Last news in Fakti

3 Септември, 2021 16:14 2 705 14

Ето кой ще ръководи новото правителство на Афганистан

  • талибани-
  • афганистан-
  • абдул гани барадар-
  • панджшир

Талибаните, които завзеха Кабул на 15 август, след като подчиниха по-голямата част от страната, срещнаха съпротива в долината Панджшир

Ето кой ще ръководи новото правителство на Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съоснователят на талибаните молла Абдул Гани Барадар ще ръководи новото афганистанско правителство, което ще бъде обявено скоро, съобщиха източници от ислямистката групировка, докато бойците ѝ се сражаваха със силите, лоялни към покорената република в долината Панджшир, която се намира северно от Кабул, информира "Ройтерс".

Най-непосредственият приоритет на новото правителство обаче трябва да бъде предотвратяването на краха на икономиката, която изпитва затруднения заради сушата и разоренията от конфликт, в който загинаха около 240 000 афганистанци.

Към Барадар, който оглавява политическия офис на талибаните, ще се присъединят молла Мохамед Якуб, син на покойния съосновател на талибаните молла Мохамед Омар, и Шер Мохамад Абас Станекзай, на ръководни постове в правителството, уточнили три източника.

"Всички високопоставени лидери пристигнаха в Кабул, където приготовленията са в последните етапи за обявяване на новото правителство", отбелязал пред "Ройтерс" представител на талибаните, пожелал да остане анонимен.

Хайбатула Ахунзада, върховният религиозен водач на талибаните, ще се съсредоточи върху религиозните въпроси и управление в рамките на исляма, отбеляза друг източник от средите на талибаните.

Талибаните, които завзеха Кабул на 15 август, след като превзеха по-голямата част от страната, срещнаха съпротива в долината Панджшир, където имаше информации за тежки боеве и жертви.

Няколко хиляди бойци от регионални милиции и останки от правителствените въоръжени сили се струпаха в скалистата долина под ръководството на Ахмад Масуд, син на бившия командир на муджахидините Ахмад Шах Масуд.

Опитите за договаряне на споразумение изглежда са се провалили, като всяка страна обвинява другата за провала.

Въпреки че талибаните говореха за желанието си да сформират консенсусно правителство, източник, близък до екстремисткото движение, заяви, че временното правителство, което сега се сформира, ще се състои само от членове на талибаните.

То ще включва 25 министерства с консултативен съвет, или шура, от 12 мюсюлмански учени, добави източникът.

В рамките на шест до осем месеца също така се планира лоя джирга или голямо събрание, което събира старейшини и представители в афганистанското общество, за да обсъдят конституция и структурата на бъдещото правителство.

Всички източници очакваха кабинетът на временното правителство да бъде финализиран скоро, но се различаваха кога точно, като някои казват, че това ще бъде уредено по-късно днес, докато други смятат, че това ще отнеме време до средата на следващата седмица.

Легитимността на правителството в очите на международни донори и инвеститори ще бъде от решаващо значение. Хуманитарни организации предупредиха за предстояща катастрофа, а икономиката, разчитаща от години на милиони долари чуждестранна помощ, е близо до колапс.

Много преди талибаните да вземат властта, мнозина афганистанци изпитваха затруднения да изхранват семействата си на фона на тежка суша, а милиони сега може да се сблъскат с глад, казват хуманитарните агенции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цоков

    12 0 Отговор
    Стайков, що ни занимаваш с глупости? Я кажи да видим кой ще ръководи нашето ново правителство.

    Коментиран от #2

  • 2 12345

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Цоков":

    Със сигурност някой талибан
  • 3 ТИКВА

    6 0 Отговор
    Цигания!
  • 4 3.14К

    12 1 Отговор
    Афгганистанските талибани за 20 дни съставиха правителство, а заради нашите учиндолеца и пинокио ние не можем от месец април до сега.
  • 5 Сандокан

    4 1 Отговор
    Присъединете се към моята нова политическа партия-Талибан Афган Шукер Азия Кукуруз, обещавам всичко, но на небето
  • 6 Патето Яки

    4 1 Отговор
    След 20 г. американско развитие стигнаха до глад.
  • 7 САМО ПИТАМ

    7 0 Отговор
    тяхните старейшини дали вземат заплати като нашите 240 хрантунници?

    Коментиран от #10

  • 8 Афгански българин

    3 0 Отговор
    Българи е имало и в Ирландия по същото време фир болг. Болгий е "келтски" (български) предводител на част от келто-българите от централна европа в балканите,Атила предвожда хуно българите от сибир в балканите и централна европа.българи имало и на волга и в авганистан и в сибир,централна азия Индия,западна европа, Ирландия в Ирландия се наричат фир Болг: според древно ирландска легенда тръгват от скития от бреговете на Каспийско море с четиридесет кораба в ирландия стигат с три кораба и побеждават фоморите, предводителят им се е казвал семьон.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 митко

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "САМО ПИТАМ":

    вземат ги във най чистият вид-ОПИУМА
  • 11 греб

    3 1 Отговор
    То и при нас греб са като тия - медии, прокуратура, цензурата, бухалките, извиването на ръцете на бизнеса, хаоса, краденето от европейските пари,...всичко е в техни ръце! Разликата е, че нас ни изселват по ..."модерно" и ни убиват по-бавно. Като , че ли бойо вожда-мутрата му харесва да има модерни роби а те като овцете...вярват му и търчат след него...нищо неподозиращи, че той е падаря а те овцете.
  • 12 братя Галеви

    1 0 Отговор
    Не ми пука.
  • 13 наблюдател

    0 0 Отговор
    Тия имат ли дипломи от Харвард ?
  • 14 Енчев

    0 0 Отговор
    "Талибаните поканиха Русия на церемонията по инагурацията",
    драскат западните провокативни-БритДaунcки FAKE, WEB-платформи!
    Необходимо е да спрем, този провокативен ужас, на враговете сред нас, и строго да ги съдим!
    Все още не е известна новата, Афганска Конституция!
    Все още не са проведени и, свободни избори, за правителство на Афганистан!
    За каква инаугурация, на радикал-Аллах-главорези, бръщолеви запада?
    Би било голяма грешка, ако някой от чужда държава, участва на псевдо-инаугурацията, на самопровъзгласилата се, Аллах-радикална хунта, талиб-главорези!
    Така могат и Киево-нацистските, и Естонските, и Литовските, и Латвийските и Полските хунт-фашисти, да канят всеки който иска, за псевдо-инагурация, на своя, нов-фюрер.
    "Гласът на експертите филолози - Форси-Дари, БУЛГОР"
Новини по държави: