Last news in Fakti

25 Август, 2021 22:45 1 812 17

Съветник на Ердоган: Турция не може да бъде буфер за афганистанските бежанци към Европа

  • афганистан-
  • бежанци-
  • талибани-
  • турция

Илнур Чевик уточни, че не става дума за оказване на подкрепа на талибаните, а опит да се убедят да сътрудничат и да съблюдават правата на хората

Съветник на Ердоган: Турция не може да бъде буфер за афганистанските бежанци към Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Илнур Чевик, главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви за ББС Радио 4, че европейските страни не могат да разчитат на Турция да се справи с наплив от бежанци от Афганистан. Няма да е като със Сирия, допълни Чевик.

Запитан колко бежанци е готова да приеме Турция Илнур Чевик отговори, че зависи от ситуацията, но няма да се повтори историята със Сирия, когато Турция е отворила вратите си свободно за всички бежанци, а това е породило много проблеми, които продължават и до днес.

"Не можем да толерираме още една вълна от бежанци в Турция. Ще ги държим на разстояние. Международната общност също трябва да реагира. Това не е само проблем за Турция. ЕС и страните от Запада не могат просто да кажат „Нека Турция да бъде буфер“.

Чевик не приема варианта Турция да бъде нещо като спирка или подкрепителен пунк по пътя на бежанците, защото Турция дори не е съсед на Афганистан. Главният съветник на турския президент допълни, че сега е важно да не се изолират талибаните, а да се работи с тях, за да не се превърне страната в развъдник на тероризма. Чевик уточни, че не става дума за оказване на подкрепа на талибаните, а опит да се убедят да сътрудничат и да съблюдават правата на хората. Другата алтернатива е открита война с талибаните, а досегашните подобни опити са завършили с провал, отбеляза Чевик.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 будала чалма

    8 3 Отговор
    въй въй...а защитата на всички бедни и преследвани мюсюлмани, нашите братя, от могъщите и богати турци отново беше лъжа?!

    Коментиран от #10

  • 2 В е л и к и я

    6 3 Отговор
    Европа по най бързия начин да помогне на Турция за изграждане на висока стена , а не да чака да минат и после да и дава милиарди за да ги хранят ....да се връщат и да се бият ...!Светът ще им помага с храна оръжие и всичко необходимо ако се върнат и се бият .

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Така, значи

    8 2 Отговор
    До думата лицемерие и авантюризъм и експлоатация на религиозно чувство на прости мюсюлмани, речници по целия свят да напишат думата турчин.

    Коментиран от #12

  • 4 Не си велик

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "В е л и к и я":

    Защо в турция? ЕС трябва да изгради стена на границата на ЕС- България и Гърция

    Коментиран от #9

  • 5 Смяяях

    6 2 Отговор
    Като не искат да бъдат буфер, да не ги пускат на своя територия и да ги гонят от границата си. Сега, какво ще кажат, че не могат да се справят ли? Нали бяха голямата армия, голямата сила пък с едни невъоръжени бежанци не могат да се справят. Смешна работа.
  • 6 ФАКТИ :

    10 2 Отговор
    Турците са световни шампиони по наглост(гьонсуратлък). Техният бивш президент Тургут Йозал твърдеше, че Омир бил турчин-Омур, а пък Агамемнон - Ага Мемнун...
  • 7 А питам

    8 3 Отговор
    След като не може Турция да бъде буфер за афганистанските бежанци към Европа, защо иска и взема милиарди от Европа, за да бъде буфер за афганистанските бежанци към Европа??
  • 8 ФАКТ :

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "В е л и к и я":

    В мюсюлманска държава демокрация не може да има, докато собствените им народи не въстанат срещу ходжите и бейовете им. Но това ще стане, когото бъдат изолирани от цивилизования свят, както и всички мюсюлмани от Европа да се върнат в тези страни. И тогава няма да мине много време и те ще фалират, поради собствения си фанатизъм и простотия.

    Коментиран от #11

  • 9 В е л и к и я

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не си велик":

    Защото ако ги спрем тук и останат в Турция по палаткови лагери Ердоган ще иска да му плаща Европа рекет/ че ги хранел / за да ги не пусне , в милиарди които никой не знае за кво отиват .... Спирайте ги там и да си останат в Иран ...!Колкото по далече от границата на ЕС се спрат трайно и сигурно толкова по добре , а и да нямат друг шанс освен да се върнат и да се бият или квото щат там ....!
  • 10 Що бе прцал

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "будала чалма":

    Не ти хареса как ги защити в Кипър, Сирия Либия и Карабах ли 😂😂😂

    Коментиран от #17

  • 11 Като гледам какво християнска

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ФАКТ :":

    България демокрацията процъфтява и народа се къпе в благодат и ти вярвам хахаха

    Коментиран от #13

  • 12 Е там вече е написано

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Така, значи":

    Булгур 😂😂😂
  • 13 Сигурно си

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Като гледам какво християнска":

    турчин, който много се радва, че има и български паспорт !
  • 14 Това не са бежанци, а мигранти

    4 0 Отговор
    Подпомогнати от ЦРУ.

    Коментиран от #15

  • 15 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Това не са бежанци, а мигранти":

    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъюз и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo нaceлeниe(Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и Бocнa и Хeрцeгoвинa...
  • 16 Ердоган

    0 0 Отговор
    Ердоган да каже как Талибаните са го наритали и него и са му казали 31 Август да ви няма.
  • 17 Ужас

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Що бе прцал":

    Защити кое Алкайда в Сирия? Браво браво. Или Мюсюлмански братя в Либия??? Та тази услуга е мечешка понеже тези хора ще ородължат да тънат в мизерия и невежество.
Новини по държави: