Last news in Fakti

31 Август, 2021 21:15 1 830 30

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

  • нато-
  • афганистан-
  • талибани-
  • йенс столтенберг

Йенс Столтенберг похвали Турция, членка на НАТО, за това, че предложи да вземе участие в управлението на летището в Кабул, докато талибаните се опитват да го отворят

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че летището в Кабул трябва да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.

"От съществено значение е да запазим летището отворено както за да дадем възможност за хуманитарна помощ за афганистанския народ, така и за да сме сигурни, че можем да продължим да извеждаме хора - онези, които са искали, но не бяха в състояние да участват във военната евакуация", отбеляз той в интервю за "Франс прес".

"Няма да ги забравим", увери Столтенберг.

Последният американски военен полет излетя от летището в Кабул късно вчера след мащабна операция за извозване по въздух, за да бъдат спасени повече от 123 000 военнослужещи на западните съюзници и афганистанци, които работеха заедно с тях по време на конфликта.

Но докато талибаните празнуваха победата си, НАТО остана да анализира какво се обърка в най-важната му военна мисия след Студената война.

А Столтенберг се закле, че съюзниците ще поддържат дипломатически натиск върху талибаните да позволят на оставащите афганистанци и техните семейства, които са работили в помощ на усилията на Запада и сега се чувстват в риск, да напуснат страната.

Той похвали Турция, членка на НАТО, за това, че предложи да вземе участие в управлението на летището, докато талибаните се опитват да го отворят, и благодари на около 800 цивилни служители на НАТО за помощта им при управлението на въздушната операция по изтеглянето на войниците и цивилните.

"Ще продължим да работим със съюзниците от НАТО, с други страни, за да помогнем на хората да напуснат. Талибаните ясно заявиха, че на хората ще бъде позволено да напускат, ние ще съдим талибаните не по това, което казват, а по това, което вършат", отбеляза той.

"И ние ще използваме нашия политически, дипломатически, икономически лост, за да гарантираме, че хората могат да напуснат. Това е важно, защото съюзниците от НАТО бяха там толкова много години", коментира още Столтенберг.

Гледайки напред Столтенберг изтъкна, че 30-членният западен алианс ще трябва да разгледа внимателно какво се е объркало в мисията им за изграждане на афганистанско правителство и военни, способни да удържат настъплението на талибаните.

"Това са сред трудните въпроси, които трябва да си зададем, когато сега ще имаме процес, в който ще оценяваме, анализираме и ще научим уроците си в НАТО", подчерта той.

"Тъй като трябва да разберем по-добре както грешката, така и да анализираме постиженията, които постигнахме в Афганистан, не на последно място, когато става въпрос за борба с тероризма", посочи шефът на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    37 0 Отговор
    Вече го направихте. Ако имаш НАТО за приятел, врагове не ти трябват! НАТО ще ти ги създаде.

    Коментиран от #20

  • 2 Ха ха

    22 0 Отговор
    Дрън-дрън.
  • 3 Kcanba

    28 0 Отговор
    ахахаха!!
    Той и бидоня нямапе да забравя....
    А пък изоставени нали няма, те летяха, ма не във, а извън самолетите!!!
    Защо журналя нарича позорното амерско бягство - изтегляне!???
  • 4 Майна

    21 0 Отговор
    ПЪЛНА ПОДИГРАВКА!!!ДАДОХА СПИСЪКА НА АФГАНИСТАНЦИТЕ ХРИСТИЯНИ НА ТАЛИБАНИТЕ ПОД ПРЕДЛОГ ,ЧЕ ИСКАТ ДА ГИ ИЗТЕГЛЯТ!!ГЛОБАЛИСТИТЕ ИСКАХА ВСИЧКО ТОВА
  • 5 Полковник РУМНО

    27 0 Отговор
    Вие вече ги изоставихте.
  • 6 ПРЪДЛЬО

    14 0 Отговор
    ДРИСЛЬО
  • 7 Венцеремост

    1 18 Отговор
    Рашка няа ль да прати пет Рослана ,три Антея и девет десет Мьрии ?

    Коментиран от #18

  • 8 ХА ХА ХА

    16 2 Отговор
    АБЕ ШЕФЕ ВИЕ ОТДАВНА ИЗОСТАВИХТЕ ТОЯ НАРОД ! ЯНКИТЕ ИЗБЯГАХА НАЙ ПОЗОРНО !!! САМО РАЗБЪРКАХТЕ И ЗЛЕПОСТАВИХТЕ ИДНИ СРЕЩУ ДРУГИ ЕДИН НАРОД .....СЪЩО КАТО НАШИЯ АЙЛЯКЧИЯ - ФАТМАК !!!!
  • 9 Пеко Таков

    13 4 Отговор
    След като се изнесохте,това звучи малко като,"оправяйте се сами,ние ще ви съчувстваме".Но афганистанците сами са си виновни.Даваха им пари с чували двайсет години,обучиха им и въоръжиха 300 хилядна армия,която явно освен да си чопли в носа с друго не сее занимавала.На западняците им писна.
  • 10 ОСТАВКА ПЕНГВИН !

    2 11 Отговор
    Не си нужен на народа .....дори и на Деса !!!
  • 11 Народа

    2 18 Отговор
    ДОПУСНАХМЕ ГРЕШКА , НА ТИЯ ИЗБОРИ ЩЕ Я СОРЕГИРАМЕ !!! САМО ГЕРБ ЩЕ УПРАВЛАВА ТАЯ ДЪРЖАВА , СПАВЕДЛИВО САКТО ВИНАГИ !!!!!
  • 12 Трио

    11 1 Отговор
    Там където има радикални мюсюлмани там са Турция и Катар. Отврат това НАТО не разбра че основните проблеми идват от Катар, Турция и Пакистан!!! Итровното трио на радикализма!
  • 13 е па ся тоа

    12 0 Отговор
    Ве къде вееее!Дрън,дрън ярина.Имам чувството че тез имат цел халваджийски тефтер със заучени фрази за всяка ситуация.Ей тъй- за проветрение на устата
  • 14 Венцеремост

    7 0 Отговор
    САЩ и коалиция оставят бая техника и около половин милион оръжейни единици ,кво са забравили.....а ,забравили са около 300 служебни кучета в кутиите тези олигофрени
  • 15 Loop

    10 0 Отговор
    То пък бива лицемерие но това надминава всичко да лъжеш хората в очите в вече ненормална работа ….и тия ще ни пазят ??? Опази боже от такива пазачи
  • 16 mi6osp

    10 0 Отговор
    Няма да ги забравим, ще продължим да трепим сватби и погребения, болници и училища, пазари и къщи, деца и възрастни, под благовиден предлог борба с тероризма, но вече дистанционно , с дронове. Ще ви избиваме така, защото ни е страх да се бием с вас лице в лице.
  • 17 бат Рамбо е гей

    12 0 Отговор
    Няма да забравите ......Как ще забравите боя дето го ядохте там .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БАЙ КУРТИ

    8 0 Отговор
    Много е лесно да разтягаш лукуми от 2000 кл. И как ще им помогнеш . Като им подарявате оръжие и разпалите гражданска война и после ревете че защитавате демокрацията .
  • 20 бл.134 в Зап. парк

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Вече го направихте! Долу НаТо
  • 21 Хахаха

    6 0 Отговор
    Мария Захарова изкоментира: ,, и те няма да ви забравят". Понататък префразиран цитат на Пушкин: ,, грязнейшей подлости грязнейший образец".
    П.С.: моля неграмотните да не коментират.
  • 22 Перко

    7 0 Отговор
    Вие ,вече ги изоставихте ,като избягахте от Афганистан.А ,че няма да ги забравите ,както и целия свят няма да ги забрави е ядно-Талибаните постоянно ще ни напомнят за себе си! И току виж, пак сте тръгнали натам.
  • 23 И маат от джама

    8 0 Отговор
    "Дръжте се братя афганистанци, все някога ще се върнем", крещял героично последният морски пехотинец, бягайки към хеликоптера.

    Коментиран от #28

  • 24 Радев Forever

    1 0 Отговор
    Гнусарите да пи..ят газ! От къвто си искат поток!
  • 25 Тоя

    2 0 Отговор
    Да си пие хапчетата да не го приберат
  • 26 Ляв плюс

    5 0 Отговор
    НАТО е престъпна военна организация с множество военни престъпления по света: бивша Югославия, Афганистан, Ирак, Либия и др. Освен преките невинни жертви, милитаристичните действия на НАТО причиняват огромни материални щети и икономически колапс, водещ до тотално разоряване на потърпевшите държави.
  • 27 ПАСИ АТЛАНТА

    2 0 Отговор
    ТРАЛА ЛАЛА, ПУНТА МАРА , ТРАЛА ЛА А,ТРАЛА ЛАЛА. ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК НА ЕДНА ПРАЗНА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ПОДЛО ИЗБЯГА- ДЖЕРОМ ДЖЕРОМ. БЕГАМЕ МНОГО БЪРЗО!!!!
  • 28 ПАСЧО САЛАМА

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "И маат от джама":

    ТОВА Е БИЛ РАМБО. СКОРО ЩЕ СНИМАТ ФИЛМ В ХОЛИВУД- БЯГЯЩИЯ РАМБО КАБУЛСКИ!!!!
  • 29 Енчев

    1 0 Отговор
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
  • 30 НАТО доказа

    1 0 Отговор
    че са примитивна сбирщина от наемници. Видяхме каква армия състави в Афганистан, която се разбяга и отиде при талибаните, от това по голяма помощ има ли? Ние за 8 тенекии платихме предварително 2 милиарда, САЩ подариха на талибаните оръжие за стотици милиарди, кои са по големи балъци? По зле сме от талибаните, защото талибани си избираме за управници!
Новини по държави: