Last news in Fakti

9 Септември, 2021 09:07 1 622 7

Талибаните забраниха протестите. "За известно време".

  • талибани-
  • афганистан-
  • протести-
  • забрана-
  • кабул-
  • война-
  • терористи

За трети пореден ден демонстранти излязоха на улиците в редица градове на страната, за да протестират

Талибаните забраниха протестите. "За известно време". - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните забраниха провеждането на протести "за известно време", предаде ДПА. Това стана само няколко часа, след като за трети пореден ден демонстранти излязоха на улиците в редица градове на страната, за да протестират срещу тяхното управление, посочва агенцията, предаде БТА.

Министерството на вътрешните работи на Ислямско емирство Афганистан обяви, че протестиращите са "нарушили обществения ред и са предизвикали безпокойство... затова никой не трябва да опитва да организира протест за известно време при никакви обстоятелства". В бъдеще целта, лозунгите, мястото и времето на протестна демонстрация трябва да бъдат съобщени на министерството на сигурността и на това на правосъдието най-малко 24 часа преди провеждането ѝ, се посочва в първото изявление на министерството на вътрешните работи на Ислямско емирство Афганистан.

По-рано в сряда група афганистанки тръгнаха на протестно шествие от доминирания от хазарите район в западен Кабул, за да протестират срещу състава на новото правителство, показват видеозаписи, публикувани в социалните медии. Записите показват как протестиращите скандират "Кабинет без жени е провал", докато преминават по улиците на града. Други скандират "Работа, образование, свобода". Талибаните обявиха състава на своето правителство във вторник, като в него няма жени. Не са включени и представители на етническата група на хазарите, която е третата по големина в страната и бе преследвана при предишното управление на талибаните в края на 90-те.

В Кабул вчера бяха организирани протести за трети пореден ден. Някои демонстрации бяха насочени срещу предполагаема намеса на Пакистан в Афганистан, други призоваваха за повече права за жените и критикуваха насилственото превземане от талибаните на провинция Панджшер в понеделник. Основните местни медии спряха да отразяват уличните протести, след като талибаните за кратко задържаха група журналисти, отразяващи демонстрация в Кабул във вторник срещу намесата на Пакистан в Афганистан. Талибански бойци са нанесли побой на най-малко двама афганистански журналисти от популярен вестник в Кабул заради отразяването на протестите. Общо петима журналисти от вестника бяха задържани за кратко, посочва ДПА.

"Двама колеги от "Етилаатроз" са със следи от въжета и камшици. Ние ги заведохме в офиса омаломощени и в състояние на апатия", написа в Туитър Заки Дариаби, издател на разследващия онлайн и печатен вестник "Етилаатроз". Снимки и видеозаписи, споделени от него, показват как двама от журналистите едва ходят и говорят след освобождаването им. Друга снимка показва сериозно наранен гръб. Междувременно чуждестранният журналист Набих Булос, който пише за "Лос Анджелис таймс", съобщи в Туитър, че талибаните са блъскали него и фотографа му и са опитали да накарат фоторепортера да изтрие свои снимки от протеста. "Като чуждестранни журналисти, ние не се озовахме в талибанския участък. Местните журналисти са изправени пред друг вид опасност вътре", написа Булос няколко часа по-късно.

Друг видеозапис, пуснат след протеста в сряда сутринта, показва как талибански боец бие жена с камшик, а протестиращите продължават да скандират "Свобода, свобода". Талибаните потушиха насилствено протестите в няколко други афганистански градове във вторник, включително в Херат, Газни и Файзабад в провинция Бадахшан. Най-малко двама демонстранти са загинали, а седем други са били ранени в западната провинция Херат, след като талибаните открили огън, за да разпръснат демонстрантите, съобщи за ДПА местен жител. Бивш служител на местните власти потвърди за известен брой задържани демонстранти в Газни. Говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви в сряда пред група репортери в УотсАп, че хората, които възнамеряват да организират мирни демонстрации, могат да направят това, след като получат разрешение от властите. Шахин твърди, че протестиращите използват обиден език срещу лидерите на талибаните, за да "разпалват стълкновения".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    9 2 Отговор
    В България има 80% талибани, които не могат да се подписват. Лидерите им са Слави Чалгарина и Бойко Тиквата.
  • 2 Еднакви са

    8 1 Отговор
    Ма то и пред Капитолия забраниха протестите-даже няколко мирни протестиращи дадоха фира...
  • 3 Реалист

    7 2 Отговор
    Смееех. Страна с над 10 милиона население не може да се справи с 50 хиляди брадати. Та само ако се втурнат към тях ще ги премажат като хлебарки
  • 4 русенец

    4 2 Отговор
    Че то така е и в цивилизованите страни. Искаш разрешение за протест, искаш разрешение за мястото, казваш колко ще трае и кой ще го охранява. Ще излезе, че талибаните са по-добри от българите. Тук давай да блокираме пътища и възлови места когато ни скимне и за каквото ни скимне.
  • 5 до#3фантазьор

    4 0 Отговор
    вЕервай си ! Стадото е страхливо и създадено да бъде водено и експлоатирано от водача ! Не веднъж съм бил свидетел как двама-трима наглеци с голи ръце тероризират десетки ! Какво остава за въоръжени до зъби бойци .
  • 6 Механик

    7 0 Отговор
    Че те и в Европа ги забраняват, че даже и бият. Справка Жълтите Жилетки и протестите срещу ковид-шаманията.
    А в САЩ дори ги и застрелват (протестиращите).
  • 7 Талибаните са годеници на Смъртта

    1 0 Отговор
    Никой не иска да се жени за тях..
Новини по държави: