Отидете към основна версия

1 828 17

Съветник на Ердоган: Турция не може да бъде буфер за афганистанските бежанци към Европа

  • афганистан-
  • бежанци-
  • талибани-
  • турция

Илнур Чевик уточни, че не става дума за оказване на подкрепа на талибаните, а опит да се убедят да сътрудничат и да съблюдават правата на хората

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Илнур Чевик, главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви за ББС Радио 4, че европейските страни не могат да разчитат на Турция да се справи с наплив от бежанци от Афганистан. Няма да е като със Сирия, допълни Чевик.

Запитан колко бежанци е готова да приеме Турция Илнур Чевик отговори, че зависи от ситуацията, но няма да се повтори историята със Сирия, когато Турция е отворила вратите си свободно за всички бежанци, а това е породило много проблеми, които продължават и до днес.

"Не можем да толерираме още една вълна от бежанци в Турция. Ще ги държим на разстояние. Международната общност също трябва да реагира. Това не е само проблем за Турция. ЕС и страните от Запада не могат просто да кажат „Нека Турция да бъде буфер“.

Чевик не приема варианта Турция да бъде нещо като спирка или подкрепителен пунк по пътя на бежанците, защото Турция дори не е съсед на Афганистан. Главният съветник на турския президент допълни, че сега е важно да не се изолират талибаните, а да се работи с тях, за да не се превърне страната в развъдник на тероризма. Чевик уточни, че не става дума за оказване на подкрепа на талибаните, а опит да се убедят да сътрудничат и да съблюдават правата на хората. Другата алтернатива е открита война с талибаните, а досегашните подобни опити са завършили с провал, отбеляза Чевик.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: