Last news in Fakti

1 Септември, 2021 16:42 5 985 101

Ген. Димитър Шивиков за ФАКТИ: Редно е да подадем ръка на работилите за България афганистански семейства

  • афганистан-
  • талибани-
  • мигранти-
  • ген. димитър шивиков

"Аз съм на мнение, че ние като страна, като народ, известен със своята толерантност, би следвало в този труден момент да подадем ръка на нуждаещите се афганистанци", отбеляза служилият в Афганистан български генерал

Ген. Димитър Шивиков за ФАКТИ: Редно е да подадем ръка на работилите за България афганистански семейства - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Афганистан тревожи всеки човек с живи хуманистични чувства. Други имат своите тревоги единствено от гледна точка на увеличаващия се наплив от мигранти по българската граница. Да говорим за събитията в Афганистан в техния военно-политически контекст, но и за политиката на България относно мигрантите, които прииждат към нас от тази страна, от ФАКТИ се свързахме с ген. Димитър Шивиков, който е бил част от мисията ни в Афганистан.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

- Може ли това, което се случва в Афганистан през последните седмици, да се счита за голям провал на Съединените щати и НАТО?

- Фактитe красноречиво говорят, че е така, въпреки че и САЩ, и НАТО се опитват да кажат, че всичко това е планирано. Не може по този, бих казал жалък начин, да напуснеш страната, притиснат от една паравоенна структура, която - да, има своя боен опит в рамките на тези 20 години. Жалкото е, че в кадрите от международния видеообмен, които бяха разпространени, се видя как е изоставено летището в Кабул - по най-нецивилизования начин. Че те талибаните биха се държали по-цивилизовано и не биха изоставили така инфраструктурата. Разрушени сгради, опустошени отвътре, техниката повредена. Просто жалко за една такава огромна страна. Някъде прочетох, че военна техника за 80 млрд. долара е изоставена, по-точно продадена е на талибаните.

- Валиден ли е обаче и аргументът, че и самият афганистански народ не е пожелал, не е проявил достатъчно воля за установяването на една прилична демокрация в страната?

- Не съм съгласен, че афганистанският народ не е пожелал. Това са изключително горди хора, които са научени от малки да воюват за своя интерес. Спецификата на живота и взаимоотношенията са нетипични и непонятни за Западната цивилизация. Не знам дали знаете, но в своята многовековна история Афганистан никога не е допускал да бъде поробен и в това отношение е един от малкото народи. Имало е присъствие на британски войски, имало е войски на Съветския съюз, на Америка, но въпросните мисии приключват с крах. Афганците са адаптивни, те донякъде бяха възприели начина на живот, който им предлагаше "цивилизованият свят", но не може ти насилствено, без да вникнеш в тяхната народопсихологията, в тяхната ценностна система, по изкуствен начин да налагаш едни либерални, и то крайно либерални разбирания и ценности за начина на живот.

Ще ви дам един пример. Ако сега отидете в Афганистан, на летището в Кабул ще ви бъде ударен печат, че вие се намирате в 1401 година, горе-долу, плюс-минус една година, ако греша. Това е така, защото тяхното летоброене е 622 години след Христа. Разбирате, че се получава колизия между това живеене с толкова години назад и високо развитото западно общество, колизия между нравствените, ценностите системи. Това беше проблем за постигането на крайната цел.

Всичко е било задкулисие и целта не е била толкова да се установи някакво демократично управление в Афганистан, колкото да се използват ресурсите на страната, включително под претекста да бъде сложен край на тероризма. А сложи ли се край не тероризма? Не.

Уточнявам, че не съм и не искам да звуча като защитник на талибаните. Нищо подобно! Но както виждате, за 20 години, те поне към днешна дата демонстрират, че има развитие в позитивна посока. Това е към днешна дата, 2-3 седмици, откакто официално овладяха властта в Афганистан, а "Великанът с глинени нозе" рухне от само себе си.

- Отбелязахте, че тероризмът не е преборен.

- Да не съм песимист, но той никога няма да бъде преборен. Тероризмът е форма на борба на онези групи, народи и страни, които нямат този огромен ресурс, с който разполагат високоразвитите общества и страни.

- Можеха ли в годините, тези 20 години, западните сили да се унищожат талибаните буквално?

- Не могат да ги унищожат. Талибаните са афганистанци, част от този народ. Когато бях на мисия там познавах един афганистанец, който навремето, преди 1990 година, е бил офицер от Афганистанската народна армия, бе завършил Военно училище в Съветския съюз. Ние го използвахме като информатор доста сполучливо, винаги обективно даваше информация този човек. Той имаше 15 деца и когато сме разговаряли с него е казвал, че една част от тях са били муджахидини, т.е. борци срещу окупацията от страна на Съветския съюз, други две били привърженици на движението на талибаните, а друга част подкрепяха изцяло САЩ и коалиционните сили. Това е нагледен пример от едно афганистанско семейство - 9 сина и 6 дъщери. Така че, важен момент е, че талибаните са афганистанци, те не са някаква външна притурка. Не са араби, не са пакистанци или пък индийци. Талибаните намират своята база и здраво основа сред народа на Афганистан.

- Трябва ли ние в България да се притесняваме, ако представители на афганистанския народ дойдат на наша територия?

- Аз мисля, че между българския и афганистанския народ има дълбока връзка и ще ви кажа защо. Има една Северозападна провинция в Афганистан, която се нарича Балх, а на дадени места е изписана и Балхария (б.р. препратка към България). Има исторически източници, които казват, че нашите предци, прадеди, едното от ядрата на прабългарите е тръгнало именно от онези земи. Има думи при афганистанците, а те имат едно 26-27 диалектни форми на говор, като например "хубост", "хубаво" и те са със същото значение, каквото е и при нас.

Аз съм на мнение, че ние като страна, като народ, известен със своята толерантност, би следвало в този труден момент да подадем ръка на нуждаещите се афганистанци. Сега управляващите от служебното правителство по медиите казват, че са подготвили да дадат убежище на 70 афганистански граждани, които са работили в интерес на България - в посолството, към българския военен контингент и т.н.

Нашите служби, които отговарят за сигурността ни, имат своите методи и прийоми, с които биха селектирали, ако евентуално сред множеството мигранти тръгнат да навлизат лица, които са "спящи клетки" и целят да подготвят извършването на терористичен акт в даден момент.

Чисто физически ние не можем да затворим нашите граници и по суша, и по вода, и по въздух. Говори се, че всеки ден броят на навлизащите на територията на страната мигранти се увеличава. Защо това да не се легализира? Да се мине през официалните КПП, да се изолират във временни лагери, да се провери тяхното здравословно състояние и т.н. Виждате, че ред европейски страни официално позволяват да се даде възможност на тази вълна от бежанци да бъдат приютени, да им се подаде ръка.

Не казвам, че абсолютно трябва да отворим границите си. Но тези които са работили за България - и към посолството, и към военния ни контингент, който 20 години оперираше в Афганистан, на тези семейства е редно да подадем ръка.

Аз говоря ежедневно с трима от преводачите. Дал съм техните телефони на институциите - Министерство на външните работи и Министерство на отбраната, но към момента нито един представител на българските институции не си е направил труда да се свърже с тях. А те ми звънят всеки ден да ме питат какво става, ще им се окаже ли помощ да дойдат в България.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от протеста

    110 9 Отговор
    отявлен боклук!

    Коментиран от #16, #28, #31, #84

  • 2 Един

    91 6 Отговор
    Пращайте ги в Германия
  • 3 Помним

    110 8 Отговор
    Беше карал някакви редници да му правят ремонт на апартамента за без пари.

    Коментиран от #34

  • 4 хммм

    9 73 Отговор
    Кога ще се върнеш в политиката, ген. Шивиков?
  • 5 На море

    91 7 Отговор
    Абе какво сме имали ние в авганистан, че някой чак е работил за нас? Да направят подписка и който иска да си вземе в къщи по някое цигане

    Коментиран от #11, #35

  • 6 ????

    100 8 Отговор
    Ей, родоотстъпник я марш в дуката, от която изпълзя! Леле леле какви бутафорния дженерали! Как нямат срам, с какви очи гледат хората, с какви усти говорят!
  • 7 Sieg

    70 5 Отговор
    Ама кой си ти да се изказваш по такива въпроси? Кой? Идиот!
  • 8 Гарвана

    78 4 Отговор
    Ти нормален ли си бе? Ег@ти предатела. Кво дирихме там.

    Коментиран от #17

  • 9 На майчицата ти

    48 4 Отговор
    Да го подам
  • 10 Защо

    68 3 Отговор
    Че те нали отидоха пари да изкарват. Съжалявам, но не. Ако нещо подам то няма да е ръка. Спрете да ни изнудвате за всяко нещо! Аман!
  • 11 Рад

    43 2 Отговор

    До коментар #5 от "На море":

    АФГАНИСТАН!!! И за другото не си прав, защото пак ще са на българска земя и като приберат по едно помощи ще искат за отглеждането им!
  • 12 Уваууу

    47 1 Отговор
    То нали и този беше ходил там преди време та си дрънчи за себе си пари
  • 13 не го канете

    67 4 Отговор
    шивик ти си предател !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаджи Генчо

    56 1 Отговор
    Интересен ми беше докато не пристана на Шкембе-воеводата. Може да приютим хора когато имаме взаимоотношения едно към едно. Сега да приютяваме афганци които да били подлоги на американската военна администрация, няма нужда.
  • 16 Кои семейства бе?

    52 1 Отговор

    До коментар #1 от "от протеста":

    Шивиков, с какво те облъчват и тебе? Че за Авганистан това е празник и рай! Най-накрая се отърваха от окупаторите! Защо ще искат да бягат? Аман от вас, манипулатори долни. Авганистан и те, които искат на самолета за Запада не са бежанци, а икономически мигранти!
  • 17 Много

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гарвана":

    Ясно е :ДОЛАРИ
  • 18 хъхъ

    56 0 Отговор
    Шивик, ти колко десетки хиляди левове взе от мисията в Афганистан? Приеми ти едно афганско семейство вкъщи.
  • 19 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    65 1 Отговор
    Не ли по-редно ПЪРВО да подадем ръка на над 1 млн. мизерстващи български пенсионери, работили 40-45 години за България. В момента оставени да мизеруват в примитивни колиби наследени още от турско време с 250-300 лева месечно.

    Преди да започнем да се грижим за чалми, африканци, иракчани ... И преди българската държава да е започнала да осигурява на чалмите жилище, безплатни медицински грижи, социални помощи ... Този Шивиков да прибере чамата, заедно с 4 или 8-те дечурлига и жената да живят при него в дома му.

    също така, не ли редно да се погрижим за мизерстващите пенсионери,преди да започнем да се грижим да се увеличават пенсиите на "богатит" пенсионери с месечна пенсия от 1000-1450 лева

    Коментиран от #68

  • 20 Шивик ООД

    39 1 Отговор
    Шивика се продаде за пари, нищо чудно да се е записал вече и към някое соросоидно НПО.
  • 21 колю

    37 0 Отговор
    Ми вземи си ги на село бе, шинел !
  • 22 Последния Софиянец

    35 2 Отговор
    За този предател едно време бях готов в огъня да се хвърля.
  • 23 Като са работили за нас

    35 0 Отговор
    Ние какво спечелихме от тяхната работа и изобщо.
  • 24 ТИКВА

    29 0 Отговор
    И какво майка си работеха там? Да дойдат тук ли?
  • 25 Кую

    30 2 Отговор
    Зелен каун.
  • 26 Пеям

    33 2 Отговор
    Този не пристана ли на Шкембе Войвода?
  • 27 Маймуняка

    30 2 Отговор
    То в кочината генерали да искаш.И кой от кой по-прост !
  • 28 Паметлив дедо

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "от протеста":

    Ало, Шивиков! Уволниха те от армията за злоупотреби!! Сега какви ги трънкаш?? Тия авганци са работили не за България а за интересите на световния полицай и провалил се престъпник - САЩ!!
  • 29 Предател

    25 2 Отговор
    Защо беше на протеста като се продаде на Марешки!
  • 30 Ино въпросчИ

    26 0 Отговор
    А българските войници в Афганистан за кого работят, ген. Шивиков?
  • 31 Дедо Киро

    25 0 Отговор

    До коментар #1 от "от протеста":

    Висше му физиономията и дебелия врат!! Мяза ми на мутра??! Или се лъжа??
  • 32 Хасан

    27 0 Отговор
    Бил информатор !? Предавал собствения си народ на чужди военни ..предател им се казва ...талибаните са боклук но си имат хъс за независимост от чужди сили ..било то турски ,американски ,руски или български ..и какво дири българина там!?
  • 33 Дедо Киро

    24 1 Отговор
    Вижте му физиономията и дебелия врат!! Мяза ми на мутра??! Или се лъжа??
  • 34 Редник

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "Помним":

    Не е карал,а е заповядал.Има разлика.
  • 35 Смръдлив трол

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "На море":

    Виж,че Пешо Здравков е писал дописката.Мирише от далеч на Соросоидна пропаганда.А Шивиков е прадажник,Марешки го купи за жълти стринки.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 кокошкаря шивиков

    5 12 Отговор
    що не е разжалван от резилдента?
    всички русофили сте една стока-развалена
  • 38 Подаващия Неща

    10 1 Отговор
    Бих им подал много неща.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Овенен Папуняк !

    16 1 Отговор
    Овцерин - близач ! СЛУГИНАЖ !
  • 41 Просто човек

    25 2 Отговор
    Ген. Шивиков, вие сте позор! Предадохте протеста... Как не ви е срам да се показвате...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Просто човек

    18 1 Отговор
    Ген. Шивиков, вие сте позор! Предадохте протеста... Как не ви е срам да се показвате...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Кафир

    18 1 Отговор
    Още един платен слуга!
  • 46 vasik atanasova

    16 1 Отговор
    всичко е платено
    ние българите си нямаме проблеми а с афганистанци ще се занимаваме
    айде в лево
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Боби

    12 0 Отговор
    На предатели на се помага,ама ти от къде да знаеш това.
  • 49 Ove new - Tsar - vul !

    11 0 Отговор
    Постелка и "pa cha vra" !
  • 50 Генерал ШИБАНЯКОФ

    19 0 Отговор
    вземи си ги у вас
  • 51 Ти взели едно семейство ?

    10 1 Отговор
    А твойте началници ! Дайте ни пример и от Еврофондовете - по 150 Эвро на човек !
  • 52 Народа наш копнее за Maidan !

    13 1 Отговор
    Или за роден Taliba n ! Уляхте се и спиране нямате ! Някой трябва да ИЗКОМАНДВА - " Б А С Т А " !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Б А С Т А, Г Е Н У К, ИНАФ, хватит,Кафа

    13 2 Отговор
    Сикме ! Чашата прелива ! Лошо ще стане ! Пощуряхте !
  • 56 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 2 Отговор
    ГЕНЕРАЛ бее ЧОЧОЛУ ПАНТЕРАТА а тикой вие кой си сте

    Коментиран от #69

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Паразит

    20 0 Отговор
    И този е бил Български Генерал!?! Боже опази България!!!
  • 59 Слушай драги

    25 0 Отговор
    О.Р Шивиков.Ти сам посочи,че един имал 15 деца.Та да те попитам: Нещо за аритметична и геометрична прогресия чул ли си? Ние тук,сме в чисто аритметична пргресия- дори сме на минус,с новородени.Достатъчни са сто техни заселени постоянно тук.След 20 г,ще са минимум Хиляда.А след 40-60 или сто години? Нагледни примери,дал Господ.Така се образуват диаспори.За един век- и то в държави с многомилионно население.англето от икономически егоизъм,за век стигна до кмет на столицата си,зам министър на вътрешните работи,и още восши постове,от диаспората. А бялата къща? Преди се засели обонго,а сега бъдещия стопанин,ще е от другата диаспора- на Боливуд.У нас при няма 6 милиона,знаеш ли какво ще се случи на правнуците ни,а? Да не се окажем със 30-40 депутати в НС,от тях.И това не е фантастика,а чиста математика.Орбан защо играе толкова твърдо на тази тема? При много по голяма територия и население.
  • 60 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    22 1 Отговор
    Предателите нямат думата! От топ протестиращ, Шивиков стана слуга на Марешки, това е предателство!
  • 61 Дрес

    1 0 Отговор
    Ще подадем ръка! В ДАБ сме готови, но ще трябва да шарят некой лев. Даром не става! Особено при синия ... Не минава
  • 62 хах

    19 0 Отговор
    Като дойдат да ти ремонтират апартамента "доброволно" ли.
  • 63 токер

    18 0 Отговор
    Пратете ги у САЩ.Краварите забъркаха тая каша у Афганистан ,сега те да си я сърбат
  • 64 Хуарбуса

    11 0 Отговор
    Точно като в мафията - бащицата каза! Ще си защитава верните поданици дори и глави да са рязали. И ще търси отмъщение 😨 Какво не разбра бе Слави Т. Трифонов, доста месеци се замота в политиката, не се ли научи че не се прави така. От джипката на диванчето, ами разбери го - суверенЪт ти вече нищо не чака от теб, отивай да почиваш
  • 65 Наблюдател

    19 1 Отговор
    Някой да е попитал Българския народ дали е искал да изпраща военен контингент в Афганистан!? Абсолютно безочие е генерал да говори от името на Българския народ за поредното безобразие използване на Българската Армия за обслужване чужди интереси!! Както се и видя въпросния актуален "началник" стана в 1 момент и си отиде предавайки всичко и всички защото така му е удобно! A cлугинажа да се оправя сам!!
  • 66 Доко

    9 1 Отговор
    Фатмаков да не би да не е информиран, че и към настоящия момент по курортите ни работят хиляди от. Украйна, Русия, Киргизстан, Молдова , Афганистан , Турция и т.н.
  • 67 касетчалма

    16 1 Отговор
    Без такива "дайте да дадем", прибери си ги у вас.
  • 68 Йо Несбьо

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Именно! И не само пенсионерите. Нека докарат минималната заплата поне до 1000 бруто и чак тогава ще мислим за афганистанци.
  • 69 ха ха

    6 15 Отговор

    До коментар #56 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ген. Димитър Шивиков е участвал в реални бойни действия в Ирак. Мисля че и в Афганистан.

    Чочоолу освен по селата където никой не е оказвл съпротива, къде е участвал??

    Коментиран от #71, #72

  • 70 Гост

    18 1 Отговор
    Вие работилите за България български семейства оставихте да гладуват, за афганските сте се затъжили.
    Всеми си едно афганско семейство у вас бе, благороден.
  • 71 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #69 от "ха ха":

    Генерал-майор Стою Иванов Неделчев (Чочоолу) с прякор Пантерата участва във войната срещу Германия (1944 – 1945) като заместник-командир на VIII–а Тунджанска дивизия от 9 септември 1944 до 10 март 1945.
    Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война.
    През 1941 година като парашутист се завръща в България, за да организира партизански отряди. Командир на Партизански отряд „Христо Ботев“, Партизанска бригада „Георги Димитров“ и Пета Старозагорска въстаническа оперативна зона. Два пъти му е издавана смъртна присъда по ЗЗД. Остава неуловим, което го прави един от легендарните партизански командири.
    Служи си трудно с дясната ръка вследствие на наранявания от времето на съпротивата и козирува с лявата.
    А тоя чантаджия не може да му стъпи на малкия пръст.
  • 72 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор

    До коментар #69 от "ха ха":

    ЧУПКА ХА ХА явно си ром

    Коментиран от #76

  • 73 Пепи Дъгата

    0 10 Отговор
    Да бъдем хора ,да помогнем на човеците в нужда ,както те биха ни помогнали.

    Коментиран от #83

  • 74 случаен

    8 2 Отговор
    и от много гордост се оставиха да ги завладеят 80 000 брадатковци.30млн.държава,и 300 000армия с модерно въоръжение,заслужават си случилото се,никой да не ги приема,да си оправят държавата,стига са крещяли колко е велик алалх
  • 75 иван иванов

    10 0 Отговор
    виж те го тоя...срам и позор за офицерското войнство...продаде се за няколко гроша на магарешки...пфу.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Митко

    7 1 Отговор
    Ееее палячо , палячо , родоотстъпник
  • 79 Бай Ставри

    4 0 Отговор
    САЩ изтегли своите военни и остави оръжие за над 80 млд. $ , сега св оставят да ги превземат талибани. Дали има нещо случайно или добре предвиден филм . Жалко за бедния народ който е затрупан от ценни метали нефт ….
  • 80 куку

    10 1 Отговор
    Ние като страна и народ, може ли първо да направим така, че пенсионерите да живеят с повече от 10 лв. на ден?
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ПОМОЩ

    6 2 Отговор
    Шивик вънали дрехите и одеалата от помощите за Афганистан? Ако са още тук ще трябват за бежанците, та те са си техни.
  • 83 Знам как си "помагате" вие под дъгата.

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Пепи Дъгата":

    Сега сте зажаднели за брадата ласка ,ама тия ще ви яздат като животни каквито са всъщност.
  • 84 ponti

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "от протеста":

    Много от неговите се отрекоха, след като се съюзи с мрш-ки. Това му мнение е още един автогол. Жалко, Генерале! Ние оставаме от другата страна на барикадата!
  • 85 Мутри вън!

    11 2 Отговор
    СЛУГАТА НА МАРЕШКИ НЯМА ДУМАТА!ГНУС!
  • 86 15 деца

    5 0 Отговор
    имал. Това не са нормални хора. Дори и да е от 3 жени. Редно е цивилизованият свят да ги остави в обора да си вършат яйцеснасянето. Колкото до разбирането им - необходим е зоолог.
  • 87 Две димящи дула

    10 0 Отговор
    Първо подавахме ръка на краварите и отанците, за да си осъществяват престъпните интереси в Афганистан, което ни струваше около милиард до тук. Сега пък ще спасяваме и афганистанци. Освен това, отново заради краварите преди време отписахме доста милиарди, които ни дължаха Ирак и Либия. Разкарай се продажен боклук! Кажи на твоя приятел Марешки да се погрижи за тях, нали се правите на патриоти!
  • 88 Перо

    9 0 Отговор
    Ние сме имали 7 дипломати в Кабул,а се оказва,че са им помагали 70 афганистанци!
  • 89 Да,бе

    6 0 Отговор
    Редно е да си изядеш педегенералските пагони в помиярски сос
  • 90 патерица

    6 1 Отговор
    Патерица проста, вземи ги във вас, да им помогнеш. Айде първо да помогнем на бедните пенсионери и бедните българи и после да помогнем на някои други.
  • 91 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Генерален,като офицер от запаса,ти казвам ,че България,не е имала интерес в Афганистан,,!!!..Интерес ,имаше ТИ!!!.Да си взимаш ,заплата,командировки,някое шано ,ще скокне..Ако са атеисти,може да вземем,,, Мюслита,Не!!!.Щото ще почнат да им правят джамии,и минарета..Мразя ,джамиите.и религията..и поповете...
  • 92 Пенсинер

    5 1 Отговор
    Е какво фатмаците са работили "за България" в Афганистан?! Нали получаваха генералска заплата плюс по €200 на ден докато стояха в Афганистан, бе?! Какво още да ги подпомагаме и да им даваме незаслужени привилегии и облаги?! Напротив трябва воените и милиционерите от всякакъв вид да бъдат приравнени на всички останали български граждани - и пенсионно, и по отношение на привилегиите и облагите! Да се прекрати БКП-политиката на правоимащи пандури и правонямащи данъколатци!!!
  • 93 Банкерче

    2 0 Отговор
    Тоя е милионер в зелено!Покрай наемниците и НАТО никой не може да му преброи парите,а и не смее !
  • 94 Незагрижен

    6 0 Отговор
    Генералът да си ги вземе вкъщи.
  • 95 Енчев

    2 1 Отговор
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАН-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"

    Коментиран от #96

  • 96 винкела

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "Енчев":

    ти няма ли да налапаш дулото като сина си ?
  • 97 интереси

    4 0 Отговор
    И какво толкова са работили за България? А какво "работеше" България в Афганистан толкова години? Какви интереси имахме ние, като държава там? В Тази страна са вложени за 20 години 1000 милиарда долара! С какво тези пари са допринесли за народа на страната?
  • 98 Смях

    4 0 Отговор
    Пишман политикът Шивиков! За издръжката на 42 български контингента в Афганистан българския данъкоплатец е платил над 2млрд лева. Това малко разходи ли са, че искаш да правим още и то за нищо. Вероятността да си пренесат проблемите на наша територия е голяма. Шивиков ли ще ги разреши? Тези сто семейства за една две години ще се умножат по 15 , като той самият дава пример. Хора с празни глави не трябва да правят публични изказвания.
  • 99 Шивиков за кой са работели авганци в

    3 0 Отговор
    Авганистан!!! Насила ни тикаха, да ходят, българси военни там,! Колко пари струваше това на България?? Чии го търсих ме там?? Някой ако сие правил търговия с Авганци, това е лично, НЕЕ било дело на Народа!! ДАЛАВЕРАТА сие била ваша,!! Канете сиги удома!!
  • 100 ПАПЛАЧ

    1 1 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ НЕ ИЗОСТАВЯТ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ЗАЩОТО ТОВА Е ДОЛНО И БЕЗЧЕСТНО /КОЙТО ИСКА ДА Е ДОЛЕН И БЕЗЧЕСТЕН ДА ПИШЕ ТЪПИ КОМЕНТАРИ ЗА ПАРИ ИЛИ КВОТО ТАМ ИСКА/
  • 101 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Боклука си е боклук