Last news in Fakti

6 Септември, 2021 16:00 4 099 15

Талибаните и мексиканските наркокартели: какво ги свързва

  • талибани-
  • наркокартели-
  • афганистан-
  • мексико-
  • наркотици-
  • хероин-
  • кокаин-
  • дрога

Завземането на властта от талибаните има много аспекти и ще повлияе включително на световната търговия с дрога

Талибаните и мексиканските наркокартели: какво ги свързва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много експерти и изследователи отдавна определят движението на талибаните като „наркотерористична организация“. Тяхното идване на власт в Афганистан със сигурност ще доведе до разместване на позициите на пазара на дрога, от което ще бъдат засегнати и мексиканските наркокартели.

Наркотиците носят пари и власт

Макар Мексико и Афганистан да са далеч на картата на света и между тях да има големи исторически, социологически и религиозни различия, те определено имат и общи неща: и двете зависят финансово от търговията с дрога, и двете разширяват по насилствен път териториите си и политическата си власт. Преди изборите в Мексико през юни картелите заплашваха и избиваха нехаресваните кандидати, финансираха предизборни кампании и купуваха гласове за своите кандидати – при това толкова открито, колкото никога преди. Още през октомври 2009-а година реномирани експерти и анализатори представиха на изслушване в американския Конгрес глобалната опасност, която произтича от талибаните и мексиканските картели като „транснационални наркопредприятия“ и изтъкнаха колко опасни са сходството и приликите между тях, които отгогава насам само са се увеличили.

И правителствата са замесени

В Мексико, Афганистан и Мианмар се добиват 95 процента от световното количество опиумен мак. Трите държави се занимават с нелегалното производство на хероин и други опиоиди, както и с търговията с тях. В Мексико с тази „роля“ са ангажирани наркокартелите – с подкрепата на правителствени служители. В Афганистан, съгласно данните на САЩ и ООН, това са групи, пряко свързани с талибаните. Също и техните сделки са се осъществявали с благосклонността на правителството, включително подкрепяното от САЩ. По време на споменатото изслушване в Конгреса, експертите са споделили оценката, че през 2009-а година 50 процента от афганистанския брутен вътрешен продукт (БВП) са били осигурени от нелегалната наркотърговия.

Производството стимулира консумацията в Афганистан

Публичната позиция на талибаните спрямо производството на опиумен мак винаги е била двузначна: консумацията на опиумни продукти е забранена, но не и производството и продажбата. Според доклад на американското външно министерство от началото на 2021-а година, голямата част от производството на опиум в Афганистан се е осъществявала в региони, които са били под контрола или под влиянието на талибаните. Респективно талибаните имат значителни приходи от бизнеса с дрога. Това не само подклажда конфликти, но и минира правовата държава, стимулира корупцията и допринася и за увеличаването на консумацията на дрога в Афганистан. Доклад на ООН от април 2021-а година също открива пряка връзка между талибаните и производството на опиумен мак в Афганистан. Площта за отглеждането на мака за една година (от 2019-а до 2020-а) се е увеличила от 163 000 на 224 000 хектара, макар че през 2019-а най-малко 21 хектара са били унищожени.

Опасна близост

В Мексико благодарение на международния бизнес с наркотици са се оформили множество големи картели. Най-силно разрастващата се организация обаче е картелът „Синалоа“, който освен това контролира най-богатите на реколта площи за опиумен мак в страната. Това всъщност би трябвало да го превърне в конкурент на талибаните, но тъй като двете организации обслужват различни пазари, те дори могат да се допълват. Съгласно актуалните оценки на американската Агенция за борба с наркотиците, картелът „Синалоа“ практически е монополист на пазара на хероин в САЩ. По данни на Пентагона освен това мексиканците са представени в 60 процента от държавите в света – наред със Западна Африка и Европа, също в Индия, Китай и Русия, т.е. държави, в които се продават наркотици от Афганистан. Все пак картелът „Синалоа“ обслужва там най-вече търсенето на кокаин от Южна Америка и на синтетични дроги. Не за първи път групи, които принципно би трябвало да се конкурират, се обединяват, за да увеличат печалбите си и политическото си влияние. Като колкото по-големи са приходите им, толкова повече нараства и политическото им влияние.

Автор: Анабел Ернандес. Тя е журналистка и писателка, която от години пише за наркокартелите и корупцията в Мексико. След получаването на множество смъртни заплахи е принудена да напусне страната и оттогава живее в Европа. През 2019 г. беше удостоена с наградата на ДВ за свобода на словото.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойнев

    24 2 Отговор
    Е то беше ясно че така ще стане.Американците за тези двадесет години създадоха мрежа от ноу хау,техника ,логистика и охрана на тези вече управляващи талибани.Сега вече имат легална държава за правене на миларди долари от наркотици.Те самите ще контролират и производството и доставките...Двадесет години изсипваха десетки милиарди долари...сега сигурно за има няма три или четири години ще си върнат парите с лихвите...
  • 2 Доказано

    22 1 Отговор
    Ами свързват ги поне 200 милиона американски наркомана.
  • 3 болен соросоид

    3 16 Отговор
    Тва е руска партенка, по нареждане на Путин. Не може в Афганистан след 20г американска демокрация да е бил номер 1 в производството на хероин. Както и не е възможно някакъв си картел да поизвежда хеоин под носа им в мексико. Без да плаща процент на заинтересованите за достъп до пазара.
  • 4 Рошко

    15 4 Отговор
    Талибаните наказват със рязане на зелки отглеждащи опиумен мак пласьори и наркомани, та се спрете с глупостите, откак краварите бяха там имаше ръст на производството на хероина
  • 5 гошо

    15 2 Отговор
    Въпросът е лесен:САЩ
  • 6 Иван

    5 0 Отговор
    Аре бе не може никой да ме убеди,че властовия ресурс който имат военни и полиция,дадено нещо може да просъществува,без тяхна протекция.
  • 7 WhiteNoise

    7 0 Отговор
    ...224 000 хектара, макар че през 2019-а най-малко 21 хектара са били унищожени

    СигОрно от градушки.. па и доста кат процент :)
  • 8 Aaa

    3 1 Отговор
    Само доставките на суровини за ваксини може да ги свързват.
  • 9 Мата Хари

    6 0 Отговор
    Свързваше ги ДЕА. Ама не талибаните, а предишната власт. Сега вече ще са други уговорките.
  • 10 С две думи

    6 1 Отговор
    Какво гиисвързва....--ами ЦРУ...
  • 11 CNN

    2 0 Отговор
    Имат общ работодател 💀
  • 12 Абе кви са тия глупости

    4 0 Отговор
    къде пишете????Талибаните когато бяха на власт последния път изкорениха всички насаждения от мак и режеха глави на селяните отглеждащи го.Няколко години след като американците окупираха Афганистан,основните насаждения в света се оказаха именно там!!!
  • 13 Отряд1

    1 0 Отговор
    Едни милиардери плащат луди пари на едни милионери за да не могат бедните да станат милиардери. Щом едните могат да търгуват с оръжие законно, другите трябва да могат да търгуват с опиати - пак законно, защото свободната търговия и световния пазар трябва да съществуват в зависимост от свободното предлагане и свободното търсене.

    Ама ако хората почнат се друсат ще им е по- готино отколкото ако ходят на работа. Пък и САЩ са сериозен консуматор на дрога... нещо, което немалко големи политици със сигурност знаят.
  • 14 Сиганина с акордеона

    2 0 Отговор
    Лулата, на мира....!
  • 15 А германците

    0 0 Отговор
    С боклука какво ги свързва?