Last news in Fakti

2 Септември, 2021 10:00 4 392 29

Шериатът – чудовище или изцеление?

  • шериат-
  • мюсюлмани-
  • афганистан-
  • талибани

След разрива между сунити и шиити, но включително и вътре в тези религиозни общности, в течение на годините възниква широко многообразие от школи за интерпретиране на шериата

Шериатът – чудовище или изцеление? - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По това талибаните и терористите си приличат: тяхното разбиране за правораздаване плаши дори самите мюсюлмани. Какво представлява всъщност шериатът? Чудовище ли е той или инструмент за защита на човешките права?

Какво точно означава „шериат“? Според Корана това е „пътят, проправен от Бог“ или „пътят към извора“. Под понятието „шериат“ всъщност се обединяват всички норми, валидни в исляма. Те са се развивали в продължение на 1400 години: в религиозни писания, в рамките на институциите, а в по-ново време все по-често и като държавно законодателство.

Шериатът включва правила за практикуването на ислямската религия, например молитвените ритуали, предписания за храната и облеклото, а също така и правни норми. Той засяга и аспекти на религиозната етика – като сътворението на света или отношението към нуждаещите се.

Религиозна диктатура

След разрива между сунити и шиити, но включително и вътре в тези религиозни общности, в течение на годините възниква широко многообразие от школи за интерпретиране на шериата. Това от една страна създава несигурност у вярващите, от друга обаче насърчава многообразието на мнения. Ислямските мислители се стараят да уважават различните мнения, докато многобройни екстремисти в хода на годините са се опитвали (опитват се и днес) да налагат като единствена и уникална своята интерпретация на „божията истина“. Това говори за тяхната ниска образованост и силно надценяване. Но те обикновено имат и политическо целеполагане. Типични примери ни предлагат настоящите религиозни диктатури в Саудитска Арабия и в Иран.

Шериатът прокарва ясно разграничение между религията и правото. Религията се занимава с отвъдното, с отношението между човека и Бог, докато правото регулира всекидневните взаимоотношения на този свят. Често пъти се казва, че религиозните пасажи в шериата са непроменими, но те въпреки това се нуждаят от интерпретация. Така например Коранът формулира съвсем мимоходом правила за женското облекло, които, според една от интерпретациите, имат за цел да пазят жените от посегателства. Според друга, обаче, жените могат да бъдат опазвани много по-ефикасно, ако имат добро образование и достатъчно самочувствие.

Правните норми в шериата подлежат на променяне. Относително подробно там са формулирани такива въпроси като договорното, семейното и наследственото право. Докато други като държавното или наказателно право си остават единствено в зачатък.

От 19 век насам нормите на шериата постепенно се модифицират в същински закони, които се прилагат от новопоявилите се държавни институции. Допреди това редица мюсюлмански страни са под колониална власт, която налага сериозни промени. На много места са отменени например драконовските телесни наказания. В същото време колониалистите въвеждат и свои закони и, примерно, забраняват еднополовите връзки. Чуждата власт игнорира шериата и по този начин пречи на неговото развитие. Стига се дори дотам, че хората, които се опитват да реформират шериата, често пъти биват набеждавани като колаборационисти на Запада.

Широка интерпретация на ислямското право

Независимо от това в редица мюсюлмански държави през 20 век започват сериозни реформи. Става дума най-вече да се подобрят правата на жените, да се подобри отношението към религиозните малцинства и да се хармонизира правото с икономическите и социални промени.

Интерпретациите на шериата си остават обаче твърде многолики. В Тунис, например, многоженството е забранено под страх от наказание, докато в други държави е разрешено, макар и отчасти с ограничения. И в двата случая законодателството твърди, че такава е волята на шериата.

Много хора в мюсюлманските страни навремето приветстваха отменянето на халифата. И до днес мнозина вярват, че и според исляма демокрацията е най-адекватната форма на управление. От няколко десетилетия насам обаче се родиха и противоположни тенденции. Възходът на крайно нетолерантния уахабизъм в Саудитска Арабия и иранската ислямска диктатура наложиха по цял свят доминацията на екстремистите и на тяхното репресивно тълкуване на шериата. В повечето държави започнаха да отменят напредничавите реформи, а традиционното, патриархално семейно и наследствено право непрекъснато се рекламира като символ на ислямската идентичност и инструмент срещу западното влияние. Нараства нетърпимостта към немюсюлманите, към атеистите и мистиците в ислямския свят, които непрекъснато се оклеветяват. И най-лошото: целенасочено се орязват правата на жените.

Не божествено, а чисто човешко дело

Все по-често възникват и отровни коалиции между екстремисти и традиционалисти. Една от причините: да се изучава академично шериатът не е особено привлекателно, така че често пъти до ключови позиции в тълкуването и практикуването на ислямското право се добират традиционалисти с доста ограничен хоризонт. Освен това в много случаи се наблюдава и вредно смесване между ислям и регионално традиционно право. Например терористичният режим на талибаните в Афганистан стъпва върху доста суровия коктейл от традиционни норми на пащуните, които изцяло обезправяват жените, и едни доста примитивни интерпретации на шериата. Така в крайна сметка се стига до практикуването на една репресивна власт.

В обобщение: шериатът не е нито някакво чудовище, нито универсално изцеление. Вярно, той се позовава на някакви божествени норми, но всъщност правилата са си чисто човешко дело. И в зависимост от интерпретацията може да бъде както религиозно-етическо помагало и норматив, който е в съзвучие с днешните възгледи за човешките права, така и точно обратното.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доган

    19 6 Отговор
    Предпочитаме Мутрокрация пред Шериат.
  • 2 Според мен са...

    30 6 Отговор
    ...просто едни фанатизирани мюсюлмански откачалки...
  • 3 Диди

    21 4 Отговор
    Сорос Веле
  • 4 Не им се бъркайте!

    13 20 Отговор
    Гледайте си плътно в ганьовската копаня! Не сте дорасли за Друго!

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 доган

    27 7 Отговор
    Най-мръсната религия в света, разбират само от растрел!
  • 7 психопати без мозък

    24 4 Отговор
    просто едни физофренни малоумници които имат интелигентност малко по-ниска от маймуната!!!

    Коментиран от #13

  • 8 Х8й

    21 4 Отговор
    Само с цялостно изтребление на всички фанатизирани джихадистични организации ще се оправят нещата. С такива не може да се преговаря, тоя откачен народ само с железен юмрук се управляват. Жалко за обикновенните хора ама такова е положението.
  • 9 Очаквано

    25 4 Отговор
    Написали са един бълвоч. Достатъчно е, че шериата постановява убийство с камъни на жени заради нищо и никакво, за да се определи като завършена диващина.

    Коментиран от #10, #15

  • 10 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Очаквано":

    Точно така е. Някой ревнив бунак просто може да убие жена си за няма нищо.
    Фалшивия пророк и ордите му последователи са описани в последната част на Библията....предстои голямото унищожение на християнската цивилизация!!!
  • 11 съвет за булки

    3 3 Отговор
    Внимание, шери:атът рита!
  • 12 Най-харесвам интерпретацията

    12 3 Отговор
    На шериата наложена от хан Крум
  • 13 Талибан

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "психопати без мозък":

    Ти пък.Що обиждаш животинката бе? Че тя има много повече акъл от тия ...
  • 14 Случайно или не

    9 8 Отговор
    Но първите избирателни права на жените изобщо в света са въведени в мюсюлманска Албания и година след това в мюсюлманска Турция.

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Емил

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Не им се бъркайте!":

    Явно те е хванал корАна вирусът! При него основен симптам е загубата на лично мнение, поради загуба на мозък!
  • 17 Ал Тъпоне

    8 1 Отговор
    Това ми напомня един виц, където ходжата видял, че Айшето върви преди Хасан и го питал: "Хасан, ти защо не спазваш Корана? В Корана пише мъжът напред , а жената след него", а Хасан отговорил: Така е ходжа ама те Корана , когато са го писали противопехотни мини не е имало"!
  • 18 Пешо от блока

    7 2 Отговор
    Шериата е като машина на времето, ако искаш да се върнеш в 13 век, приемаш такава вяра и хоп връщаш се със седемстотин години назад.

    Коментиран от #24

  • 19 Тръмп

    2 0 Отговор
    Като християнин въобще не ме интересува Шериата!;)Виждам,че Исляма завзема християнски земи и не ни чака светло бъдеще!;)

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Ами то погледнато еднополови бракове , гейове , педофилия са присъщи на християнските народи и това разваля семейството като основна клетка на обществото ..
  • 21 Хасан

    1 0 Отговор
    Май тия които управляват света и разпределят порциите искат да наложат исляма по цял свят но в диктатурската му форма за по лесно управление на народните маси
  • 22 Петър

    3 0 Отговор
    Забравили са Анадола
  • 23 Behemoth

    1 0 Отговор
    Всички религии са такива ...ако на Деде Николай му дадете такава власт като на талибаните дупи да ви е яко...малоумна работата за психопати...
  • 24 Всъщност тази религия е най-новата

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо от блока":

    И ако искаш да си в крак с времето я приемаш, ако ли не оставаш в 9 век когато насила си приел християнството.
  • 25 Знам знам

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Тръмп":

    Ти искаш християнските земи да ги превземете джендърите за да се вихрите на воля...Ами почти сте успели.
  • 26 Случайно ли

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Случайно или не":

    лъжеш? Нова Зеландия от новата история. Иначе има страни в западна Европа, където жените гласуват още от 17 век за местна управа. Жените в исляма май са сведени до инкубатор и слугиня.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 EVA LOREDA 💃

    3 0 Отговор
    Аз като жена никога няма да падна в синя им гаден капан защото мъжете са най прецаканите недорасли индивиди за които никаква прошка з от нас жените не трябва да има само червеното и напред 🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩🚩

    Коментиран от #29

  • 29 гостенка

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "EVA LOREDA 💃":

    Напред..... до стената и обратно ! Със темповете на тази свободия ( демокрация) на това всеки да прави каквото си иска и без морал, за жалост отиваме на там, към стената и то с пълна скорост !!!
    Пример; 75% от населението на Египет е под 25 год.....давате ли си сметка....ври и кипи тази страна от енергия, тестостерони, хормони, енергия и неконтролируема сила... и така е във всички мюсулмански държави, а Западният християнски свят е сериозно застаряващ !!! Един протестиращ мюсулманин в Лондон преди години беше казал по телевизията....Ние и нищо да не правим (джихат, атентати) Вие се топите и си заминавате ! Така е, за жалост !
    Така че, всичката тази демокрация, равенство, правата на жените, феминистки движения и тинтири-минтири...хубаво ама...?
    Кой ще защитава всичките тези демократични ценности и култура на западното ни общество ...??? Унищожихме и унижихме белият мъж, направихме ги джендъри, семеиството като върховна ценност, християнската вяра зад която да се сплотим и застанем при нужда !
    И въпреки че, аз лично нямам нищо против никоя религия, ...тази толерантност за жалост няма да ме/ни спаси !
    Но, успокояващото е че, много империи са се срутили ; Египетската, Римската, Османската, Монголската и много други така че, спокойно и като мюсулмани/нки забулени и с ограничени лични от шарията права живота пак ще продължи на Земята нищо че не е такъв какъвто го искаме !