27 Август, 2021 18:14 3 867 49

Турция поема контрола на летището в Кабул след САЩ?

  • летище-
  • кабул-
  • афганистан-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • преговори-
  • сигурност-
  • атентат-
  • талибани-
  • сащ

Турция и талибаните водят преговори

Турция поема контрола на летището в Кабул след САЩ? - 1
Снимка: Shutterstock

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че правителството му води преки преговори с талибаните относно подпомагането на управлението на летището в Кабул след напускането на западните сили начело със САЩ в края на този месец, предадоха турските медии.

Президентът Ердоган заяви, че турските представители са провели разговори с талибаните в продължение на три часа и половина - което предполага, че талибаните са съгласни турските сили да управляват летището. За талибаните обаче е от първостепенно значение именно те да отговарят за сигурността на летището.

Въпросът как се управлява и обезопасява летището в Кабул е от решаващо значение за бъдещето на страната. Макар Анкара и талибаните да водят преговори, все още нищо не е потвърдено. Би Би Си припомня, че талибаните искат всички натовски сили да напуснат страната до края на месеца. Ердоган потвърди, че макар да се водят преговори, все още не е решено дали турските сили ще останат на летището.

Вчера на летището в Кабул беше извършен кървав терористичен атентат, отговорност за който пое терористичната групировка "Ислямска държава". Някои евакуационни полети от Афганистан бяха подновени след вчерашния самоубийствен атентат, насочен срещу хилядите отчаяни хора, опитващи се да напуснат страната след връщането на власт на талибаните. САЩ предупредиха, че са възможни нови атаки преди крайния срок за изтегляне на чуждестранните войски, с което приключва най-дългата война за САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    26 11 Отговор
    Турция възстановява империята.

    Коментиран от #5, #26

  • 2 Перо

    31 5 Отговор
    Афганистанците не бягат от талибаните,а от мизерията! Те бягат непрекъснато от 20 г. Това са икономически емигранти! Шефа на талибаните,каза че не преследва никой,но над 70% от афганистанците живеят под прага за бедност.Предадоха се доброволно,заедно с оръжието на талибаните! Поражението е изцяло на НАТО,от неразбиране на ситуацията!

    Коментиран от #47

  • 3 Как беше за нашите знаещи, Анадола не ст

    22 6 Отговор
    Турция бавно се изкачи в йерархията на играчите на световната карта, така де прескочи категория, сега да видим Европа какво ще направи, че по неофициални данни в самата Турция има в момента 1,5 мил авганци и това преди талибаните да вземат власта

    Коментиран от #7

  • 4 Ахмет

    25 7 Отговор
    За всеки,Афганистанецът Турция е като втора родина
    Независимо кой ще е на власт, ще искат добри и братски отношения с Турция и с готовност ще приемат Турския аскер,но.......... По точно Китай и Русия ще се противопоставят, защото Китай не искат Турция да е близо до тях/по точно до Уйгурите/ ,а Русия също не иска защото влиянието към източно азиатските бивши Съветски републики ще останат под Турско влияние
    За Великите сили също май няма да е добре
    Трябва добре да се мисли за преговори с Талибан,това е мое мнение но управляващите са по умни и нека те да мислят по тези въпроси

    Коментиран от #48

  • 5 един от стадото

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    империя ли. Този път Ердо го загази яко. Сирия и Либия ще му се видят като разходка. В Афганистан няма умерени. Само най, ултра и хипер. Муджахидоталибаноалкайдисти. Ако едните не те погнат може вторите, или третите, а може и всичките на куп

    Коментиран от #25

  • 6 Аре бе

    11 10 Отговор
    А Русия и Китай що ги забравихте?! Турция е силен играч,но не става за лидер в голямата игра на зелената игрална маса.Но нека се пробва все пак,като се е решила,тя нема кво да губи..
  • 7 Ха ха ха

    14 22 Отговор

    До коментар #3 от "Как беше за нашите знаещи, Анадола не ст":

    Турция ако я изхвърлят от НАТО и ЕС и отреже достъпа,ще се върне във феодалния строй. А в Сирия ако Путин нареди, аскера ще се изнесе със скоростта на бит пе... ст.

    Коментиран от #8, #12, #21, #23

  • 8 факт

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Турция е васал на китай.
  • 9 Анонимен

    29 5 Отговор
    В Афганистан живеят Узбеки и Туркмени. След основаването на модерната турска държава на Ататюрк втората страна която я признава е Афганистан. Първата е Русия. Турция се опитва по някакъв начин да установи контрол над границите си. Не само със стени а и с политика. Мисля, че ако се разберат с новата власт в Афганистан това ще бъде добре и за нас. Успех на турските държавници защото американските фашисти и европейските полово не ориентирани носят само разруха и смърт.

    Коментиран от #13

  • 10 !!!?

    10 9 Отговор
    Идва ред на Ердоган да усмири талибаните - Африканстан е неговия мир, а не на Путин или Байдън !!!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хохохо

    9 10 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Ми той нареди ако не си спомняш края на февруари и наистина се изнасяха, ама не аскера а груз 200. После пак си забравил как Путин скляпаше на парцали докато подписваше унизителният мир под погледа на руските императори. Голям срам...🤣🤣🤣

    Коментиран от #15

  • 13 5иция

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Абе чоджум Турция е основана 1923 г. А тогава няма Русия а СССР така че първата държава която я признава си е Афганистан.
  • 14 5иция

    6 5 Отговор
    Турция официално оттегля воиниците си от Афганистан. Вероятно е и да бъде поканена пак от някого.
  • 15 mi6osp

    5 13 Отговор

    До коментар #12 от "Хохохо":

    Фантазираш. От влизането на руските военни преди 5 г.в Сирия до края на март 2021 има 116 убити руски военни . В същото време Турция до февруари 2019 е дала 306 убити, а след това само в Идлиб имат над 250 убити военни ( от 02.2019 престанаха да дават сведения за жертвите). Преговори са се водили само в Москва, с Ердоган коленичил на килимчето.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Гост

    5 4 Отговор
    Ердоган разширява територията си.
  • 17 Това става за приказки

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "mi6osp":

    Само в селската кръчма 🤣🤣🤣
  • 18 Хохохо

    8 8 Отговор

    До коментар #15 от "mi6osp":

    Ердоган на колене го е виждал само Путин...докато му целува масура(просто ако Ердоган е прав късият не го стига )
  • 19 Кой

    2 1 Отговор
    Е казал, че Турция играе извън лагера на Русия и Китай, пък и ако са на една нога с англичаните
  • 20 mi6osp

    7 13 Отговор
    При опита за преврат в Турция хеликоптерът с Ердоган на борда не беше свален само защото руснаците се намесиха с изтребители и бойни кораби със средства за радиоелектронна борба, та турските F16 избягаха, а на американските от Авиано им се загуби gps. От тогава Ердоган е на килимчето и прави каквото му каже Путин. Казват му:" купи С400!", той купува, пак му казват- той повтаря покупката, казват му "няма да влизаш с войска в Нагорни Карабах, че и в Кавказ!", той стои отстрани и подсмърча,...., казват му няма да изпращаш в Афганистан туркомани и ислямисти от Идлиб , пак изпълнява. Ердоган като започне да се отвива, Путин го привиква в Москва и Ердо бърже се завива през глава. Обратни случаи няма.

    Коментиран от #24, #29

  • 21 Стига с тая мантра

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Да я изхвърлят , явно опорката е тази , виж как Мицоткис отиде на крака при Ердоган след като талибаните превзеха Кабул, нали се репчеше нещо, а Меркел преди Путин проведе разговор с Ердоган, осведомете се малко, това ви казвам просто вече Турция играе в по - горната лига, възможно е да се върне в ,,б,, група, но е възможно и обратно, за нас остава да се пазарим да не ни прегазят
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мехмед

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ха ха ха":

    Кой кого изхвърля? НАТО без Турция просто не е НАТО. Ти май бъркаш с нищожната българийка а?

    Коментиран от #45

  • 24 Хохохохо

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "mi6osp":

    Имаш сериозен проблем. Приемаш желаното за действително. Истината е, че жужето пълни памперса само при мисълта, че някъде може да се изправи срещу Ердоган който вече на няколко пъти развенча мита за непобедимата руска безаналогова скрап първо в Сирия, после в Либия и накрая и в Карабах.

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бараат

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    идвами 5 мил афгани брави туркий вилики имберий убичими брати туркий ердугани фенербахч ислям
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ооожо

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хитлер":

    американците си играха в афганистан, и когато повикаха турция тя събра като колония на сащ и техен васал 2000 от идлиб за там да се бият и охраняват а ние не сме васал а окупирана тиритория и сателит обикалящ орбитата на амеириканската световна империя

    Коментиран от #30

  • 29 Запознат

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "mi6osp":

    Много си заблуден пич ! Турските системи за РЕБ (Koрал)направи на саздарма руските радари(заглуши радарите на С-400) в Сирия и Либия !!!! След това руснаците продадоха С-400 на Турция (втората най-голяма армия на NATO) !!!

    Коментиран от #33

  • 30 Хитлер

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "ооожо":

    Ганю ,колония на САЩ не купува руски системи за ПВО и не строи руски АЕЦ !!!! Иди и нахрани прасетата и не коментирай,че ставаш смешен !!!

    Коментиран от #31

  • 31 ооожо

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "Хитлер":

    хитлерчо всъщност американската империя е най голям купувач на руска техника но това е друг въпрос сигурно ти докладват от разузнаването за да приказваш срещу бай ганъо
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 mi6osp

    2 3 Отговор

    До коментар #29 от "Запознат":

    запознатия, лъжеш . Първо, никога не е имало С400 в Либия . Второ, Корал действа до 100-150 км. и ако е пробвал да заглуши в Сирия радарите на С-400, щеше да е унищожен със специализирани ракети от комплекса, които имат радиус на действие до 400км. Трето, ако Корал могат да правят такива неща с С-400, защо ли Турция купува втори дивизион С-400?

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 mi6osp

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хохохохо":

    Хохоитн,лъжеш.Първо, в Сирия турците не са направили нищо срещу руснаците защото ще ги смачкат. Не излизай със сваления бомбардировач Су-24, който удариха над турска територия и после Турция не само се извини, но го плати като нов, плати кръвнината и обучението на летеца , а накрая закупи С-400 и на практика излезе от НатО. Второ, в Либия турски дронове воюваха с руска техника, произведена за ОАЕ преди две десетилетия и управлявана от арабски екипажи. Трето, войната в Карабах приключи със светкавичен мир, когато Русия изпрати в Армения яколко РЕБ Красуха и всичките бойни турски дронове се озоваха на земята. Четвърто. Филмчетата за зрелищно взривени Панаири с ракети от турски дронове са от рекламни материали за дроновете и взривените обекти са турски системи за ПВО- установено от западни експерти.
  • 36 абе

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "mi6osp":

    кви корали, въздушната база ал-Ватия в Либия имаше както корали, така и хок, а турците така и не разбраха как са били изгорени от изтребители рафал
  • 37 mi6osp

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Землянин":

    Всичко,което казваш за Турция е почти вярно, но има една особеност. В момента турската икономика е в криза и САЩ са в състояние светкавично да я катастрофират чрез финансовите инструменти, с които разполагат (както предизвикаха катастрофата при Виденов чрез спиране рефинансирането на банките ни). Засега не го правят, защото това ще означава официално край на НатО. Но идва криза и Турция ще се срути.

    Коментиран от #40

  • 38 ловец

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Землянин":

    отворете очи, вижте съюзите и стените, които се строят пред вашето зрънце, както на Балканите, така и в Източното Средиземноморие и в Северна Африка. ще си тръгнете от всички тези места, ще бъдете границата на недоразвитите с цивилизования свят. не се надявайте в Русия, Русия също е западна сила, тя принадлежи там. и тя също те използва, както правят китайците и американците. лекa
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Землянин

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "mi6osp":

    САЩ цент не ги устройва слаба Турция, защото с всичко, което турците правят, реално контрират Китай и Русия. А за щатите това е по-важно от всичко останало. Да не говорим за миграционния поток, ако Турция отслабне. А това срутване го чакаме вече 20 години май, но тя продължава да си увеличава влиянието. Срутването е било преди 200-300 години, сега е ред на другия процес по законите на историята...

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Землянин":

    и ти си прав. Америка иска силна Турция от една страна, но и казва; с нас не се бъзикай и с тази територия тук. Ей ви Русия, Китай, Афганистан. За сега е така. Един ден нещата, ако се обърнат новите стари ще го кажат на Туркия същото по адрес на другите. Така сме ний с гайдите тука. Не че печелим нещо за джоба, но поне територии няма да губим. А шишеджам нека бачка тука, кво толкова. Нали трябва да я наливаме някъде тази ракия и вино. Туй ни остана..
  • 44 ловец

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Землянин":

    независимо дали си или не, разбира се че си, не виждаш образа ясно, само твоето желание.
  • 45 Недей тъй циганино

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мехмед":

    И ти български паспорт имаш!

    Коментиран от #46

  • 46 Страхотна идея

    0 3 Отговор

    До коментар #45 от "Недей тъй циганино":

    Кипърците започнаха да премахват кипърските ///европейски/// паспорти от онези малцинства, които проклинат собствената си страна, нарушават конституцията, мислят за отделяне и дават обет за вярност към чужди, завладяващи държави. И това започна да наранява всички тези ...велики мъже, те сега реват и се оплакват от дискриминация..
  • 47 Талибан

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Голямо доверие имаш на думите на шеф Талибан. А какво друго да каже - че бягат от прелестите на фундаменталния ислям и вампирите, които го налагат? За този изрод е важно христянската цивилизация да приеме бежанците и да бъде дестабилизирана отвътре. Защо тези "икономически" бежанци ги нямаше по време на войната със СССР? Тогава по-богато ли живееха, или войната беше по-хуманна?
  • 48 Ислямист хуманист

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ахмет":

    Турция е втора родина не само за афганистанците, но и за всички мюсюлмани по света, защото (все още) е светска държава и не допуска радикален ислям. По тази причина е уредена държава, а близостта с християнския свят стимулира икономическото и развитие. Ако турците допуснат това да бъде разрушено и въведат фундаменталния ислям много бързо Турция ще престане да бъде "втора родина" на мислещите мюсюлмани.
  • 49 факт

    0 0 Отговор
    ислямска дъга!!!
Новини по държави: