Last news in Fakti

1 Септември, 2021 08:46 3 259 19

Спешни новини от Брюксел! Страните от ЕС ще работят заедно за предотвратяване на голяма мигрантска вълна от Афганистан

  • бежанци-
  • афганистан-
  • илва йохансон

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че засега не се наблюдава сериозно придвижване на бежанци, но не изключи това да стане на по-късен етап

Спешни новини от Брюксел! Страните от ЕС ще работят заедно за предотвратяване на голяма мигрантска вълна от Афганистан - 1
Снимка: shutterstock

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС приключиха срещата си със съвместно изявление, в което се подчертава, че страните-членки са решени да действат заедно за предотвратяването на неконтролируема нелегална вълна от мигранти от Афганистан, като подготвят координиран отговор.

Във връзка с евентуалното нарастване на миграционната вълна от Афганистан, ЕС ще засили подкрепата си за съседните страни, които биха могли да дадат подслон на част от тях, се казва още в документа. Същевременно еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че засега не се наблюдава сериозно придвижване на бежанци към тях, но не изключи това да стане на по-късен етап.

Министрите подчертават, че ЕС и страните членки ще направят всичко необходимо Афганистан отново да не се превърне в заплаха за сигурността на ЕС, а режимът на талибаните трябва да прекрати всякакви връзки с международния тероризъм. Запитана за положението на хората в Афганистан, еврокомисар Йохансон отговори:

"Разбира се, хората в Афганистан са ужасно уплашени. И аз бих била, ако бях там. Знаем на какво са способни талибаните. И никой не може да предвиди или прогнозира какво следва - нито утре, нито след това".

Тя отново заяви, че средствата по програмите за развитие на страната няма да бъдат отблокирани, докато няма гаранции, че талибаните ще спазват правата на жените и на момичетата и че ЕС не е признал тяхното правителство. Еврокомисар Йохансон каза още, че ще свика форум за разселването на високо равнище другия месец.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупаци!

    14 2 Отговор
    Скоро ще надминете и скапаният ви Адолф в саморазрушението!
  • 2 опааа

    10 1 Отговор
    в германия ги искат- хайде да не се правят на ....................
  • 3 Smooth jazz

    25 1 Отговор
    Всичко започна от Меркел. Ако не беше ги поканила официално, картинката в Европа щеше да е съвсем различна и сега нямаше да се осмеляват да тръгват така решително насам. Време е да и се потърси отговорност!
  • 4 pbdan

    22 0 Отговор
    ЕС да приема само жени, деца до 14г. и мъже над 60г. - това са бежанците през всички войни в историята, а не мъже 20-40г. както е 99% сега.
  • 5 др Гей Билтс

    4 0 Отговор
    Да се разбира така, всички страни от ЕС ще дават пари на БГ да държи бежанците далеч от подредения Запад.
  • 6 Ежко Бежко

    12 0 Отговор
    Никакви мерки срещу БЕЖАНЦИТЕ! Необходимо е закупуване на плюшени мечета за посрещането им. Германките да ходят без гащи, че да е по-лесно интегрирането им. Докога Европа ще изменя на принципите си! В 2015 ги канехме, патриотите бяха наречени фашисти, поляците и до ден днешен са черната овца заради неприемането на мигрантите, а сега давай да се защитаваме от тях. Къде са ни толерантните принципи? Срам!
  • 7 Някой

    2 0 Отговор
    Настроен съм слептично към такива новини. Нека видим какво ще направят, а не какво говорят. Защото обикновенно има разлика.

    А, иначе, помним как реагираха европейските политици при предходната мигрантска криза. Все едно с голо ду.пе да се хвърлиш в розов храст.
  • 8 бушприт

    3 0 Отговор
    СМешни новини от Брюксел!
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    1 0 Отговор
    🇧🇬Афганистан ОТНОВО да не се превърне в заплаха за сигурността на ЕС🇧🇬 И 🇧🇬 Афганистан да не се превърне ОТНОВО в заплаха за сигурността на ЕС 🇧🇬 СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА‼️
  • 10 tomito

    3 0 Отговор
    Значи Америка се ос....ира .Европа забърсва.
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    0 0 Отговор
    🇧🇬"...средствата по програмите за развитие на страната НЯМА да бъдат отблокирани, докато НЯМА гаранции, че талибаните ще спазват правата на жените и на момичетата ..."🇧🇬 --- значи средствата ЩЕ БЪДАТ блокирани когато ИМА гаранции , че спазват правата 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сетила се...

    0 0 Отговор
    ...Мара...,да се...по@ара...😛!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "!!!!":

    Афганистанците не са арабели. По-лошо е.
  • 17 дааа

    0 0 Отговор
    пак ще пада голяма работа, ама кои ще са изработените?
  • 18 Енчев

    0 0 Отговор
    Западът е в безнадеждно положение!
    Ако САЩ и €С признаят талибанските-главорезци като ново правителство на непобедимия Афганистан, автоматично ща бъдат признати и всички ОТАN-терористични самовзриви от 11 / 9 / 2001 г., Ал Кайда и Гуантанамо, за легални.
    Това ще бъде още един позорен срам, след Виетнамският и Афганският - за Човечеството!
    "Гласът на БЪЛГАРСКАТА истина"
  • 19 Енчев

    1 0 Отговор
    11/9/2001 - Началото на третата последна война!
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан, които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: