Отидете към основна версия

3 271 19

Спешни новини от Брюксел! Страните от ЕС ще работят заедно за предотвратяване на голяма мигрантска вълна от Афганистан

  • бежанци-
  • афганистан-
  • илва йохансон

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че засега не се наблюдава сериозно придвижване на бежанци, но не изключи това да стане на по-късен етап

Снимка: shutterstock

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС приключиха срещата си със съвместно изявление, в което се подчертава, че страните-членки са решени да действат заедно за предотвратяването на неконтролируема нелегална вълна от мигранти от Афганистан, като подготвят координиран отговор.

Във връзка с евентуалното нарастване на миграционната вълна от Афганистан, ЕС ще засили подкрепата си за съседните страни, които биха могли да дадат подслон на част от тях, се казва още в документа. Същевременно еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че засега не се наблюдава сериозно придвижване на бежанци към тях, но не изключи това да стане на по-късен етап.

Министрите подчертават, че ЕС и страните членки ще направят всичко необходимо Афганистан отново да не се превърне в заплаха за сигурността на ЕС, а режимът на талибаните трябва да прекрати всякакви връзки с международния тероризъм. Запитана за положението на хората в Афганистан, еврокомисар Йохансон отговори:

"Разбира се, хората в Афганистан са ужасно уплашени. И аз бих била, ако бях там. Знаем на какво са способни талибаните. И никой не може да предвиди или прогнозира какво следва - нито утре, нито след това".

Тя отново заяви, че средствата по програмите за развитие на страната няма да бъдат отблокирани, докато няма гаранции, че талибаните ще спазват правата на жените и на момичетата и че ЕС не е признал тяхното правителство. Еврокомисар Йохансон каза още, че ще свика форум за разселването на високо равнище другия месец.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: