Last news in Fakti

2 Септември, 2021 21:50 8 986 29

“Братя по вяра“: плановете на Ердоган за Афганистан

  • турция-
  • афганистан-
  • реджеп ердоган-
  • талибани

Турция се стреми да поеме ролята на посредник между Запада и Афганистан, за да може да поизлъска пред Вашингтон и Брюксел своята доста увредена напоследък външнополитическа репутация

“Братя по вяра“: плановете на Ердоган за Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американците се изтеглиха от Афганистан, а Турция ще се опита да заеме тяхното място. Анкара действа от личен интерес, но много турци не са съгласни и критикуват знаците на Ердоган към талибаните.

18 милиона души в Афганистан се нуждаят от помощ, смятат специалистите на ООН. Ключова роля за достъпа до международни помощи играе летището на Кабул, но след изтеглянето на международните войски то вече не функционира. И изобщо не се знае кога ще заработи отново, за да могат жизнено необходимите стоки да достигнат до бедстващите хора. В тази ситуация централна роля на дипломатическия подиум поема не друг, а Турция.

Анкара участваше във военната мисия в Афганистан още от самото начало. Турция не само беше изпратила 2000 военнослужещи, но на два пъти за по половин година ръководеше цялата международна операция. Една от главните задачи на турските военни беше да участват в охраната тъкмо на летището в Кабул. Така още след разговора между турския държавен глава Ердоган и американския президент Байдън по време на срещата на НАТО през юни възникна предположението, че турците ще поемат от американците подсигуряването на летището в бъдеще.

Турция иска по-голяма международна тежест

На този фон става ясно защо през последните години талибаните водят тъкмо с Турция и с представители на Катар разговори за възобновяване на работата на летището. Но турските планове сякаш отиват и по-надалеч. „Преди талибаните да превземат Кабул, Турция все още вярваше, че може да поеме нова роля в Афганистан,“ казва Кристиан Бракел, ръководител на бюрото на германската фондация „Хайнрих Бьол“ в Истанбул. Според него това е в съзвучие със сегашната външна политика на Анкара, която се стреми към все по-голяма самостоятелност. Експертът смята, че Турция се е опитала през пролетта на тази година да организира на своя територия мирни преговори между талибаните и афганистанското правителство именно в стремежа си чрез влияние в Афганистан да получи по-голяма международна тежест. Срещата в Истанбул обаче се провали, защото талибаните отказаха да участват.

Независимо от това на международната сцена (при това не само от страна на САЩ) постепенно се налага мнението, че Турция би могла да играе по-важна роля в целия регион. Тъкмо по тази причина германският външен министър Хайко Маас в края на миналата седмица посети турския си колега Мевлют Чавушоглу, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дори заяви, че Турция може да изиграе „ключова роля“ в конфликта.

"Братя по вяра"

Мнозина западни наблюдатели смятат същото, защото са на мнение, че страна като Турция с преобладаващо мюсюлманско население наистина би могла да поеме извънредни отговорности в преговорите с талибаните. Но нещата едва ли са толкова прости. Преди няколко седмици говорителят на талибаните заяви пред БиБиСи, че от Афганистан трябва да се изтеглят „всички чуждестранни войски, подизпълнители, съветници и инструктори“. Съвсем наскоро по турската телевизия той смекчи това изказване с уточнението, че талибаните биха желали да се разберат с Турция, защото били „братя по вяра“. Президентът Ердоган с радост пое подхвърлената реплика и на свой ред изигра религиозната карта. Той каза, че между вярата на талибаните и на Турция няма никакво противоречие, а в Турция „няма нищо, което противоречи на тяхната вяра“.

Гняв в социалните мрежи

Много турци обаче изобщо не мислят така. Гняв се надигна най-вече в социалните мрежи, където се появи хаштагът #ТалибанитеНеСаМиБратя. В Туитър срещу Ердоган също се надигна яростна вълна под мотото „Ти си талибан“. В обобщение: много турци смятат, че президентът се заблуждава, защото в религиозно отношение между Турция и талибаните няма нищо общо. Известният кинорежисьор и автор Иляз Салман написа в Туитър, че с изключение на един минимален процент от радикални турци, дори повечето привърженици на президента не искат да водят живот като в Афганистан.

Независимо от мощния вътрешнополитически протест турските правителствени среди очевидно желаят да изградят солидни отношения с новите властници в Афганистан. На първо място, защото Анкара се опасява от масова миграция на афганистанци към Турция и по-нататък към ЕС, ако положението вътре в Афганистан не се стабилизира. Поради страха от наплив на афганистански бежанци турското правителство през последните дни форсира и строежа на защитна стена по границата с Иран. На второ място, според Кристиан Бракел, се появява и един допълнителен мотив. Турция се стреми да поеме ролята на посредник между Запада и Афганистан, за да може да поизлъска пред Вашингтон и Брюксел своята "доста увредена напоследък външнополитическа репутация“, твърди експертът.

Отношенията със Запада остават обтегнати

Факт е, че отношенията на Анкара с много партньори от НАТО в момента са доста обтегнати. В редица столици на държави от отбранителния съюз политиците не могат да повярват на очите си, че миналата година Турция реши да защитава въздушното си пространство тъкмо с руската противовъздушна система S-400. Както е известно, в отговор на това решение Вашингтон дори реши да изключи Турция от разработката на новия стелт-изтребител Ф-35. Отношенията между Запада и Турция са обременени допълнително и от несекващата дискусия за избиването на арменците през Първата световна война. Президентът на САЩ лично заяви, че турците са извършили геноцид, а с това предизвика лавина от протести в Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фъртуна

    34 3 Отговор
    Този пред турците е националист, пред талибаните е ислямист, а пред запада - европейски политик. Защо всичко това събрано ми звучи като пълен интересчия?
  • 2 Анджело

    3 4 Отговор
    В Афганистан изкараха късмет афганистанците СЕГА. Ще изкарат и турците късмет ПОСЛЕ
  • 3 ТаУмВзе

    11 3 Отговор
    Тия от овче зеле, са яко изпляскали! При положение, че точно меркелица закопа останките от Европа, с едно изречение. Ако не е райх, поне да е халифат. Отмъщение си е! А кои, от тия мулти култи, ще ходи да се трепа с ислямистите? Никои. Ние ще го отнесем, повече от злокобно.

    Коментиран от #5

  • 4 Сатана

    14 3 Отговор
    Като прочетох тук за разработката Ф35 Та се сетих и за разработката Ф16 .Президент-мълчи,военен министър-тоже.Някой знае ли дали се още в играта с тия 8броя Ф16 платени и описани като ДМА?
  • 5 Халифанат

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Този път без героизми, опъвам чорапа и режа, няма да обеднея толкова, а Господ е един, няма значение как го славиш.

    Коментиран от #6

  • 6 ТаУмВзе

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Халифанат":

    Повече си опънал жартиерчето, преди изрезване. Ходи им го обясни на талибаните, не на мен.
  • 7 Анонимен

    18 4 Отговор
    Всъщност Ердоган се възхищава от талибаните. Ако можеше би превърнал Турция в подобие на Афганистан. За щастие не може. Самите турци няма да му позволят.
  • 8 Братя по вяра

    9 3 Отговор
    Според съобщение на гръцката полиция, днес по обяд, в крайбрежна зона на северен Еврос, патрулиране от полицейски служители на полицейското управление в Орестиада открило нелегален имигрант, който е влязъл нелегално в Гърция от Турция, пресичайки реката Еврос с пластмасова лодка, ранен от изстрел в дясното бедро. Пострадалият е транспортиран в болница в Дидимотихо, където е бил опериран. Предварителното разследване се извършва от поддирекция на Орестиада. Имигрантът каза, че е бил застрелян от турски войници.

    Коментиран от #10

  • 9 един там

    13 2 Отговор
    Щом султана е казал това: Той каза, че между вярата на талибаните и на Турция няма никакво противоречие, а в Турция „няма нищо, което противоречи на тяхната вяра“. Значи си имаме талибани за съседи. Не, че не го знаех, но друго си е признанието на султана, че са такива. Така, че смятайте какво ни чака нас, както е хвърлил око на части от България.

    Коментиран от #11, #23

  • 10 Нищо чудно

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Братя по вяра":

    Практика е гръцките войници да свалят поличките и да обличат турски униформи кофата стрелят по мигрантите. Няма логика турците да спират мигрант който иска да избяга в Гърция.

    Коментиран от #16

  • 11 Малка подробност

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "един там":

    Не султанът, а Дойче веле казва, че така е казал султанът. Схващаш ли?
  • 12 ФАКТИ :

    6 5 Отговор
    Ердоганчо се изживява като новия халиф на мюсюлманския свят, но и той знае, че парада в Близкият изток се командва от Израел, който може да се справи и с Турция и Иран, но засега им гледа сеира...
  • 13 За Шериата

    8 6 Отговор
    Фундaмeнтaлиcтитe, кoитo тoрмoзят хриcтиянcкa Eврoпa, нe ca пo-рaзлични oт cъбрaтятa cи, cъзнaтeлнo пoдпaлили прeди 30 гoдини хoтeл „Мaдъмaк“ в грaд Cивac. Тaм изгoряхa живи 35 души – чacт oт цвeтa нa турcкaтa интeлигeнция. Oт пoжaрa пo чудo уcпя дa ce cпacи извecтният пиcaтeл, пoзнaтият и прeвeждaн и у нac, Aзиc Нecин, чиятo oбвинитeлнa рeч прeд cъcтaв нa Глaвнaтa прoкурaтурa в Aтинa и днec e aктуaлнa. Eтo чacт oт нeя:

    „Oбвинявaм вcички нaши прaвитeлcтвa,кaзвa тoй, кoитo cи зaтвaряхa oчитe или пooщрявaхa фaнaтизмa дoри cъc зaкoнoви нoрми – уж в имeтo нa дeмoкрaциятa. Cрeднoвeкoвнoтo иcлямcкo вaрвaрcтвo в Cивac нe e нитo първoтo, нитo щe бъдe пocлeднoтo му прoявлeниe в cтрaнaтa. Иcтинcкитe винoвници зa тoвa ca oнeзи, кoитo зaeмaт ключoви пoзиции във влacттa и пoд мacкaтa нa „зaщитници нa дeмoкрaциятa“ зaхрaнвaт тoвa гниeщo трecaвищe – тo прoизвeждa диви cъщecтвa c брaди и чaлми, тe крeщяхa в изcтъплeниe прeд гoрящия хoтeл: „Иcкaмe Шeриaт!“ и „Cъд зa нeвeрницитe!…
    Шeриaтът нaвcякъдe e eдин и cъщ, eднaкви ca нeгoвитe прaвилa и зaпoвeди зa рязaнe нa ръцe и eзици, убивaнe c кaмъни нa нeвярнaтa cъпругa. Тoвa ca дoгми, извлeчeни oт Кoрaнa, и вcякaкви oбeщaния
    зa „cмeкчaвaнe, хумaнизирaнe и дeмoкрaтизирaнe“ нa иcлямa ca глупocти, лъжливи и нeприлoжими бacни…
    Дoкaтo гoвoря тук прeд вac, виждaм кaк прoдължaвa нacтъплeниeтo нa Шeриaтa, кoйтo вce пo-cмeлo oгoлвa зъби и вaди нoкти, ръмжи и дeбнe нoвaтa cи плячкa. Жaлкo зa Турция и нeйния нaрoд! Глeдaм
    нa бъд
  • 14 Допълнение към

    4 4 Отговор
    към ком.№13 :

    Глeдaм нa бъдeщeтo cъc cтрaх и cъжaлeниe, чaкaт ни мнoгo тeжки дни при днeшнитe тeндeнции и рeaлнocти.
    Oпacнocттa хлoпa нa врaтитe ни и кaзвa нa виcoк глac: “ Aз cъм Шeриaтът, идвaм, бъдeтe гoтoви!“…
  • 15 Турска работа

    5 6 Отговор
    Той се интересува от доброто на своите братя мюсюлмани... Самите турски политици осъдиха амбициите на Ердоган за по-голямо участие в Афганистан и разкриха най-дълбоките му мотиви. В публично изявление вицепрезидентът на CHP и говорител на партията Фаик Озтрак попита турския президент "Защо иска да контролира летището в Кабул, там има само тероризъм и наркотици!" Афганистан е първата страна в света, която произвежда опиум, суровината за производство на хероин.
  • 16 Tурски ценности

    8 3 Отговор

    До коментар #10 от "Нищо чудно":

    Известно е, че турската армия участва във всякакви незаконни сделки. Със сигурност някои далавери не вървяха добре между имигранта и турските войници...
  • 17 Лудия

    5 1 Отговор
    Ердоган бърза да вземе място за далавери,но талибаните никак не са прости,макар да са фанатици ,Руснаците и Китайците ги изпревариха.ОТ там ще пътя на наркотика.
  • 18 реалиста

    2 3 Отговор
    братя по мъжката любов
  • 19 Сатъра на Хана

    4 3 Отговор
    Ако е България имаше Турци от Турция, те отдавна щяха да скопят Дръндарския ром Ахмед.
  • 20 İmigrant

    3 5 Отговор
    Ердоган е отдавна за шерият
    Във всяко село има по 5 джамий
    Училища няма
    Децата учат Куран
  • 21 Вътю Т.Панчев

    2 2 Отговор
    Ама дали талибанските товарищи го искат ?? Щото доларите ги дава ФРС ...
  • 22 мечтател

    3 5 Отговор
    Турция е била империя и има имперско мислене! Все очакваме тя с нещо да се изложи, но тя не само че не греши, ами се превръща в икономически развита, престижна, респектираща и посещавана държава, включително и от много българи! За нас е от изключителна важност да поддържаме по висок от нейния стандарт на живот, за да оправдаем свободата си. За щастие, в последната световна класация, по показателя "Жизнен Стандарт", ние се нареждаме на 44-то място, с едно по напред от Турция, което е заслуга на ГЕРБ!За това, в предстоящите извънредни избори би трябвало да изберем правителство, което не само да задържи постигнатия успех, ами даже и да го подобри.

    Коментиран от #25

  • 23 Значи

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "един там":

    Талабан преведено на български значи стидент
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анализатор

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "мечтател":

    Не е в благодарение на ГЕРБ а на Ердоган. Ние трябва да се сравняваме с Румъния и Гърция а те са далеч напред заради неграмотника Боко. А Турция бавно потъва в своята неграмотност!!! Да сега трудно се вижда, но Турция беше далеч напред от България, но Ердоган я превръща в религиозна държава и бавно отваря вратите за приматите. Турция затъва, да виждаме я на външната сцена дуе мускули размахва оръжия, но икономиката и загнива а хората все повече се занимават само с религия. Скоро ще има голям срив в Турция понеже там се напълниха много радикални елементи и Ердоган е диктатор да държи нещата, но той един ден ще падне и тогава ислямистите ще запалят клечката.
  • 26 Един

    0 2 Отговор
    По-интересното е какви са плановете на талибаните за Турция. Ердо ходи без чалма и това може би не им харесва...

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Питам само

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Един":

    Брада ли е обидна дума???
    Смамо питам талибана Ердоган защо ходи без брада?