Отидете към основна версия

1 432 8

Лондон: Няма да признаваме талибаните, но трябва да се ангажираме пряко с тях!

  • афганистан-
  • талибани-
  • доминик рааб

Министър Доминик Рааб се надява да бъдат убедени талибаните да отворят възможно най-скоро летището в Кабул за граждански полети

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания няма да признае талибаните в обозримо бъдеще, но е необходимо да се ангажира с тях за безопасното евакуиране на останалите в Афганистан британци и техните афганистански сътрудници и избягване на хуманитарна криза.

Доминик Рааб даде пресконференция в Доха, столицата на Катар, където изтъкна, че незабавната задача и най-голяма грижа е да се осигури безпроблемно изтегляне на останалите в Афганистан британски граждани, както и помагалите им през годините афганистанци, като това може да стане и през съседни на Афганистан държави. За тази цел той е в Катар, за да разговаря с регионални правителства, които могат да окажат помощ. Външният министър обаче посочи, че Великобритания трябва да се приспособи към новите реалности:

"Няма да признаваме талибаните, но виждаме необходимост да се ангажираме пряко с тях, защото иначе не можем да отправяме послания и да чуем отговорите".

Рааб се надява да бъдат убедени талибаните да отворят възможно най-скоро летището в Кабул за граждански полети. Той отново посочи, че талибаните ще бъдат преценявани на базата на делата, а не на думите. Рааб каза, че два са основните тестове за талибаните да докажат добрите си намерения и да спазят обещанията. Първият, отварянето на летището в Кабул. И вторият, гаранции, че в страната няма да настъпи хуманитарна криза. Великобритани успя да евукаира повече от 17 000 души от Афганистан.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: