, турското правителство и мюсюлманския турски народ. Що се отнася до турските сили, разположени в Афганистан, ние не се нуждаем от тях в нашата страна и след като евакуацията приключи, ние ще осигурим летището", каза Муджахид.

Турция отговаряше за осигуряването на летището в Кабул по време на разполагането на НАТО и участва в усилията за евакуация през последните две седмици.

САЩ казват, че координират с регионалните партньори, както и с талибаните, бъдещата експлоатация на летището в Кабул.

"Функционираща държава, функционираща икономика, правителство, което има някаква прилика на отношения с останалия свят, се нуждае от функциониращо търговско летище", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в понеделник.

"В момента сме в дискусия с талибаните по този въпрос. Те ни посочиха недвусмислено, че се стремят да имат функциониращо търговско летище."


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    6 1 Отговор
    Нещо С400 ли искат или ятагани?

    Коментиран от #21

  • 2 АБЕ ТУРКИЯ КЕ БЪДЕ

    10 10 Отговор
    НА ТРИ КОНТИНЕНТА,БЕ!!!???👳👳👳

    Коментиран от #7

  • 3 Kcanba

    7 0 Отговор
    и от германия ще искат, само техническа - за циклон-Б, за газовите камери. и от фащ ще поискат, само техническа - за радиоактивни отпадъци , за т.нар мръсна бомба!!!!
  • 4 жужетоЗе

    5 0 Отговор
    АА, НИЕ, пъево на моя, моляяя!)))
  • 5 Fenasi Kerim

    16 1 Отговор
    Турците вече обявиха тази вечер че си изтеглят войниците в извънредна новина в CNN TURK тази вечер в седем и половина. Турското общество също не иска да участва в подобни авантюри. Не искат бежанци, искат закрепване на границите и изтегляне на войниците. Както каза един турски коментатор "ако днес талибаните кажат, че всеки е свободен да прави каквото си иска, жените могат да ходят забулени или с къси поли за нас няма значение афганистанците ще скочат и против талибаните °. Те искат да живеят по този начин нека си живеят никой няма право да им се меси в начина на живот. Но да си седят там.

    Коментиран от #11

  • 6 Султан Ердоган

    1 8 Отговор
    с радост ще помага на тези най-правоверни мюсюлмани да изпращат още джихадисти към джендърска Европа...
  • 7 5иция

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "АБЕ ТУРКИЯ КЕ БЪДЕ":

    А ми тя вече има това влияние Азия, Европа и Африка. Да бе казъл поне 4.
  • 8 За Шериата

    1 5 Отговор
    Фундaмeнтaлиcтитe, кoитo тoрмoзят хриcтиянcкa Eврoпa, нe ca пo-рaзлични oт cъбрaтятa cи, cъзнaтeлнo пoдпaлили прeди 30 гoдини хoтeл „Мaдъмaк“ в грaд Cивac. Тaм изгoряхa живи 35 души – чacт oт цвeтa нa турcкaтa интeлигeнция. Oт пoжaрa пo чудo уcпя дa ce cпacи извecтният пиcaтeл, пoзнaтият и прeвeждaн и у нac, Aзиc Нecин, чиятo oбвинитeлнa рeч прeд cъcтaв нa Глaвнaтa прoкурaтурa в Aтинa и днec e aктуaлнa. Eтo чacт oт нeя:

    „Oбвинявaм вcички нaши прaвитeлcтвa, кaзвa тoй, кoитo cи зaтвaряхa oчитe или пooщрявaхa фaнaтизмa дoри cъc зaкoнoви нoрми – уж в имeтo нa дeмoкрaциятa. Cрeднoвeкoвнoтo иcлямcкo вaрвaрcтвo в Cивac нe e нитo първoтo, нитo щe бъдe пocлeднoтo му прoявлeниe в cтрaнaтa. Иcтинcкитe винoвници зa тoвa ca oнeзи, кoитo зaeмaт ключoви пoзиции във влacттa и пoд мacкaтa нa „зaщитници нa дeмoкрaциятa“ зaхрaнвaт тoвa гниeщo трecaвищe – тo прoизвeждa диви cъщecтвa c брaди и чaлми, тe крeщяхa в
    изcтъплeниe прeд гoрящия хoтeл: „Иcкaмe Шeриaт!“ и „Cъд зa нeвeрницитe!…
    Шeриaтът нaвcякъдe e eдин и cъщ, eднaкви ca нeгoвитe прaвилa и зaпoвeди зa рязaнe нa ръцe и eзици, убивaнe c кaмъни нa нeвярнaтa cъпругa. Тoвa ca дoгми, извлeчeни oт Кoрaнa, и вcякaкви oбeщaния
    зa „cмeкчaвaнe, хумaнизирaнe и дeмoкрaтизирaнe“ нa иcлямa ca глупocти, лъжливи и нeприлoжими бacни…
    Дoкaтo гoвoря тук прeд вac, виждaм кaк прoдължaвa нacтъплeниeтo нa Шeриaтa, кoйтo вce пo-cмeлo oгoлвa зъби и вaди нoкти, ръмжи и дeбнe нoвaтa cи плячкa. Жaлкo зa Турция и нeйния нaрoд! Глeдaм
    нa

    Коментиран от #10

  • 9 Fenasi Kerim

    8 1 Отговор
    Интервюират един афганистанец в Турция. В Истанбул. Млад мъж на 20 години. Говори турски добре. Все още не е получил гражданство. Не е пущун а таджик. Те бързо научават турския защото е близък. Както румънците бързо проговарят на френски или италиански - една и съща езикова група. Младия афганистанец е успял след две години живот в Турция да докара и съпругата си. Съпругата му обръща гръб към камерата. Не иска да я снимат. Тя няма право да участва в интервюто. Мъжът говори против талибаните но се държи като тях. Кръвта вода не става както се вика. Оплаква се от омразата към бежанците. "Дайте ми оръжие и ще се бия с талибаните". Но ми направи впечатление, че жена му се криеше и не говореше. Нямаше думата.
  • 10 Fenasi Kerim

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "За Шериата":

    Хубавото е че вече няма никакъв шанс за Шариат в Турция. Обществото се модернизира още повече не знам може би благодарение на Интернет но поне 95% са против шариат в Турция. Не е като преди 10 години. Вече даже не се и спори по тази тема. Питат ги по улицата "Светска Турция или Шариат" - повечето отговори са "Вие луди ли сте какъв Шариат виждате какво става в подобни държави".

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Oчаквано

    10 8 Отговор

    До коментар #5 от "Fenasi Kerim":

    Време е също да се изтеглите от Либия, Ирак, Сирия, Арцах, Кипър. Нищо добро не ви очаква от глупавите приключения, до които ви е довел Ердоган. Само финансови страдания и емигранти. Имахте растеж и стабилност и откакто той започна глупостите, имате бедност, несигурност и следва хаоса.

    Коментиран от #12, #16, #20

  • 12 Fenasi Kerim

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Oчаквано":

    От арменци акъл не искам. Само коняк и музика.

  • 13 Бля бля бля

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Fenasi Kerim":

    А кой тогава гласува за ислямиста Ердоган ?! Дори болшинството от тези турци, които живеят от много години в Европа го подкрепят...
    Прочети ли казаното от Азиси Несин ?

    Коментиран от #15, #22

  • 14 Така ли

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Fenasi Kerim":

    Те и иранците, които са наследници на великата персийска цивилизация си мислеха така преди 42 години...
  • 15 Fenasi Kerim

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бля бля бля":

    Гласуват националистите. Той успя да обедини религиозни и националисти. Много добър оратор, силен лидер. Аз не го защитавам. Не го и харесвам. Привичките му са диктаторски. Но в голямата си част турците са националисти а не ислямисти. Той успя да намери тази струна с която да влияе на чувствата и на едните и на другите.

    Коментиран от #17

  • 16 Ами радвай се ако е така

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Oчаквано":

    Ама нещо не се радваш...😂😂😂
  • 17 ФАКТ :

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Fenasi Kerim":

    99 % от турците са националисти...

    Коментиран от #18

  • 18 Fenasi Kerim

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "ФАКТ :":

    Абсолютно. Надменни са. Аз не се причислявам към тях. Бг турчин. Но съм живял доста там. Знам им привичките. Работил съм с анадолците. Имат голямо самочувствие. Ти му казваш (давам пример) - "Ами ако не стане така, ами ако се ядоса" - и отговорът е "какъв е той? Кой е бе за какво се мисли. Пука ли ми какво ще отговори, какво ще помисли, ти мъж ли си или госпожица? Ти не си ли потомък на Великия турски народ? Бива ли турчин да се бои от нещо освен от Аллах. По добре да умра отколкото да съм страхливец. ".... и подобни думи...

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мехмед

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Oчаквано":

    Ти си гледай там собствената държава! Не се меси в чуждите дворове!
  • 21 1944

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    талибаните си имат хамериканско модерно оръжие , руски боклуци не търсят.
  • 22 Мехмед

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бля бля бля":

    Ердоган не е никакъв Ислямист /в смисъла на това което разбираш/.
    Да, с консервативни възгледи е, но за нещо освен светска Турция не би и помислил.
Новини по държави: