Last news in Fakti

31 Август, 2021 19:00 10 582 47

Русия иска да запълни вакуума, оставен от САЩ

  • талибани-
  • афганистан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • вакуум-
  • сигурност-
  • армия-
  • война

Путин се опитва да представи фиаското на САЩ в Афганистан като знак за отслабване на влиянието на Вашингтон

Русия иска да запълни вакуума, оставен от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Талибаните поеха властта в Афганистан, а Русия се провъзгласи за посредник в разрушената от войната страна. По този начин тя заяви не само своя интерес и ключова позиция, но и слабо прикритото си желание да разшири влиянието си в региона и да запълни вакуума във властта, останал след изтеглянето на американските войски, коментират в редакцията на японското издание Nikkei, предаде агенция "Фокус".

Руският президент Владимир Путин наскоро се заяде със Запада за плачевните му опити да установи демократично правителство в Афганистан. „Мисля, че много политици на Запад започват да осъзнават, че е неприемливо да се налагат извънземни стандарти на политически живот и поведение на други държави и народи“, каза руският лидер на пресконференция на 20 август след разговори с германския канцлер Ангела Меркел. След като талибаните завзеха столицата Кабул и обявиха победа, Путин предприе енергични дипломатически усилия да се възползва от новото положение. Той се опита да демонстрира пред международната общност, че може да възстанови реда в Афганистан след хаотичното изтегляне на американските войски. За целта проведе телефонни разговори с лидерите на Узбекистан, Иран, Таджикистан, Франция и Италия.

И докато повечето западни страни се стремяха да евакуират дипломатическите си служители от Афганистан, руското посолство в Кабул си вършеше работата както обикновено. На 15 август посланикът на Русия Дмитрий Жирнов заяви: „Ще продължим да работим спокойно“. Жирнов обясни решението си с факта, че „в момента няма непосредствени заплахи за нашия персонал или съоръжения“. Освен това той отбеляза, че дори е успял да спечели известно доверие на бунтовниците по време на разговори с талибаните на 17 август. Друг знак, че Кремъл се е готвил за завръщането на талибаните на власт, е, че специалният пратеник на президента Путин в Афганистан Замир Кабулов заяви, че през последните седем години Москва е работила за установяване на контакти с талибаните. Според думите му Русия е очаквала талибаните „да играят водеща роля в бъдещето на Афганистан“.

Москва смята талибаните за терористична организация. Това обаче не попречи на руското правителство да приветства неофициално делегацията на талибаните в Москва през юли. Сега Русия жъне плодовете на години щателна подготовка за изтеглянето на САЩ от страната и започва дипломатическа офанзива. Както показа намесата в сирийската гражданска война, целта на Путин е да затвърди влиянието в региона. Кремъл вече започна да използва сила, за да повлияе на ситуацията в Афганистан. Откакто талибаните ускориха офанзивата си в началото на август, руските военни проведоха съвместни учения в граничните райони с узбекски, таджикски и китайски войски. Узбекистан и Таджикистан, две от петте бивши съветски републики в Централна Азия, се считат от Москва за тяхна сфера на влияние. Москва дори има военен съюз с Таджикистан. Всички тези страни се опасяват, че талибаните или други ислямистки бойци, криещи се в Афганистан, ще се възползват от хаоса и ще проникнат в тяхната територия, нарушавайки границата. Благодарение на военните учения Русия си осигури международно признание като пазител на държавите от Централна Азия.

Освен това Путин се опитва да представи фиаското на САЩ в Афганистан като знак за отслабване на влиянието на Вашингтон в региона. В своята легенда за отстъплението на Америка Путин също откровено припомня зависимостта на Украйна от САЩ. Въпреки нарастващия авторитет в региона, не може да се каже, че Русия е готова да се хвърли с главата напред в коварните политически води. Москва е просто загрижена, че всяка сериозна заплаха за сигурността в Централна Азия - в задния ѝ двор, може да подкопае нейното благосъстояние. Министърът на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че терористи от Афганистан може да влязат в Русия през Таджикистан, Узбекистан или Киргизстан. За руснаците настоящата ситуация предизвиква ожесточени асоциации с терористични атаки от ислямисти през 90-те и 2000-те години. Въпросът е дали Русия ще успее да постигне стабилен резултат в Афганистан и други части на Централна Азия, като същевременно засили влиянието си в региона.

Путин си дава ясна сметка, че Афганистан, с фрагментирания си политически пейзаж, където местните военачалници се борят за власт, е сериозен проблем. През 1979 г. Съветският съюз нахлу в Афганистан. Неуспешната война продължи десет години и отне живота на повече от 14 000 съветски войници, преди Москва да се предаде. Много руснаци така и не преодолява травмата от войната в Афганистан, която доведе заедно с други фактори до разпадането на СССР. Някои руснаци сега изпитват чувство за дежавю и предупреждават, че бедствието може да се повтори. Други сценарии са обезпокоителни на няколко нива. Първо, Афганистан е благодатна почва за терористични групи и за това Москва провежда съвместни учения със съседите му. Вълни от бежанци вече се „изляха“. В Таджикистан вече построиха ново съоръжение за настаняване на множество хора. Узбекистан служи и като транзитен пункт за бежанци от Афганистан. През 90-те и 2000-те години страната преживя серия бунтове на въоръжени и обеднели граждани, недоволни от корупцията и диктаторския режим. Въпреки че законът и редът бяха възстановени, правителството продължава да се стреми да изкоренява и най-малкия намек за тероризъм. Узбекистан е една от малкото държави, които не са подписали Конвенцията за бежанците, а също така е притеснена за миграцията от Афганистан.

Друг проблем за Москва е трафикът на наркотици. Афганистан е един от най-големите производители на опиум в света, който е и основният източник на доходи за талибаните. Съобщено бе, че талибаните обещават на Русия да прекратят производството на наркотици, но са признали, че няма да е лесно да се разправят с престъпните организации, замесени в трафика на наркотици. Най-вече обаче Русия е загрижена за несигурността на талибанския режим. Твърде рано е да се спекулира дали стратегията на Путин в Афганистан ще доведе до дипломатическа победа или до много по-мрачен резултат. Но едно е ясно: Путин няма друг избор, освен да хвърли огромни ресурси в службите за сигурност и разузнаването с надеждата да осигури благоприятен изход в Централна Азия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 10 самолета

    40 5 Отговор
    Ние имаме 8 на хартия.

    Коментиран от #5

  • 2 досиета X

    74 20 Отговор
    бедна ,, нищожна , победена Русия , пък всички за нея говорят..интересно

    Коментиран от #4, #32

  • 3 Слава на Русия !

    68 24 Отговор
    ВОВА е Бог ! На колене ,гниди !

    Коментиран от #22, #30

  • 4 пешо

    61 10 Отговор

    До коментар #2 от "досиета X":

    краварите са победители , сега холивуд , ще прави филми за геройзма на американските тюлени в афганистан , начело с рамбо .
  • 5 Уточнение

    38 4 Отговор

    До коментар #1 от "10 самолета":

    За 3 милиарда лева кеш. Преведени на федералната банка на САЩ на 12.08.2019 година.

    Коментиран от #6

  • 6 Уточнение

    30 4 Отговор

    До коментар #5 от "Уточнение":

    За 2 години 150 милиона долара лихва в полза на САЩ.
  • 7 Антимилиционер

    22 66 Отговор
    хахаха.... Руснакът никога не се е славел с ум или логика хахахахаххаа... Афганистански мераци хахаха... Руско влияние хахахаа

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Ами не

    62 10 Отговор
    Путин нищо не се опитва да представи-фиаското си е истинско и САЩ наистина губят влияние...Това е реалито...А що се отнася до вакума-нима САЩ не запълни същият вакум след разпада на СССР??? Защо сега пък Путин да не се въсползва...?
  • 9 Я па го тоя

    64 15 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    Незнам дали са умни руснаците-ама са Империя и фактор от векове(дори и чалмата са свалили от главата ти) ама американците се славят с прословутата си тъпотия и глупост-та едва ли смехът ти е удачен в случая.

    Коментиран от #26, #27

  • 10 Развийш ли

    17 53 Отговор
    Пак си навират гагата пияната където не им е работа и пак ще ядът калъчката
  • 11 Развийш ли

    11 26 Отговор
    Ами те Американците затова оставиха оръжие на талибаните защото знаят че има едни екземпляри " Велики "дето чакат да отидат на готово
  • 12 ДЕДО ВАНГО

    46 8 Отговор
    СТАТИЯТА СИ Е ЖИВА ПРОПАГАНДА НО Е ФАКТ,ЧЕ САЩ ОТИВАТ НА КИНО ОЧЕВАДНО Е РЕД Е НА КИТАЙ И РУСИЯ ТОВА Е
  • 13 Бау

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Антимилиционер":

    ПУЕЧЕ НА КО БЕЛО СИ
  • 14 Корнелия Нинова

    6 15 Отговор
    Говорете ми пи-простичко, че аз съм се хванала здраво за един мандат и го държа здраво, та нищо не ви разбрах от анализа
  • 15 слабоумен

    39 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: а Русия се провъзгласи за посредник в разрушената от войната страна.
    Ама верно ли? Талибените не бяха ли месец преди да вземат власта на гости в Кремъл? Не поискаха ли те руснаците да бъдат посредник между тях и таджиките на север от Кабул? Абе вие зорлем ни правите на 80%!
  • 16 Сатана

    27 4 Отговор
    Сухов е казал: "Восток дело тонкое"
  • 17 Кире

    17 3 Отговор
    Печели, губи влияния, вакууми- дрън,дрън. Афганистан си остава дупка.
  • 18 Името на Розата

    23 2 Отговор
    Ве не зная как са се ,,предали Съветите ,ама другарЪт Наджибула управлява още две години след тяхното изтегляне.Имаше едно интервю с един муджахидин в което въпросният твърдеше че в последните години едва са издържали на новата руска стратегия с използването на СПЕЦНАЗ и основно професионални части на СА .Накрая благодари на Горбачов.
  • 19 Содом и Гомор

    27 5 Отговор
    Вие соросоидът в предсмъртна агония. 1984 на Оруел се очерта, но няма да се случи. Русия и Китай са новите властови центрове. Грижливо подготвяния от 300 години насам еврейски Нов световен ред, с господство на евреите над планетата отива в боклука. Добрите плувци на край Дунав се давят. Така и с евреите. Хитлер не успя, но те сами се давят...
  • 20 Пеко Таков

    11 18 Отговор
    Напразни надежди.Всички опити да се представи Путин като "велик стратег" са жалки.Талибаните независимо от контактите си с Москва си остават религиозни фанатици,за които Русия остава страна на неверници.В момента в който се почувстват достатъчно подготвени,ще се заемат с "износа на революция".И не само те.В момента там надига глава и ИД,която не е преговаряла с никого.
  • 21 Матей

    18 4 Отговор
    зАЩО ДА НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ руснаците от създалата се ситуация,нещо лошо ли ще направят?Афганистан сега е в хаос,но талибаните ще си преосноват държавата и ще искат и някой да я признае и да отворят дипломатически отношения,а това е съвсем друга работа,няма да са вече бандити,ами държавници и с тях е добре да се преговаря.Които околни страни имат способни ръководители,те ще предпочетат да се споразумеят с талибаните по много спорни въпроси,и за емиграцията и за транспорта и др.Щатите ще бъдат на опашката последни,чак след години може да се надяват на споразумение,като във Виетнам.
  • 22 гнидата

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Слава на Русия !":

    Ся можеш да отидеш и да му врътнеш една шпакла, ще остане доволен.
  • 23 Очевидно

    6 2 Отговор
    успява.
  • 24 100

    5 4 Отговор
    Иска, ма няма кинти.
  • 25 F-off

    10 19 Отговор
    Хахаха, ватенките май забравиха как ядоха хурката там, опитвайки се да налагат комунизъм.....
  • 26 ЛАВРЕНТИЙ БЕРИЯ

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Я па го тоя":

    ...ДА ЧАЛМАТА СВАЛИХА,АМА ЗАБИХА ПЕТОЛЪЧКА КОЯТО ОЩЕ НЯКОИ „ХОРА ”НЕ МОГАТ ДА МАХНАТ💩💩

    Коментиран от #31

  • 27 А що не са свалили чалмата

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Я па го тоя":

    От купола на църквата на червения площад?
  • 28 Че има вакуум, има

    8 12 Отговор
    Но Русия няма нито пара нито тяга да го запълни. Може да гледа само от страни...
  • 29 Седесарят.

    16 5 Отговор
    Русия,е велика сила,,Пълен контрол в Азия и Части от Европа...Провалът е пълен за САЩ, НАТО и партньори..!!.Разтурвай!!

    Коментиран от #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 дим благоев

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "ЛАВРЕНТИЙ БЕРИЯ":

    Сега Дьорд Шорош им подготвя шестолъчка която ще им я забие,знаете къде,откъдето излиза елдената каша.
  • 32 Геро

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "досиета X":

    "Публикувано във факти.бг: бедна ,, нищожна , победена Русия , пък всички за нея говорят..интересно"

    Кога и кой победи Русия ?
    Ако не бе тя .. сега ти щеше да си роб в някоя мина и да робуваш на райха и арийците !
  • 33 Дедовия

    2 5 Отговор
    Мдааа.. Червените талибани обичат есички талибани по света!
    Талибани от всички страни съединявайте се!

    Коментиран от #34

  • 34 дядя

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Дедовия":

    Мдааа, ако можеха всички серсеми да се обединят, ти щеше да бъдеш ядрото на тази спойка!
  • 35 Един

    4 1 Отговор
    Да бе! Интересно! КОЕ НАКАРА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СЕ МАХНАТ ОТ АФГАНИСТАН ??? Те можеше да си векуват там ! Хайде агенции и агенти искам факти!
  • 36 Алди Колатро

    7 0 Отговор
    САЩ мести войските от Авганистан в Източна Азия. Защо никой не го пише? И не само от там, изтегля ПВО от Саудитска Арабия и го праща на изток..

    Коментиран от #38, #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Землянин

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Алди Колатро":

    САЩ изцяло се концентрират върху Китай, такава им е геополитиката от идването на Байдън, даже си го казаха доста пъти чисто и ясно, а средна Земя и Африка я оставиха на Турция изглежда, че някой трябва да пази евреите.

    Коментиран от #45

  • 39 КЪРЛЕЖИ

    6 1 Отговор
    НИКЪДЕ КЪДЕТО САЩ СА ВЪВЕЖДАЛИ ДЕМОКРАЦИЯ - ТАКАВА НЕ Е ИМАЛО ! ИМАЛО Е КРАЖБА НА КАКВОТО ИМ ПАДНЕ УБИЙСТВА И ГРАБЕЖ !
  • 40 ПРЕДАТЕЛИ

    7 2 Отговор
    САЩ ВЪВЕДЕ У НАС ДЕМОКРАЦИЯТА С ЕДИН КОРАБ РАЗВАЛЕНА МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА И СИ РАЗПОЛОЖИ БАЗИТЕ БЕЗПЛАТНО А НАШИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ГИ ОБЯВИХА ЗА НОВИТЕ БРАТЯ !
  • 41 Вътю Т.Панчев

    3 1 Отговор
    Първата в света държава, признала болшевишката власт е Афганистан през 1919 а от 1922 и до ден днешен еуските военни са там , независимо че уж се изтеглиха през 1989 , всички екектроцентрали са руски а първият природен газ в СССР е прекаран до Урал през 1966 от Афганистан ...та вакуумът е в някои глави..
  • 42 Хари

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "Седесарят.":

    Ама страшни специалисти в тоя форум. Ония, през океанските, дето имат "тяга", много яко им го "натегнаха". Руснаците си тръгнаха под строй и последен напусна генерала. Тея бяга а през глава и бая "тяга" изоставиха в паниката.
  • 43 А какъв беше

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Алди Колатро":

    този съюзнически самолет над България, заради който не бяха разбити градоносните облаци и падна тази градушка?
  • 44 Хари

    6 1 Отговор
    И стига вече с това еднообразие за пияните руснаци. Американци, поляци, скандинавци, англичани и т.н.пият много повече от руснаците и много яко се друсат. На руснаците не им пука от нищо. Става и тръгва. Не го интересува дали ще умре и кога ще умре. Интересува го само да завлече повече народ със себе си. И понеже в момента ситуацията е осрана без надежда за почистване, платените драскачи виете като линейки.
  • 45 Като цяло

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Землянин":

    ФашТ ще загуби! Не помня как се казваше книгата, нито авторът ѝ. Но в нея бяха описани сегашните събития. И те се случват както бяха описани! Така, че американофилите да се радват бурно, че много не им остава!
  • 46 Гошо момче лошо

    2 0 Отговор
    "Неуспешната война продължи десет години и отне живота на повече от 14 000 съветски войници, преди Москва да се предаде." Авторчето на статийката заслужава специален грант бонус от чичко Сорос. На кого се е предала Москва,кога ще разберем?
  • 47 пешо

    0 0 Отговор
    Това,че САЩ се оакаха е видно.Това че миризмата и бацилите са срещу Кремъл също.Громов изтегли последните войски и Наджибула падна две години след това-спряха му мунициите.С това дето НАТО остави сега още щеше да е на власт.