Last news in Fakti

27 Август, 2021 16:47 1 594 15

САЩ предупредиха, че са възможни нови кървави атаки

  • афганистан-
  • атентат-
  • кабул-
  • летище-
  • сащ-
  • талибани-
  • русия-
  • франция-
  • евакуация-
  • великобритания-
  • жертви

Жители на Кабул казаха, че няколко самолета са излетели тази сутрин от столичното летище

САЩ предупредиха, че са възможни нови кървави атаки  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Някои евакуационни полети от Афганистан бяха подновени след вчерашния двоен самоубийствен атентат край летището в Кабул, насочен срещу хилядите отчаяни хора, опитващи се да напуснат страната след връщането на власт на талибаните, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

САЩ предупредиха, че са възможни нови атаки преди крайния срок за изтегляне на чуждестранните войски, с което приключва най-дългата война за САЩ. Жители на Кабул казаха, че няколко самолета са излетели тази сутрин от столичното летище. Разтревожените афганистанци, стекли се край летището с надежда да успеят да заминат, днес са повече от всякога. На около 500 метра от оградата на летището десетки тежковъоръжени талибани не допускали никого да стигне до него.

Белият дом съобщи днес, че от 14 август досега от Афганистан са били евакуирани около 105 000 души, като само вчера изведените от страната са били 12 500, предаде Ройтерс. Великобритания съобщи, че няма да приема повече хора за полетите от Кабул, освен тези, които вече са на летището, след като затвори центъра си за обработка на документите и навлезе в заключителния етап от евакуационната си операция, заяви днес британският министър на отбраната Бен Уолъс. Той каза, че Великобритания подготвя отпътуването днес на последните 1000 души, намиращи се на летището.

След вчерашните атаки Уолъс също предупреди, че опасността от нови нападения вероятно ще расте, тъй като екстремистите се опитват да покажат, че са принудили западните сили да напуснат Афганистан. Испания обяви края на евакуационната си операция след пристигането в Дубай на последните два испански полета от Кабул. С тези два полета извеждането на афганистански сътрудници и семействата им приключи, съобщи правителството, цитирано от Франс прес. Самолетите са превозили последните останали служители на посолството в Афганистан, в това число посланика, военни от испанската армия и ВВС, а също четирима португалски войници и 85 афганистанци, сътрудничили на силите на Испания, Португалия и НАТО.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон каза днес, че Франция се надява да приключи евакуацията тази вечер, но отбеляза, че е възможно да продължи и след този срок. Говорител на германското външно министерство пък заяви, че Берлин е идентифицирал около 10 000 афганистанци, които имат нужда от защита и право да пристигнат в Германия. Сред тях има хора, помагали на германските сили, журналисти и правозащитници. 300 германски граждани все още се намират в Афганистан. Германия приключи евакуацията на хора от Кабул вчера вечерта, след като евакуира над 5300 души, в това число и над 4100 афганистанци. Швеция обяви, че слага край на евакуационната си мисия от Кабул, след като успя да изведе оттам над 1100 души, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че опасността остава висока за всеки в Афганистан след нападението срещу летището в Кабул и че "Ислямска държава" и други терористични групи се опитват да се възползват от хаоса в страната, съобщи Ройтерс. Той каза, че Русия осъжда вчерашния атентат, допълва Франс прес. Австралия обяви, че спира евакуационните полети от Афганистан след нападението, за което отговорност пое "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Австралийският премиер Скот Морисън припомни, че Австралия е евакуирала над 4100 свои граждани и афганистанци с визи в последните девет дни от Афганистан. Близо 800 души, евакуирани от Австралия, сега пътуват за там. Австралийските власти призоваха австралийските граждани и афганистанците с австралийски визи да избягват зоната на летището заради опасения от нови нападения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    7 1 Отговор
    с което приключва най-дългата война за САЩ. 🤔🤔🤔 ама нали уж беше "гражданска война"

    Коментиран от #10

  • 2 доган

    7 0 Отговор
    Стига сте ни занимавали с тези цигани ислямисти!
  • 3 Майна

    5 0 Отговор
    Ами всичко го създадоха те...,ГЛОБАЛИСТИТЕ. ПОМНИТЕ ЛИ Пърл Харбър , жертваха си американските момчета, Виетнам. , зарязаха ги.., да изброявам ли...
  • 4 Някой

    5 0 Отговор
    Ами, нормално!
    Организатора знае най-добре какво е планирал...
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    3 1 Отговор
    Как бягат, като хлебарки от кухня , когато светнат ламБитИ ‼️
  • 6 вашето мнение

    6 0 Отговор
    Предполагам, че краварите са безкрайно изненадани от отрочетата си талибан и идил.
  • 7 Последния Софиянец

    2 1 Отговор
    Странно защо никъде ни дума за екшъна снощи пред президентството на Агора България.А се бяха заредили Домус тв и Би Ти Ви фалшиви новини с камери да снимат провокацията.А друг път не смеят да припарят в четвъртък вечер пред президентството мисирките.
  • 8 kkk

    3 0 Отговор
    Тоест "платили сме на онея с брадите да има още кървища"
  • 9 Gen Gurko

    7 0 Отговор
    На вниманието на г-н Янев: Днес на афгано-пакистанскаъа граница пакистански гранични войски са открили огън на поражение срещу тълпа афганци опитващи се да преминат през границата в Пакистан. Има няколко трупа и ранени,които никой не прибира и те лежат там. Останалите са хукнали обратно и сега там е спокойно. Имайте впредвид че Пакистан е пригранична и при това ислямска държава. Така се действа с хора не желаещи да спазват закони и сграничен суверенитет. Макар че Пакистан е длъжен да ги приюти, след проверка дали това са действително бежанци или дезертъори и търсещи път по-нататък икономически мигранти.
  • 10 Joro

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Най-дългата е войната във Виетнам.
  • 11 пешо

    4 0 Отговор
    тия, не стига, че омацаха ситуацията в кафяво, но и си отварят устата...
  • 12 косача

    1 0 Отговор
    Сащ предупредиха, че са възможни нови атаки, подготвяйки следващата пратка камикадзета, които ад се взривят сред хората.
    Ако някой си мисли, че този атентат е извършен без подготовката на Сащ, то го очаква същата съдба на взривените хора.
  • 13 Русенец

    2 0 Отговор
    САЩ влязоха в чужд двор, разклатиха кошера, изнесоха се на безопасно разтояние и предупредиха, че можело да има ожилени.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Енчев

    0 0 Отговор
    Зaпaдът e в бeзнaдeжднo пoлoжeниe!
    Aкo CAЩ и €C признaят тaлибaнcкитe-глaвoрeзци кaтo нoвo прaвитeлcтвo нa нeпoбeдимия Aфгaниcтaн, aвтoмaтичнo щa бъдaт признaти и вcички OТAN-тeрoриcтични caмoвзриви oт 11 / 9 / 2001 г., Aл Кaйдa и Гуaнтaнaмo, зa лeгaлни.
    Тoвa щe бъдe oщe eдин пoзoрeн cрaм, cлeд Виeтнaмcкият и Aфгaнcкият - зa Чoвeчecтвoтo!
    "Глacът нa БЪЛГAРCКAТA иcтинa"
Новини по държави: