Отидете към основна версия

3 076 22

Талибаните забраниха на жените да спортуват

  • талибани-
  • афганистан-
  • спорт-
  • жени-
  • спортуват-
  • война-
  • забрана

Талибаните няма да направят компромис по този въпрос

Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните забраниха на жените да упражняват спортове, в които лицата или телата им се виждат. Това съобщи на 8 септември заместник-ръководителят на комисията по култура, Ахмадула Васик, пише руският вестник „Известия“, цитиран от агенция "Фокус".

Васик бе категоричен, че талибаните няма да направят компромис по този въпрос и припомни, че ислямът позволява на жените да напускат къщата само по необходимост, каквато спортът не е. „Не мисля, че жените могат да играят крикет, защото жените не трябва да играят крикет. В крикета те могат да бъдат изправени пред ситуация, в която лицата и телата им не са покрити. Ислямът не позволява на жените това. В ерата на масовите медии ще се появят снимки и видеоклипове и хората ще ги гледат. Ислямът и Ислямският емират не позволяват на жените да играят крикет или да се занимават с каквито и да било спортове, където лицата и фигурите им се виждат“, поясни Васик пред австралийската SBS News.

Според медията тази позиция на талибаните поставя под въпрос провеждането на мача между афганистанския отбор по крикет срещу националния отбор на Австралия, тъй като за провеждане на срещите страните трябва да имат мъжки и женски отбори. В същото време Васик отбеляза, че талибаните няма да предадат „ислямските ценности“, дори ако това би застрашило провеждането на мача.

По-рано същия ден жителката на Кабул и активист за правата на жените Хоршид Хорами заяви, че след като движението е дошло на власт в Афганистан, положението на жените, живеещи в страната, се влошава. На 17 август афганистанските граждани излязоха по улиците на Кабул с искане да се зачитат правата им. На същия този ден представители на движението поканиха жените да участват в управлението на страната.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: