Last news in Fakti

31 Август, 2021 22:16 2 263 34

САЩ обещаха на Украйна 60 милиона долара военна помощ

  • сащ-
  • украйна-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски

Новият пакет ще включва и противотанкови ракети "Джевълин", които според Киев са важни за отбраната срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна

САЩ обещаха на Украйна 60 милиона долара военна помощ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ обеща 60 милиона долара военна помощ за Украйна преди утрешната среща в Белия дом между американския президент Джо Байдън и украинския му колега Володимир Зеленски, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на САЩ уведоми Конгреса, че помощта за Украйна е необходима заради "значително увеличение на руската военна активност по границата й", минометни атаки, нарушения на примирието и други провокации. "Струпването на руски войски по украинската граница подчертава недостатъчния капацитет на украинската армия за защита от руско нахлуване", се казва в писмото до Конгреса, цитирано от БТА.

"Спешно трябва да се предприемат действия за справяне със значителните празноти в капацитета на Украйна, за да се подсилят възпиращите възможности с оглед на настоящата руска заплаха", заявява правителството.

Помощта има за цел да покаже, че САЩ са ангажирани със сигурността на Украйна, която търси по-голяма подкрепа от Запада в момент на нарастващо напрежение с Русия.

Новият пакет ще включва и противотанкови ракети "Джевълин", които според Киев са важни за отбраната срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. През март Пентагонът обяви военна помощ за Украйна на стойност 125 милиона долара, включително два патрулни катера, които да съдействат за защитата на украинските териториални води.

Русия призова днес САЩ да окажат по-голям натиск върху Зеленски, посочва ДПА. САЩ би трябвало да използват влиянието си върху Зеленски, за да го убедят да изпълнява Минските договорености за отцепническите региони в Източна Украйна, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. Освен това Украйна би трябвало да спазва споразуменията, постигнати в Париж през декември 2019 г. с посредничеството на Франция и Германия, заяви Песков.

Зеленски пристигна днес на посещение във Вашингтон. Предвижда се той да обсъди в Пентагона военната ситуация в Източна Украйна и да се срещне с Байдън в Белия дом.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    49 7 Отговор
    Украинците, Хамериката дари на талибаните военна техника за над 1 трилион долара.:) Явно за САЩ талибан е много над украинец. Нищо лично, просто посочвам факти.:)

    Коментиран от #6, #25

  • 2 Слипи Джо

    36 4 Отговор
    Бай Дъне, само да не забравиш, кат се събудиш!
  • 3 нашия

    25 2 Отговор
    от новонапечатаните......хартия бол ....колкото трябва толкова ще се печата......
  • 4 Хахаха

    32 4 Отговор
    От купените чертежи на Ф16 ще могат да раздават милиони на всякакви аборигени
  • 5 Гошо

    19 4 Отговор
    То а първо Зеленоглавски да го приеме Байдън че вече 4 пъти отлага стига е висял пред врата После с обещанията
  • 6 Deathstroke

    9 43 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    В продължение на 20 години обаче :). Това защо не го споменваваш? То някои хора и от малко разбират. Онези животни и цял век да ги преопитомяваш е ясно ,че няма да стане работата. Украинците са разбран народ, не им трябва много ,за да опердашат ватенките :)

    Коментиран от #9, #14, #27, #30, #31, #32

  • 7 нищо работа

    27 3 Отговор
    60 милиона е нищо, май един брой от Фъ16 струва повече.
    Най-много някои украински атлантици да захлебят и да продължат да се заканват на Русия.

    Коментиран от #11

  • 8 Млад зелен

    3 11 Отговор
    Артист. Готов да изиграе една роля.
    Без никакъв военен опит. Наречен от един от министрите си некъдърник. Ще му трудно на Д да му обясни какво се иска от него и как да го направи. Иначе много добре подбрана среща резултатът от нея може да доведе до бурно развитие на енергетиката. Консумацията на Украйна 66 милярда кубични метра природна газ на година. Но президента млад и зелен.
    Не е като някой постави задача и си 100% сигорен за изпълнението. Успех уважам и двете страни дано има резултат.

    Коментиран от #29

  • 9 русенец

    27 3 Отговор

    До коментар #6 от "Deathstroke":

    На нас какво ни дариха братята хамериканци? Че сме и съюзници - където забъркат някакви лайна, ние се втурваме да помагаме. Защото на Гърция миналата година подариха почти 100 (сто) хеликоптера.:)

    Коментиран от #15

  • 10 Спящият Джо

    26 2 Отговор
    Джо Байдън: "Къде е Афганистан? Покажете ми го на картата!"
    А.Блинкен: "Няма нужда сър, той се движи към нас и скоро ще го пипнем."
  • 11 хъхъ

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "нищо работа":

    Украинските Александър Йордановци, Соломон Пасита и Велизар Шаламановци ще получат грантове.
  • 12 Ние пък

    19 0 Отговор
    Ние получихме от тях нещо край Шабла, ама е малко неудобно да се правят такива подаръци между приятели, щото се получава като прееб.. аване.
  • 13 А на талибаните

    17 1 Отговор
    Оставиха 85 милиарда. Военна техника.
  • 14 русенец

    14 7 Отговор

    До коментар #6 от "Deathstroke":

    Умньо, 1 трилион като ги разделиш на 20, ползвай калкулатор, че иначе няма се справиш, прави по 50 МИЛИАРДА НА ГОДИНА! Кажи сега нашите хамерикански братя по колко милиарда ни дават на година? Ама защо да ги дават, ние сме... пу---ки, а не талибани.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Беда

    17 3 Отговор
    За Афганистан 85 милиарда бадева, а за Украйна 60 милиона клизматично. Ако бях от древните укри, още днес щях да се присъединя или към ДНР или към ЛНР или щях да обява Одеско-киевска нр в Николаев!
  • 18 Kcaniba

    17 3 Отговор
    бандерите прелъстени и любени за жълти стотинки!!!!
    А цункат от 2014 сввинктяри амерски най открито!!! Талибаните ги наритаха на америкосите и ето на пушкала за моилияед!!
    Винаги съм твърл, че америте от бой само разбират, но след Афганистан 2021, чини ми се, че и си го обичат боя!!!!
  • 19 Седесарят.

    13 2 Отговор
    САЩ,ще плати ,подкуп,шано,на политиците,да продължават да заблуждават народа си.!!.Каква военна помощ е 60 млн??Един Ф16,на хартия,без оръжие,без мотор,е200 млн,зелено..Войната е скъпо занимание,хоби,хаха!!!
  • 20 Всъщност

    14 2 Отговор

    До коментар #16 от "Deathstroke":

    си много прав. Ние сме умни, кадърни и работливи и на нас никой не трябва да ни дава. Напротив, трябва да ни взимат.
    Я за некви амолети на хартия, я златото от мините, я нещо друго.
  • 21 Седесарят.

    18 2 Отговор
    Преди 90 г,САЩ и Англия,финансираха,и си затваряха очите за милитаризацията на Хитлер..А,,Германия имаше наложени репарации,и забрана за армия,от ПСВ..САЩ и Англия,са гнусни плъхове...Сега и Украйна ,гризва яко дървото,обаче купона си тече..Крим и Донбас,са извън , Украйна..Щото ,,,им помагат,,от НАТО и САЩ ,!!..А,ако не им помагаха??
  • 22 Спящата красавица

    5 0 Отговор
    пак стинки бута.Нема а стане,немааа..
  • 23 украя

    3 0 Отговор
    УКРАЯ В ПОКРАЙНИНИ АМЕРИКА ПУТИН БИДОН ГЛОБАЛИСТИ СЕКТАНТИ !!!!!!!!!!И ПЛЕМЕ НО ВЕЧЕ НЕ Е ЮНАШКО ПЛЕМЕ А САМО ПЛЕМЕ!!!!!!!!
  • 24 az #USкапитулация

    8 1 Отговор
    60 млн. ?!? За военна помощ за Афганистан похарчиха 280 млрд. и резултатът е налице... :))))
  • 25 Ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Хохлите получават 1/40 част от подаръка на България за хвърчилата.Толкова по въпроса.
  • 26 Костова

    8 1 Отговор
    През март Вашингтон е обещал военна помощ на Украйна 125 милиона, а в края на август 60 милиона. Всъщност колко ще получи Украйна до края на годината? Значителна част от предишната пратка на американските дфевелини не можаха нито един път да гръмнат, оказаха се съвсем дефектни. За тях имаше изрична забрана да не се използуват срещу Донецката и Луганска република. Американската армия си прави ревизия и има още неугодно въоръжение,което може да пробута на Украйна като помощ?
  • 27 Оф Божкеее...

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Deathstroke":

    Украинците щели да ,,опердашат ватенките"...?!Да,ама кога цъфнат налъмите...!Те едни миньори от Донбас,не могат да ,,опердашат",какво остава за редовна руска армия...!!!
  • 28 ха ха ха

    7 1 Отговор
    Взимат им 60 милиарда и им дават 60 милиона... ми тва си е далавера откъдето и да го погледнеш 😁
  • 29 ХИЛЪРИ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Млад зелен":

    НИЕ ОТ САЩ ЩЕ ВИ ДАДЕМ МИЛИОНИТЕ И ЩЕ ВОЮВАМЕ С РУСИЯ ДО ПОСЛЕДНИЯ ОКРАИНЕЦ!!!! НИЕ МИСЛИМ ЗА ВАС ВОЙНИ!
  • 30 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Deathstroke":

    да пробват отново.То се видя украинската войска беше премерен ,претеглена и обявена за непълно негодна от шепа шофьори,миньори и стругари 2014-15г.
  • 31 малко история

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Deathstroke":

    Пише се "преУпитомяваш", защото произлиза от "УМ", нещо от което явно си лишен. Направи сметка, че краварите обещават помощи и дават трохи на украинците от 1991г., т.е откакто се обявиха за независима държава. И още нещо за "великата американска армия" - това е единствената армия позволила си да воюва срещу деца!!! Февруари - март 1944г. над София и Враца са хвърлени бомби играчки за убиване и осакатяване на деца! Същото правят след 20 години и във Виетнам.
  • 32 4489

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Deathstroke":

    Съжалявам за правописната грешка "преопитУмяваш" е правилната дума.
  • 33 бил е мишена

    1 1 Отговор
    ХАМЕРИКА НА НАС НИЩО НЕ НИ Е ДАРИЛА, НО НИ Е ОТРЕДИЛА ДА БЪДЕМ ПУШЕЧНО МЕСО ЗА КЕФА НА КРАВАРНИКА!!!! МЪЛЧАТ , КОЙ СВАЛИ НАШИЯ МИГ 29 ПРИ УЧЕНИЕ???? ЧЕРНАТА КУТИЯ ОЩЕ НЕ Е РАЗЧЕТЕНА. НИЕ СМЕ ПУШЕЧНОТО МЕСО, МИШЕНИТЕ ПРИ НАТОВСКИ УЧЕНИЯ.
  • 34 Alex

    0 0 Отговор
    60мил.долара помощ на Украйна!Ами,хубаво.Сигурно ще си вземат забравените оръжия от Афганистан и ще им ги подарят така,за разнообраз...напук на Путин.