Отидете към основна версия

3 059 28

САЩ не признават режима на талибаните

  • афганистан-
  • джен саки-
  • сащ-
  • талибани-
  • кабул-
  • война

Самите талибани са поискали от Съединените щати да запазят дипломатическо присъствие в Афганистан

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати не възнамеряват да признават в близко бъдеще режима на талибаните в Афганистан, каза днес говорителката на Белия дом Джен Саки, предаде БТА.

В същото време тя предположи, че ще е необходимо Съединените щати да поддържат известни контакти с ислямисткото движение след окончателното изтегляне на своите войски от Афганистан на 31 август, за да бъде улеснено по-нататъшното евакуиране на хора от тази централноазиатска държава.

"Искам да бъда много ясна: няма никаква бърза необходимост от каквото и да било признаване (на режима на талибаните) от Съединените щати или от техните международни партньори", подчерта Джен Саки. САЩ поддържат редовни контакти с талибаните, в момент, когато провеждат рискована операция по евакуирането от Афганистан на десетки хиляди хора, след като в продължение на 20 години имаха военно присъствие в тази страна. На този фон в. "Вашингтон пост" пише днес, че самите талибани са поискали от Съединените щати да запазят дипломатическо присъствие в Афганистан, след като изтеглят окончателно военния си контингент от страната във вторник.

Президентът на САЩ Джо Байдън е натоварил министерството на вътрешната сигурност да играе водеща роля при настаняването на афганистанските бежанци, каза още говорителката на Белия дом. Водещи републиканци в Конгреса междувременно отправиха остри критики по адрес на Байдън за начина, по който управлява кризата с изтеглянето на американските войници и евакуирането на хора от Афганистан. Вчера летището на афганистанската столица Кабул, през което всеки ден са евакуирани хиляди хора, стана сцена на кървав атентат. Близо 200 човека може да са загинали при самоубийствения атентат, отговорност за който пое джихадистката групировка "Ислямска държава". Потвърдена е смъртта на 13 американски военни и двама британски граждани.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: