Отидете към основна версия

2 062 12

САЩ и Германия със специална среща заради Афганистан

  • сащ-
  • афганистан-
  • германия-
  • среща

На 5 септември Блинкен е в Доха

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ и Германия планират провеждането на виртуална многостранна министерска среща за Афганистан идните дни. Държавният секретар Антъни Блинкен обяви новината на пресконференция в Държавния департамент. Блинкен отбеляза, че на 5 септември ще пътува за Доха, където трябва да се срещне с представители на катарското ръководство. След това той ще отпътува за Германия, където ще се срещне с министъра на външните работи Хайко Маас. "И ние ще проведем министерска среща за Афганистан лично с него, а след това на практика с други партньори, общо над 20 държави", уточни той.

Държавният секретар отбеляза, че американските власти поддържат канали за комуникация с радикалното талибанско движение, завзело властта в Афганистан по важни за Вашингтон въпроси.

„Продължаваме да поддържаме канали за комуникация с талибаните по важни за нас въпроси, като се започне с ангажимента на талибаните да позволят на хората да напуснат Афганистан, ако искат“, каза Блинкен.

САЩ ще откажат да облекчат санкциите наложени от Съвета за сигурност на ООН срещу талибаните, ако последните нарушат правата на афганистанските граждани. Блинкен отбеляза, че „талибаните се стремят да облекчат санкциите, наложени от ООН“, както и да дадат възможност на своите лидери да се „движат свободно“ по света.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини