Отидете към основна версия

3 623 34

Седем убити войници на Украйна в Донбас за две седмици

  • украйна-
  • донбас-
  • крим-
  • русия

През април Русия струпа 100 000 войници по границите на Украйна, което поражда опасения от голяма ескалация на продължителния конфликт.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинската армия съобщи, че войник е бил убит, а други двама са ранени в източната част на страната, докато сблъсъците отново се разгарят в разкъсаната от конфликт област, информира "Франс прес".

Това е седмият украински войник, убит през последните две седмици.

Украинската армия е въвлечена в къкрещ конфликт с проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област, който избухна, след като Русия анексира полуостров Крим през 2014 г.

Украинската армия уточни в изявление, че през последните 24 часа сепаратистите са предприели 11 атаки срещу нейните войски с минохвъргачки, гранатомети и картечници.

"В резултат на вражески огън един военнослужещ от Обединените сили е убит и още един е ранен", се посочва в изявлението.

Добавя се, че друг войник е ранен от взривно устройство.

Украйна обвинява сепаратистите в обстрел с минохвъргачки и атаки с други голямокалибрени оръжия почти ежедневно, в нарушение на примирието, сключено през миналата година.

В събота Киев обяви, че сепаратистите са обстрелвали с минохвъргачки и артилерия град Авдиевка близо до фактическата столица на сепаратистите Донецк, ранявайки осем украински войници.

В конфликта, който отне повече от 13 000 живота, най-малко 50 украински войници са убити от началото на годината - толкова, колкото през цялата 2020 година.

Последната жертва идва, докато украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон, където трябва да разговаря с американския си колега Джо Байдън в сряда.

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че изпраща войници и оръжия в подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича.

През април Русия струпа 100 000 войници по границите на Украйна, което поражда опасения от голяма ескалация на продължителния конфликт.

Въпреки че Москва скоро обяви изтегляне, Украйна и нейният съюзник САЩ казват, че изтеглянето е ограничено.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: