7 Септември, 2021 11:51 1 782 18

Кандидатът на Зелените за канцлер настоява за премахването на атомните бомби на САЩ от Германия

  • германия-
  • сащ-
  • атомни бомби

Парламентарните избори в страната ще се проведат на 26 септември

Кандидатът на Зелените за канцлер настоява за премахването на атомните бомби на САЩ от Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кандидатът на германската Зелена партия за канцлер Аналена Бербок ще настоява за премахването на американските атомни бомби от Германия, ако тя спечели на предстоящите избори за Бундестага, информира ДПА.

Новото германско правителство ще трябва да заеме ясна позиция по отношение на американско-руските преговори за разоръжаване, подчерта тя. Вашингтон и Москва започнаха нови преговори през юли.

"Разбира се, част от това разоръжаване трябва да бъдат американските ядрени оръжия тук в Германия и в цяла Европа", изтъкна Бербок пред телевизия ARD.

"В момента имаме прозорец с възможности за това и трябва да го използваме и да не пристъпваме напред с външна политика, която оставя съмнения", коментира още тя

Германия и други държави от НАТО, включително Италия, Белгия, Холандия и Турция, са домакини на оръжия като част от програмата на НАТО за ядрено възпиране.

Изчислено е, че около 20 ядрени бомби се съхраняват в германската военновъздушна база Бюхел в района Айфел за употреба при извънредни ситуации от германските военни.

Германските Зелени, Лявата партия и ръководителите на парламентарната група на социалдемократите (СДП) са за изтеглянето на ядрените оръжия на САЩ. Християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел и нейната сестринска партия Християнсоциалният съюз (ХСС) са против.

"Ако искам да променя нещо, тогава е важно от моя гледна точка, че не само обещаваме нещо да се случи в един момент, но че предприемаме конкретни стъпки", отбеляза Бербок.

Това означава, че е необходимо да се говори с Вашингтон за ядрените оръжия на САЩ в Германия, каза тя. "Не можем много добре да ги сложим в пакет и да ги изпратим обратно", добави тя.

Парламентарните избори в Германия ще се проведат на 26 септември.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ева Браун

    28 0 Отговор
    Немците не са глупави не искат да стават за втори път мишена на Руската армия!
  • 2 честен ционист

    6 10 Отговор
    И дислоцирането им в България.
  • 3 Тия диваци-капиталисти

    20 0 Отговор
    Ще ни затрият, ако тази пародия продължи.
  • 4 Kcaniba

    17 0 Отговор
    И без това фащ могат спокойно да ги расположат при пуделите си - нали ги знаете, или пак да ви ги изреждам!??? Най бедните и окъсаните
  • 5 хъхъ

    18 1 Отговор
    Е тука настъпи мотиката. Американските пдрени бомби в Германия са символ на окупацията. Нищо друго.
  • 6 комшията

    6 12 Отговор
    Всички видяхме какво стана с Украйна след, като си премахна ядрените бомби-окупираха я. А след като България си наряза ракетите с ядрени глави, стана разграден двор без армия. Така, че само ядренито оръжие е гаранция за мир.

    Коментиран от #9, #17

  • 7 антрашпиц

    8 1 Отговор
    Е тука удари много силно ГРЕДА!!! Виж,ако беше да иска това от България(ако ние имахме такива оръжия),щеше да се случи на часа,ама той човека го иска от държава дето от това съществува и чрез това определя световния ред ...
  • 8 Някой

    7 2 Отговор
    Тоя няма да го бъде, явно. Щом скача срещу господаря...
  • 9 Някой

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "комшията":

    И кога точно България е разполагала с ядрено оръжие?

    А кога Украйна е била окупирана? През 2014 от бандеровците ли? Отделно, ядреното оръжие в Украйна никога не е било украинско. Било е на СССР. Като е излязла от състава на СССР, то е логично да върне това, което не е нейно.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Рашавия

    1 5 Отговор
    Бре тая АнаЛена кви ги измисля за общото благо.
    Да не е от бившето ГДР случайно?
  • 11 GnG

    15 0 Отговор
    Северно-американската държава САЩ е ЕДИНСТВЕНАТА държава в света, която е използвала ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ срещу МИРНО НАСЕЛЕНИЕ !

    А, съгласно Женевската декларация за тероризма, САЩ са ДЪРЖАВА ТЕРОРИСТ !

    Справка "ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ" - Уикипедия

    "Държавни доставки на ядрени оръжия на територията на други държави, в техните териториални води или в международни води."
  • 12 комшията

    2 11 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    А ти върна ли си руския паспорт?
  • 13 Анонимен

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Всички държави излязоха от СССР , включително и Русия - тя на кой върна ядрените си оръжия ?

    Коментиран от #14, #15, #16, #18

  • 14 Може ли пък

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    да сте чак толкова необразовани по темата, а да пишете....След разпада на СССР, Русия изяви желание да се третира като правоприемник на СССР. Получавайки цялото съветско наследство с плюсовете и минусите . С дълговете и с активите+ ядрения арсенал. Украйна за да си спести плащания по дългове на СССР се отказа. И това е фиксирано с международни договори, и признато от всички. Така че, Украйна никога не е предавала свой ядрен арсенал на Русия. Никога не е имала такъв, и сама се е отказала от правото да има.
  • 15 Някой

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Русия е правоприемник на СССР. Получи и негативите и позитивите.
  • 16 ало олито

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    Та на кого Русия да върна РУСКИТЕ атомни бомби викаш?Ей,тва толкова кух народ тука...Верно калпаФ матряЛ...Или викаш те Туркменистан и узбекистан бяха направили атомните бомби на СССР.......Бряяяя...
  • 17 грух

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "комшията":

    нищо не знаеш, пиленце, я се заеми с каквото можеш, л. апай и се потапяй.
  • 18 Ryan

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Анонимен":

    сср си е Русия а не Варшава
Новини по държави: