25 Август, 2021 20:06 1 749 14

Байдън: Масовата евакуация от Кабул върви към приключване!

  • афганистан-
  • кабул-
  • джо байдън-
  • талибани

Канцлерът Ангела Меркел също обеща, че Германия няма да изостави онези афганистански сътрудници, които ще останат в родината след прекратяването на въздушния мост

Байдън: Масовата евакуация от Кабул върви към приключване! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че масовата евакуация от Кабул върви към приключване след по-малко от седмица.

„В момента сме на път да приключим до 31-ви август. Всеки ден от операциите води до допълнителен риск за нашите части, но приключването до края на месеца зависи от това талибаните да продължат да сътрудничат и да позволяват достъп до летището на тези, които пътуват, както и да няма прекъсвания на дейностите ни“

Над 70 000 души вече са евакуирани от Кабул в рамките на един от най-мащабните въздушни мостове в историята. Днес в евакуацията се включи и Русия, която прибра неколкостотин свои и чужди граждани с четири самолета от афганистанската столица. Още хиляди обаче продължават да се тълпят около международното летище в Кабул.

В отговор на американските съюзници, според които шестте дни до 31-и август няма да са достатъчни, Байдън посочи заплахата от групировката "Ислямска държава" за американските войски, охраняващи летището.

Канцлерът Ангела Меркел обеща, че Германия няма да изостави онези афганистански сътрудници, които ще останат в Афганистан след прекратяването на въздушния мост.

В реч пред Бундестага Меркел се обяви за диалог с талибаните за защита на човешките права и на постиженията на международната общност в страната от последните 20 години

Меркел обяви, че германските сили ще прекратят спасителната си акция вероятно още този петък. Тя подчерта, че последните 20 години не са били напразни - за този период в международните сили са успели да помогнат в Афганистан да се построи важна инфраструктура. 70% от афганистанците вече имат достъп до чиста питейна вода, а 90% - до ток. „Но трябва да сме наясно, талибаните сега с реалността там“, заяви Меркел.

В момента вървят преговори и как да се продължи защитата на оставащите хора в страната, които се страхуват от талибаните. Германската армия е успяла да изтегли досега 4600 души от 45 нации. Половината от евакуираните са жени.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Позивна турист

    11 1 Отговор
    Какво прави шефа на ЦРУ при шефа на талибаните ?

    Коментиран от #9

  • 2 отопеда

    9 0 Отговор
    на Бай Дън чрез фото шоп му изтрили двата бастуня. Такава походка има.
  • 3 Иска

    11 0 Отговор
    да каже,че бягането през глава приключва!
  • 4 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Последния път, когато Афганистан падна, падна и Берлинската стена. Сега е ваш ред деменцийо краварска. И честит Разпад, по зле от СССР!

    Коментиран от #7

  • 5 Анонимен

    9 0 Отговор
    Краварите направиха мазало и сега се чудят как да се измъкнат Ни лук яли ни мирисали
  • 6 Тръмп му каза

    9 0 Отговор
    В сравнение с бягство от Афганистан, Виетнам изглежда като добре организиран стратегически план.
    Мумията си тури главата в торбата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 абе

    4 0 Отговор
    Дедка , не ти ли е време да се евакуираш в по-добрия свят ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ще ти

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Влезе, но не а положението а между...
  • 12 Watchdog

    5 0 Отговор
    Американската армия е май само един рекламен продукт... Стояха там 20 години с другите малоумници от НАТО, и се провалиха пародийно срещу шепа чалми с леко стрелково оръжие, доящи овцете и козите си между другото докато водеха войната.
  • 13 Смяяях

    5 0 Отговор
    Тея напълниха гащите, от някакви туземци с АК47 смятаааай. Генералите на САЩ си ядът фуражките. Вече никой ги няма за 5 стотинки. Първо Севрна Корея ги започна, после Турци в Сирия ги бомбардира и ги направи смешни а сега Талибаните просто ги изравниха с земята. Путин се залива от смях в момента.
  • 14 Енчев

    0 0 Отговор
    11/9/2001 - Нaчaлoтo нa трeтaтa пocлeднa вoйнa!
    Нaй-дългaтa eнeргийнa крaжбa нa CAЩ приключи c ПOЗOР и зa БЪЛГAРИТE!
    C пoмoщтa нa БЪЛГAРCКИТE OТAN-мaриoнeтки в AФГAНИCТAН, нa вceки 5 чaca eднo дeтe зaгуби живoтa cи или бe ocaкaтeнo!
    Дaми и Гocпoдa-Бългaри,
    Мoля кaжeтe иcтинaтa, кaк ce eвaкуирaхa нaшитe OТAN-мaриoнeтки oт Aфгaниcтaн, кoитo бяхa изocтaвeни, cлeд пoрeднoтo пoзoрнo бягcтвo нa aмeрикaнcкитe eнeргийни крaдци, oт тaм?
    "Глacът нa НECувeрeннa БЪЛГAРИЯ"
Новини по държави: